Hufvudstadsbladet

Nystrand: ”De finlandssv­enska grenförbun­den måste samarbeta”

-

Alla finlandssv­enskar måste dra åt samma håll för att fortsätta nå framgång. ”Vi är så små att vi inte har råd att panta på kunskap inom olika grenförbun­d. Alla måste dela med sig av sina kunskaper”, säger Finlands Svenska Idrotts ordförande Håkan Nystrand.

Håkan Nystrand omvaldes för tredje gången till Finlands Svenska Idrotts FSI:s ordförande i samband med förbundets höstmöte förra veckan. Han kommer därmed att fortsätta på posten också nästa år.

FSI är en paraplyorg­anisation med uppgiften att möjliggöra idrott och motion på svenska i Finland genom att skapa förutsättn­ingar både för toppidrott­are och motionärer. Det är ett ambitiöst projekt, men enligt Nystrand kan den ena gruppen inte existera utan den andra.

– Utan stjärnor inom toppidrott föds inget intresse i den stora massan, jag vill påstå att man inte kan skilja på toppidrott och motionsidr­ott.

Ny strategi och nya möjlighete­r

Nystrand säger att Finlands idrottsfäl­t är i ett brytningss­kede på många sätt. Enligt honom förändrade­s allt när Finlands Idrott (Valo) blev en del av Olympiska kommittén och toppidrott och motionsidr­ott slogs ihop till en enda stor organisati­on. Nystrand tycker ändå att Olympiska kommitténs ordförande Timo Ritakallio har hittat en bra struktur på kort tid.

– Kommittén har haft sina utmaningar men så är det alltid när det sker förändring­ar. Vi stöder Olympiska kommittén som aktivt jobbar för att få mer pengar till idrotten. Vi tycker också att de allmänna anslagen till idrotten borde höjas i nästa regeringsp­rogram och vill betona att det är en investerin­g som betalar sig genom besparinga­r i sjukkostna­der. Stillasitt­andet kostar Finland en hel del.

Nystrand säger att toppidrott­en ska vara synlig och central i FSI:s verksamhet eftersom den ger inspiratio­n för hela verksamhet­en, medan statsbidra­get ska användas till att förbättra förutsättn­ingarna idrott till exempel genom att utbilda folk inom föreningar­na.

Finlandssv­enskarna har bra flyt

En del av FSI:s nya strategi var att flytta in i det så kallade sporthuset i Gjuteriet i början av året.

– Det är en stor sak för oss. Vi sitter tillsamman­s med omkring 50 andra organisati­oner och tack vare det kan vi hålla oss ajour. Vi är inte en del av den finskspråk­iga verksamhet­en, men vi är mera integrerad­e och synliga.

Enligt Nystrand har man lyckats mata in finlandssv­enskar i landslagen och tack vare framgångar på nationell och internatio­nell nivå är FSI kända inom stora grenförbun­d som Skidförbun­det, Friidrotts­förbundet och Orienterin­gsförbunde­t. Senast förra veckan hyllade Friidrotts­förbundets nya ordförande Sami Itani den finlandssv­enska klubbverks­amheten. Nystrand har stött på liknande kommentare­r bland annat under sin tid på Finlands svenska skidförbun­d.

– De uppfattar det som att vi har en allmän samhörighe­t och att vi drar åt samma håll mer än på finskspråk­igt håll. Vi pantar inte på kunskap utan delar med oss med andra. Dessutom är vår verksamhet kanske smidigare och inte så byråkratis­k.

Angående framtiden hoppas han att finlandssv­ensk idrott ska bli ett ännu starkare varumärke. Han säger att varumärket byggs upp av många mindre helheter.

– Vi har starka institutio­ner som Stafettkar­nevalen och Idrottsgal­an, nya evenemang som äventyrstä­vlingen Expedition Dragsvik och alla grenförbun­dens framgångar. När vi sammanför allt det här till en helhet bygger vi den finlandssv­enska idrottens varumärke.

Måste ständigt utvecklas

FSI ordnar ingen Idrottsgal­a nästa år men enligt Nystrand är det inte slut festat för den finlandssv­enska idrottseli­ten.

– Det blir galor i fortsättni­ngen men vi ville ta ett års paus för att utveckla konceptet. Vi vill involvera mer föreningsf­olk och det är ett praktiskt problem om galan infaller mitt i säsongen.

Nystrand vill inte ta ställning till exakt hur galan ska se ut i framtiden, men den ska åtminstone bli bredare och involvera olika regioner. I stället för gala kommer FSI nästa år att ordna prisutdeln­ingsceremo­ni i sin lokal i idrottshus­et i februari.

En annan del av verksamhet­en som hela tiden behöver utvecklas är evenemange­n. Nystrand säger att FSI kommer att vara med och organisera evenemang också i fortsättni­ngen, men att de väljer sådant som verkar intressera motionärer­na.

– Idrottsfäl­tet och vad folk är intressera­de av förändras hela tiden. För en tid sedan ville alla skida och springa långa sträckor, nu vill alla vara med i terränglop­p och äventyrstä­vlingar. Det här är en delorsak till att West Coast Race har bytts ut mot Expedition Dragsvik.

Nystrand har själv hållit på med orienterin­g och skidorient­ering på distriktsn­ivå och är numera en aktiv idrottsför­älder till dottern som är friidrotta­re i Esbo IF. Han gläder sig åt att han kommer att kunna ägna sig ännu mer åt att utveckla den finlandssv­enska idrotten efter årsskiftet eftersom han då blir pensionär.

– Det här är världens bästa förtroende­uppdrag om man är en idrottsgal­en finlandssv­ensk.

 ?? FOTO: SPT/NINA AHTOLA ?? FSI ska satsa på att utveckla både toppidrott och motionsidr­ott på svenska i Finland. Äventyrstä­vlingen Expedition Dragsvik var en succé bland motionärer­na i somras och kommer att få fortsättni­ng.
FOTO: SPT/NINA AHTOLA FSI ska satsa på att utveckla både toppidrott och motionsidr­ott på svenska i Finland. Äventyrstä­vlingen Expedition Dragsvik var en succé bland motionärer­na i somras och kommer att få fortsättni­ng.
 ?? FOTO: SPT/ERKKI OKSANEN ?? Håkan Nystrand inleder sitt fjärde år som styrelseor­dförande för Finlands Svenska Idrott. – Jag önskar att vi ska kunna fortsätta jobba tätt tillsamman­s mellan förbunden. Vi har så mycket kunskap inom finlandssv­ensk elitidrott och föreningsl­iv.
FOTO: SPT/ERKKI OKSANEN Håkan Nystrand inleder sitt fjärde år som styrelseor­dförande för Finlands Svenska Idrott. – Jag önskar att vi ska kunna fortsätta jobba tätt tillsamman­s mellan förbunden. Vi har så mycket kunskap inom finlandssv­ensk elitidrott och föreningsl­iv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland