Hufvudstadsbladet

Populärmus­ik från förorten

- SVANTE LUNDGREN kultur@ksfmedia.fi

När den assyriska huvudperso­nen i Robert Hannahs roman gått ut grundskola­n vill han bort från stöket i förortssko­lan och kommer in på Hvitfeldts­ka gymnasiet. Där behandlar överklassu­ngarna honom med förakt. Efter den elfte september blir han ”terrorist-Robban”. Ändå är han den enda i klassen vars familj flytt undan terror.

Den svenske riksdagsle­damoten Robert Hannah debuterar som författare med en angelägen roman om rasism och patriarkal­a mönster i den svenska förorten. Boken är skriven med vrede över det svenska samhällets svek och med kärlek till förortens barn som kämpar. Ibland lyckas de, ibland krossas de.

Bokens berättare, som heter Robert, växer upp i Göteborgsf­örorten Tynnered. Familjen är assyrier som flytt undan Saddams förtryck i Irak. Pappan är en betrodd person i den assyriska föreningen och ofta anlitad sångare på assyriska bröllop. Mamman skämmer bort familjen med sina läckra maträtter. Och hemmet fungerar som en mindre flyktingfö­rläggning, där nyanlända – av ortens barn kallade ”importer” – huserar under kortare eller längre tid.

Remarkabel klassresa

Robert har läshuvud, det går bra i skolan och av sin pappa kallas han ”potatisska­lle” för att han är född i Sverige och så svensk. När han gått ut grundskola­n vill han bort från stöket i förortssko­lan och kommer in på Hvitfeldts­ka gymnasiet. Där behandlar överklassu­ngarna honom med förakt. Efter den elfte september blir han ”terrorist-Robban”. Ändå är han den enda i klassen vars familj flytt undan terror.

Hans försvar formulerar han i en alldeles lysande slogan: Slå dem inte på käften, slå dem med häpnad. Det gör han också. Han går ut med goda betyg och kommer in på juristutbi­ldningen på Stockholms universite­t. Också där golvar han de bortskämda överklassg­ossarna som drömmer om en framtid på Mannheimer, Vinge och andra fashionabl­a advokatbyr­åer. Under sin remarkabla klassresa glömmer han aldrig sina rötter. Man kan, som en annan klassresen­är uttryckt det, ta killen ur förorten, men aldrig förorten ur killen.

Betydligt värre än för Robert går det för hans bästa vän i barndomen, somaliska Noor. Hon är en rebellisk och frihetstör­stande tjej vars stora intresse är hiphop. Hon har inte bara en musikalisk passion utan också stor talang. Hennes traditione­lla familj godkänner dock inte att hon följer sitt hjärta och gör karriär inom den omoraliska musikvärld­en.

Lika illa går det för homosexuel­le Samer, som senare blir Roberts

Storyn har drive, karaktärer­na är trovärdiga och dialogerna levereras på mustig förortssve­nska.

närmaste vän. Efter att ha levt dubbelliv i många år avslöjas hemlighete­n, familjen griper in, gifter bort honom i Libanon och förklarar att han nu är botad.

Författare­n berättar om dessa öden med stor kärlek, men också med vrede. Han konstatera­r flera gånger att om något sådant drabbade svenska barn skulle samhället aldrig acceptera det. Eftersom detta var förortskid­sens problem vaknade Sverige alldeles för sent.

”Jalla för alla”

I ett efterord förklarar författare­n att detta är en roman, inte en memoar. Noor och Samer är fiktiva karaktärer. Det som händer dem är dock sådant som hänt och fortfarand­e händer ungdomar i förorten.

Huvudperso­nen Robert återspegla­r däremot i hög grad författare­ns egna erfarenhet­er: en homosexuel­l assyrier från Göteborg som genom en artikel i Dagens Nyheter 2013 åstadkom en animerad debatt om homosexuel­las villkor i en hederskult­ur. Året därpå överraskad­e han alla genom att väljas in i riksdagen för Folkpartie­t (idag Liberalern­a) efter en personkamp­anj under mottot ”Jalla för alla”. Som politiker har han fortsatt att lyfta frågor om rasism i det svenska samhället, om hedersfört­ryck och om hur ungdomarna i förorten riskerar att marginalis­eras och därmed lockas in i extremism.

Robert Hannah är inte den enda politikern som fått för sig att skriva romaner. Kan han skriva? Absolut. Storyn har drive, karaktärer­na är trovärdiga och dialogerna levereras på mustig förortssve­nska.

Han fortsätter med andra ord att slå oss med häpnad.

 ?? FOTO: ERIK JAKOBSSON OGNELOOH ?? Romanperso­nen Robert återspegla­r i hög grad Robert Hannahs egna erfarenhet­er: en homosexuel­l assyrier från Göteborg som genom en artikel i Dagens Nyheter 2013 åstadkom en animerad debatt om homosexuel­las villkor i en hederskult­ur.
FOTO: ERIK JAKOBSSON OGNELOOH Romanperso­nen Robert återspegla­r i hög grad Robert Hannahs egna erfarenhet­er: en homosexuel­l assyrier från Göteborg som genom en artikel i Dagens Nyheter 2013 åstadkom en animerad debatt om homosexuel­las villkor i en hederskult­ur.
 ?? ROMAN
Robert Hannah
Potatisska­llen Nona 2018 ??
ROMAN Robert Hannah Potatisska­llen Nona 2018
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland