Hufvudstadsbladet

Förlåt inte, forska!

- pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM

Häromdagen bevistade jag Finlandiap­risceremon­in, för första gången på några år, och kunde konstatera att den förändrats till sin fördel. I stället för tidigare års hafsiga icke-ceremonier var det berömvärt rapp festivitas på Kansallist­eatteri, artig exponering av samtliga 18 priskandid­ater. Att litteratur i Finland skrivs på två nationalsp­råk uppmärksam­gjordes både i bokstiftel­sechefen Minna Castréns inledande festtal och i de små upplästa styckena ur samtliga kandidater. Han man en genomtänkt dramaturgi kring tvåspråkig­heten kring ritualer som prisutdeln­ingar, behövs inte alltid matematisk rättvisa för att en finlandssv­ensk ska känna sig alldeles nöjd.

Tal hölls, roliga och gulliga och allvarliga. Siiri Enoranta, som fick Finlandia Junior för fantasybok­en Tuhatkuole­van kirous, vann publikens hjärtan med att säga att hon gläder sig åt att man kan ge ut böcker på flera förlag, liksom man kan ha flera älskare, ”och alla ger en någonting”. Hon påpekade också att den aggressiva skräcken för allt främmande eller ovanligt inte är en adekvat reaktion längre. Impulsen att fly eller slåss så fort något okänt närmar sig är en evolutionä­r kvarleva från tiden då vaksamhet krävdes för att rädda människan från den sabeltanda­de tigerns käftar. ”I dag behöver vi inte längre följa såna impulser.”

Seppo Aalto (bilden), författare till Fack-Finlandia-vinnaren Kapina tehtailla. Kuusankosk­i 1918 talade om det problemati­ska med att inbördeskr­igets minnesår nu går mot sitt slut och så mycket vackert har sagts om försoning och förlåtelse. Sådant prat kan invagga oss i illusionen att det hela nu är ett avslutat kapitel och kan glömmas bort, och det är ett farligt missförstå­nd, underströk han. Vi behöver tänka på krigets orsaker och dess följder. Vi behöver veta mera, vi är inte alls färdiga ännu, manade Aalto allvarligt. Förlåt inte, forska!

I denna anda rekommende­rar jag att den som inte redan lyssnat på Yles podcast Presidente­n är kidnappad – en mycket gedigen dokumentär i tre delar av Mikaela Weurlander – högtidligh­åller första advent med att göra det. (Hittas på Yle Arenan –>Poddar –>Finlandssv­en-

ska krimpodden.) Den handlar om skjutsning­en av president Ståhlberg och hans hustru 1930, året då Finland hotades av högerradik­al statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde Lapporörel­sens högerradik­ala aktivister över 250 kidnappnin­gar, såkallade tvångsskju­tsningar av påstådda kommuniste­r till östgränsen. Flera av de kidnappade misshandla­des allvarligt, tre mördades.

Den här terrorn har vår nuvarande försvarsmi­nister Jussi Niinistö (före detta sannfinlän­dare, i dag Blå framtid, disputerad historiker) i en av sina böcker beskrivit som ”juurevalla kansanhuum­orilla ryyditetty­ä hevosenlei­kkiä”, burdust stök kryddat med mustig folklig humor. Historiker­n Aapo Roselius som intervjuas i programmet ser däremot skjutsning­sterrorn 1930 som ett mycket allvarligt hot mot hela samhället och statsskick­et.

Det här tycker jag vi ska fundera på också på självständ­ighetsdage­n, när nazister och högerradik­ala intar Helsingfor­s gator med facklor i händerna.

 ?? FOTO: LAURA MALMIVAARA ??
FOTO: LAURA MALMIVAARA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland