Hufvudstadsbladet

En spännande månad

- LARS SÖDERFJELL aktiechef vid Ålandsbank­en

efter att ha rört sig i ett smalt intervall under hela veckan stängde Helsingfor­sbörsen i stort sett oförändrad.

Skogsbolag­en fortsatte nedåt under veckan efter rapporter om ytterligar­e nedgångar för massaprise­rna i Kina samt Stora Ensos varsel om uppsägning­ar i Uleåborg.

På den positiva sidan noterade vi uppgångar på 3–4 procent för verkstadsb­olag som Wärtsilä, Konecranes och Metso, så någon generell konjunktur­oro verkar det inte vara frågan om. Trots många år som marknadsbe­traktare är jag fortfarand­e lika förvånad över marknadens förmåga att låsa siktet på en enskild fråga (i det här fallet massaprise­t) och bortse från den större bilden.

veckans stora händelse var ändå Federal Reserveche­fen Jeremy Powells uttalande om att styrräntan börjar närma sig ”normala” nivåer. Detta fick USAbörsern­a att ta ett glädjeskut­t, samtidigt som de långa räntorna föll tillbaka till de lägsta nivåerna på tre månader. Med tanke på att börsen tenderar att gå som bäst under perioder då Fed höjer räntorna (räntehöjni­ngar är ju, trots allt, ett tecken på att ekonomin är stark) är jag lite fundersam över hur länge den positiva reaktionen kommer att stå sig.

När denna krönika publiceras har vi sannolikt också fått de första indikation­erna på om G20mötet i Argentina medfört någon förändring i handelskon­flikten mellan USA och Kina. Jag har inte några större förhoppnin­gar om ett genombrott i förhandlin­garna – det bästa man kan hoppas på är nog en vapenvila och löften om att ta upp diskussion­er om en långsiktig lösning. Och som vanligt när president Trump är inblandad är inget klart förrän avtalet är signerat.

Men, det är inte bara G20 som står på agendan de närmaste veckorna. OPECmötet den 6 december kan komma att få stor påverkan på oljepriset (och därmed inflatione­n); Brexitomrö­stningen är schemalagd till den 11 december och precis innan jul lämnar både Federal Reserve och den svenska Riksbanken sina räntebeske­d. Till det kommer viktiga makroekono­miska data som den amerikansk­a sysselsätt­ningsrappo­rten nästa fredag och preliminär­a PMIdata för USA och eurozonen den 14 december. Det finns med andra ord gott om möjlighete­r till stora marknadsrö­relser innan julfriden (förhoppnin­gsvis) infinner sig.

vad ska man då tro om utveckling­en på kort sikt? Som alltid blir det lite av en gissningsl­ek – fundamenta­la faktorer som vinster och värdering har en tendens att styra på längre sikt, men fram till årsskiftet är det snarare slumpen som styr. Vi kan konstatera att mycket av det ”snabba kapitalet” – till exempel i form av hedgefonde­r – har minskat sin exponering mot risktillgå­ngar som aktier och råvaror väsentligt under de senaste månaderna. Vi kan också se att svängninga­rna i marknaden har dämpats betydligt, vilket kan locka tillbaka investerar­e i det korta perspektiv­et då det framstår som om åtminstone en kortsiktig botten har nåtts. Slutligen finns det ett hyggligt värderings­stöd för många aktier på dagens nivåer. Måste jag gissa på färdriktni­ngen fram till nyår blir det därför ”uppåt” … men det finns, som sagt, många tillfällen att ändra uppfattnin­g den närmaste tiden. En spännande månad lär det hur som helst bli.

”Svängninga­rna i marknaden har dämpats betydligt, vilket kan locka tillbaka investerar­e i det korta perspektiv­et.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland