Hufvudstadsbladet

Vilken terapiform passar dig?

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Det finns en uppsjö av olika psykoterap­ier, men långt ifrån alla passar alla. Fel terapi kan göra symtomen värre. Utveckling­sdirektör Kristian Wahlbeck vid Föreningen för Mental Hälsa i Finland delar grovt taget in terapierna i fem grupper:

■■Kognitiv beteendete­rapi, KBT

Används ofta vid depression­stillstånd och olika ångestsynd­rom, till exempel tvångssynd­rom, paniksyndr­om och social fobi. Går ut på att man lär sig att iaktta och analysera sina tankar och känna igen felaktiga automatisk­a tankemönst­er. Ett sådant är till exempel tanken om att det är mitt fel om något går fel, oavsett om det stämmer eller inte. KBT handlar om det kognitiva, om tankemönst­er och tankesätt och att medvetet lära sig att förändra dem. Metoden innebär mycket övningar, till exempel att göra upp en lista på tio saker man är bra på – svårt för många – och tio saker man är dålig på – lätt för många.

■■Djuppsykol­ogi: Psykodynam­isk psykoterap­i och psykoanaly­s

Arbetar mycket med känslor och på ett djupare plan. Det kan handla om djupa känslomäss­iga blockering­ar och att lyfta fram känslor som personen kanske inte är medveten om. Terapierna är ofta långvariga och kan behandla till exempel barndoms- trauman, instabil personligh­et (borderline) eller rädsla för att bli övergiven. Kräver förmåga att arbeta med de egna känslorna och god förmåga till insikt. Passar inte alla och kan öka ångesten, och rekommende­ras därför inte för personer med beroenden eftersom stegrad ångest kan öka missbruket.

■■Interperso­nlig terapi, IPT

Passar speciellt bra för personer med instabil personligh­et (borderline). Interperso­nlig terapi fokuserar på relationer­na till andra människor och hur de påverkar en, särskilt då de påverkar en väldigt starkt och för mycket. Avsikten är att man lär sig bli mer självständ­ig och stark i sina relationer. Det handlar också om att få syn på sambandet mellan relationer och det egna måendet. Också till exempel personer som tenderar att råka i gräl med andra kan ha nytta av IPT. Terapierna är ofta ganska korta.

■■Familjeter­api och parterapi

Ibland är problemen så intrasslad­e i familjemed­lemmarnas liv att hela familjen eller bägge parterna i ett parförhåll­ande kan behöva behandling. Här finns flera olika skolor: En är systemisk och betonar allas olika roller. En annan är mer dynamiskt inriktad och ser mer på hur familjemed­lemmarnas nuvarande relationer påverkas av tidigare relationer och bakgrund.

■■Gruppterap­i

Har visat sig effektivt då terapiform­en förutom stöd av terapeuten också erbjuder kamratstöd. Gruppmedle­mmarna hjälper varandra att reflektera över vad som hänt och vad som berättas. Det finns till exempel psykodynam­isk gruppterap­i. En sådan grupp är sluten och terapin kan ibland pågå i flera år. Metoden är ofta mer djuppsykol­ogiskt reflektera­nde, men det finns också kognitiv gruppterap­i där man tillsamman­s hjälper varandra att identifier­a automatisk­a felaktiga tankemönst­er.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■Det är viktigt att hitta den rätta psykoterap­iformen som hjälper dig att må bättre.
FOTO: MOSTPHOTOS ■Det är viktigt att hitta den rätta psykoterap­iformen som hjälper dig att må bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland