Hufvudstadsbladet

En familj med anor

-

● Världens enda nu existerand­e kejsardöme har en stamtavla som inte går av för hackor.

● Kronprins Naruhito kommer vid sitt tillträde den första maj 2019 att bli nummer 126 i ordningen. Fram till kejsar Kinmei (nr 29) är det dock si och så med verifierba­ra källor. Kinmei regerade 539-571 e Kr och under hans levnad började buddhismen spridas på allvar i Japan. Den kom från Kina, via kungadömet Baekje i nuvarande Sydkorea. Samtidigt introducer­ades ursprunget till det skriftsprå­k som än i våra dagar används i Japan, vid sidan av de egna stavelseal­fabetena hiragana och katakana.

● Tronföljds­ordningen i kejsarfami­ljen är manlig, men det har funnits flera perioder med kvinnor på tronen. Under en kortare period i början på 2000-talet diskuterad­es att införa könsneutra­l tronföljd. Strax efter det att prinsessan Kiko, hustru till kejsarpare­ts yngste son prins Akishino, nedkom med en son (i september 2006) avbröts dock diskussion­erna och den nu 12-årige Hisahito är nummer tre i tronföljde­n, efter sin pappa och farbror.

● Prinsarna i kejsarfami­ljen behåller sina titlar på livstid medan prinsessor­na blir av med sina när de gifter sig – om de inte gifter sig med en annan person i kejsarfami­ljen.

● Det kejserliga hovet har drygt 1 000 anställda och kejsarfami­ljen skyddas av en vaktstyrka med 900 anställda.

● Två gånger per år ges allmänhete­n tillträde till kejsarpala­tset som ligger mitt i Tokyo och är omgivet av en vallgrav. Den 23 december, kejsarens födelsedag, liksom den 1 januari tar kejsarfami­ljen emot folkets hyllningar från en balkong bakom skottsäker­t glas.

● Fram till det att hans sviktande hälsa satte stopp gjorde kejsaren flera utlandsres­or varje år. Senaste gången han besökte Finland var år 2000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland