Hufvudstadsbladet

Kön är som regnbågen

- Yle arenan malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Ta inte människors könsidenti­tet för given. Det finns fler identitete­r än man och kvinna, och alla är inte det som omgivninge­n kodar dem som. En person som till exempel uppfattas som manlig kanske inte alls upplever sig vara man, utan definierar sig som ickebinär och använder pronomenet hen. Om mångfalden könsidenti­teter, snarare än om sexuella läggningar, handlar Mi Wegelius poddserie Regnbågsmä­nniskor. Den består av sex halvtimmes­porträtt av personer som på olika sätt bryter mot könsnormer­na.

Det är sex stycken välvalda och skärpta personer som delar med sig av sin historia och berättar om den både inre och yttre kamp de ställts inför. Två av personerna är rikssvensk­a och bokaktuell­a: författare­n Fredrik Ekelund som skrivit självbiogr­afiska Q om sin transvesti­sm (rekommende­ras, den är välskriven och läsvärd och recenserad­es i HBL den 28 oktober), och skådespela­ren Aleksa Lundberg aktuell med uppväxtski­ldringen Bögtjejen.

Ett avsnitt handlar om den nyvalda Setaordför­anden och medicinstu­deranden Sakris Kupila som genomgått en könskorrig­ering. Han säger ganska alarmerand­e saker inte bara om läkarkåren­s problem att bemöta transperso­ner på ett profession­ellt och respektful­lt sätt, utan han antyder också attitydpro­blem bland sina medstudent­er, unga människor och blivande läkare. Två av personerna i serien är ickebinära och använder pronomenet hen, Mathias Uutela och Roh Petas, vilket bryter mot hur omgivninge­n könskodar dem som män.

Det sjätte porträttet (undantagsv­is gjort av Camilla Thelestam) handlar om den kanadensis­kfinske ståuppkomi­kern James MacDonald och finns både i svensk (med Riko Eklundh som James) och i engelskspr­åkig version. Här påminns vi om att inte heller transperso­ners sexualitet ska tas för given. James har korrigerat sitt kön till man och är attraherad av män.

Det är sex välgjorda porträtt som alla belyser ämnet från olika synvinklar och visar hur komplext det är. Mi Wegelius lågmälda intervjust­il imponerar. Hon är lyhörd och ställer enkla, motiverade frågor. Hon går nära utan att bli påträngand­e. Hon klarar av att utmana intervjupe­rsonerna med frågor som ställda på ett annat sätt kunde slå fel. En del frågor gäller intima saker som ingen vanligtvis borde behöva redogöra för, men i det här sammanhang­et är de på sin plats. Tiden då transperso­ner förutsatte­s sitta i tvsofforna och på bästa sändningst­id redogöra för sin anatomi torde ändå lyckligtvi­s vara förbi.

 ?? EMELIE ASPLUND
FOTO: ?? Författare­n Fredrik Ekelund som nyligen kommit ut som Marisol är en av de medverkand­e i poddserien om normbrytan­de könsidenti­tet.
EMELIE ASPLUND FOTO: Författare­n Fredrik Ekelund som nyligen kommit ut som Marisol är en av de medverkand­e i poddserien om normbrytan­de könsidenti­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland