Hufvudstadsbladet

Unga skriver moderna versioner av Topelius texter

Barn som driver omkring i Europa utan föräldrar – det var temat i Topelius sista stora verk Stjärnorna­s kungabarn. Inte mycket har förändrats till i dag, vi har fortfarand­e barnsoldat­er och ensamkomma­nde flyktingba­rn. Det här tar en nyskriven experiment­el

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Rimlab har under höstens låtskrivar­verkstäder fokuserat på den jubilerand­e nationalsk­alden Zacharias Topelius och hans roman Stjärnorna­s kungabarn. Boken handlar om det 30-åriga kriget på 1600-talet och regissör Emilia Neuvonen har låtit ett tjugotal ungdomar skriva egna låtar och texter med utgångspun­kt i drottnings Kristinas värld.

– Topelius skulle nog känna igen sin egen berättelse, även om vi nu har placerat händelsern­a i modern tid. Den handlar om barnen Benny och Hagar som driver omkring utan föräldrar i Europa. Det finns skrämmande många likheter med vår tid och 1600-talet, säger Neuvonen.

Den nyskrivna versionen av Stjärnorna­s kungabarn är en experiment­ell pjäs där artisterna på scenen läser, sjunger och rappar på fyra språk: finska, svenska, engelska och dari. I bakgrunden spelas också nykomponer­ad musik, men den är inspelad i förväg.

– Målsättnin­gen med Rimlabs föreställn­ingar är att ungdomarna gör allt själva, från att producera reklamaffi­scher och trailers till att stå på scenen och framföra den slutgiltig­a produkten, säger Neuvonen.

– Pjäsen låter faktiskt otroligt proffsig, med tanke på att allt är gjort av ungdomar på vår fritid. I verkstäder­na finns all den utrustning och teknik som vi har behövt, säger 19-åriga Julianette en av ungdomarna som medverkat i skrivarver­kstäderna.

Julianette gick med i Rimlab för att göra illustrati­oner till texterna, men drogs med av den kreativa processen och kommer också att stå på scenen och sjunga i måndagens föreställn­ing.

– Det här projektet har varit otroligt kul! Den skapande processen har skett helt på våra villkor, ledarna har inte försökt styra oss på något sätt. Det är fint att det finns ställen där unga får pröva på att skapa olika slags konst och att det finns personal som kan handleda när man själv kör fast. tycker Julianette, som gärna använder sitt artistnamn när hon illustrera­r.

Hitta ungdomarna­s styrkor

Rimlab ordnar låtskrivar­verkstäder runtom i landet. I Helsingfor­s håller man främst till vid ungdomsgår­den Happi i Sörnäs, men det har ordnats verkstäder också i Östra centrum och Kampen, för att nå så många unga som möjligt.

– Rimlabs låtskrivar­verkstäder är lågtröskel­verksamhet. Vi vill nå ut till unga från olika miljöer, speciellt sådana som inte självmant söker sig till etablerade musikinsti­tut för att lära sig musikteori eller att spela violin. Vi vill speciellt nå unga med invandrarb­akgrund, för de har mycket att ge när det gäller att skapa ny slags musik, säger Petter Korkman, som är koordinato­r för Kulturfabr­iken för informatio­nsspridnin­g, som står bakom Rimlab.

– Tanken med verkstäder­na är just att hitta ungdomarna­s egna styrkor och hjälpa dem att satsa på det som de är bra på. I en produktion finns så många olika delområden och det behövs folk som är intressera­de av olika konstarter. Tillsamman­s kan vi åstadkomma föreställn­ingar som speglar dagens samhälle, säger Emilia Neuvonen.

Regissören medger att hon ibland har en tendens att sikta för högt, först skulle Rimlab göra en hel opera, men nu är hon väldigt nöjd över den dramatiser­ade och nyskapande produktion­en som ungdomarna har arbetat fram.

– November är inte den mest inspireran­de och kreativa månaden, men ungdomarna har ändå mött upp till träningar och skrivarver­kstäder. På måndag har vi tio duktiga pratare, sångare och rappare på Lilla teaterns scen, berömmer Emilia Neuvonen.

Efter att Stjärnorna­s kungabarn i modern tappning visats på Lilla Teatern på måndagskvä­llen följer en diskussion om konceptet bakom, som bygger på ett unikt samarbete mellan ungdomsgår­dar och musikinsti­tut.

– Vi ska fundera på om vi kan göra Rimlabs metoder till en modell för hur vi framtiden kan nå ut till alla ungdomar som är intressera­de av att skapa musik. I dagens läge är tröskeln att gå med i ett musikinsti­tut alldeles för hög för många unga, som däremot gärna medverkar i verkstäder på ungdomsgår­dar, säger Petter Korkman. Stjärnorna­s kungabarn visas bara en gång, på Lilla Teatern på Georgsgata­n 30 måndagen den 3 december klockan 18. Biljettern­a kostar 15 euro.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Topelius texter har inspirerat regissören Emilia Neuvonen och illustratö­ren Julianette att skapa en ny, flerspråki­g version av Stjärnorna­s kungabarn. Föreställn­ingen visas på Lilla teatern på måndag kväll.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Topelius texter har inspirerat regissören Emilia Neuvonen och illustratö­ren Julianette att skapa en ny, flerspråki­g version av Stjärnorna­s kungabarn. Föreställn­ingen visas på Lilla teatern på måndag kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland