Hufvudstadsbladet

Två familjer, två olika livsöden

- PETRA MIETTINEN

Apuna r.y. understöde­r för tillfället sjuhundra familjer som är i stort behov av hjälp. Familjerna klarar inte av sina utgifter för mat, hyra och bussbiljet­ter under en vanlig månad och nu känns också den stundande julen som en extra stor utgift för dem.

Familjerna får presentera sig själva i form av brev som Merja Rantasalmi och Heidi Jaari godkänner och kontroller­ar, innan de publiceras för medlemmarn­a i den slutna Facebook-gruppen Apuna. Här är två aktuella exempel på hur familjerna­s situation ser ut:

Familj från Esbo

Vi är en fempersone­rs familj från Esbo med tre barn: pojke 15 år, flicka 13 år och pojke 7 år. Båda pojkarna är i behov av specialstö­d. Jag studerar och borde få min examen i mars 2019, maken har varit arbetslös redan länge, vilket har fört honom till depression­ens brant. Jag får inget extra bidrag för mina studier, vi får båda arbetslösh­etsunderst­öd. Vi lever väldigt knapert och har aldrig en extra slant i handen. Utkomststö­det går direkt till hyresvärde­n.

Den eviga penningbri­sten tär på krafterna, då vi aldrig har råd med allt vi behöver. Julen ökar på stressen, då jag vet att vi inte kommer att ha råd med vare sig julklappar eller julmat.

Utgifterna är många: hyra, telefonräk­ningar, lån av släktingar, avkortning­ar på hyresskuld­er och resten av pengarna går till mat. Ena sonen spelar fotboll och månadsavgi­ften på 95 euro är hög, men han är väldigt duktig på fotboll och vi vill så gärna understöda den här hobbyn, där han också får utlopp för sin energi. Det är pinsamt, men vi ber om bidrag till hobbyn.

För tillfället har vi stor brist på mat och hygienprod­ukter, också en liten hjälp är guld värd för oss. Tack <3

Familj från Helsingfor­s

Jag har varit med här förr och för en tid sedan såg det redan ut som om sakerna skulle ordna upp sig för oss, men tyvärr gick det inte så väl.

Jag är ensamståen­de mor till fyra barn. Jag är tvungen att be om hjälp, för jag klarar mig inte ensam och jag får kämpa hårt om bidragen med FPA. Jag fick igen avslag på min ansökan om sjukdagpen­ning, för jag har tidigare varit sjuk med samma problem.

Tyvärr är jag i ganska dåligt skick nu på grund av svåra ryggsmärto­r. Jag har haft många gallstensa­nfall och väntar på operation. Jag väntar också på kirurgens beslut om ryggen ska opereras, troligtvis, för ett par kotor ligger på varandra. Allt det här gör mig deprimerad och ängslig.

Mina fyra barn behöver mig verkligen och jag försöker så gott jag kan fixa allt de behöver. I många nätter har jag grubblat över hur jag ska ordna med vinterkläd­er och skor åt dem. Det är inte så noga med mig, bara de har varma kläder. Det går mycket pengar till mat, då barnen växer. Under det gångna året har jag samlat på mig lite hyresskuld­er och dem försöker jag nu korta av för att vi inte ska bli vräkta. Dessutom har vi andra räkningar som måste betalas.

Jag väntar på beslut om utkomststö­d från FPA. Våra övriga inkomster är bostadsbid­rag och barnbidrag.

Nu är jag tvungen att vända mig till er, jag är helt vilsen och vet inte vad jag ska göra då jag inte ens har mat till mina egna barn. Är det ännu möjligt att få hjälp via er?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland