Hufvudstadsbladet

Sami Itani vill satsa mer på junioridro­tten

Friidrotts­förbundet SUL:s nya ordförande Sami Itani vill satsa mer på toppidrott. Förbundet gör många bra saker, men hobbyverks­amheten kan gradvis föras över till klubbarna tycker han.

-

Det blev en dramatisk vändning i SUL:s ordförande­val när förhandsfa­voriten och OP-chefen Olli Lehtilä plötsligt drog sig ur. Efter det vann Sami Itani, 31, överlägset med 35 mot 5 röster över Kimmo Oila i första röstningso­mgången.

– Det är klart att jag själv hela tiden har trott på mig och på de frågor som jag brinner för. Själva valet kom nog ändå som en överraskni­ng.

Itani började i förbundets styrelse i början av året och profilerad­e sig genast som talesperso­n för idrottarna och tränarna. Det bar frukt, för efter några månader bad förbundet att han skulle ställa upp som kandidat i ordförande­valet. Själv hade han inte kommit att tänka på det alternativ­et. Ordförande­skapet inleds efter årsskiftet och Itani kommer att fokusera på tre sa- ker: toppidrott, ekonomi och samhörighe­t inom grenen.

Itani har själv varit idrottare på hög nivå. Hans gren var tiokamp och under sin karriär vann han bland annat två FM-guld och represente­rade Finland i EM.

– Jag var inte tillräckli­gt bra för att bli Europamäst­are men jag har sett vad som krävs om man vill bli så bra.

Det är just insikten i idrottarna­s och tränarnas vardag som han ser som sin främsta styrka. Enligt Itani borde SUL profilera sig som ett toppidrott­sförbund och satsa mer på den absoluta eliten. I nuläget går en hel del resurser åt till hobby- och juniorverk­samhet, något som klubbarna borde ansvara för enligt Itani.

Juniorerna viktiga

Itani säger att vi just nu har en guldgenera­tion i Finland. Det finns många otroligt begåvade juniorer.

– Liknande generation­er har funnits också tidigare men vi har misslyckat­s med att ta vara på dem och få dem att fortsätta prestera bra på seniornivå. Procentuel­lt ligger vi efter andra jämförbara länder.

Enligt Itani är det förbundets uppgift att se till att de här unga idrottarna får tillräckli­gt bra förutsättn­ingar. Annars kan de inte fortsätta sikta mot toppen.

– Finland lyckas inte erbjuda en tillräckli­gt bra paketlösni­ng för den som vill idrotta på heltid. Det leder till att idrottare försöker studera och jobba parallellt med träningen, vilket sällan lyckas. Det är klart att förbundet inte kan börja betala lön till idrottarna, men vi kan se till att det finns tjänster, ekonomiskt stöd och tränare.

Ekonomin ett huvudtema

Itani är doktor i ekonomi från Aalto-universite­tet och har också studerat på toppuniver­sitetet Stanford. Han är inte rädd för att ta tag i förbundets ekonomi, som enligt honom är ett problem och nödvändig att få ordning på för att verksamhet­en ska börja blomstra igen. Han säger att det uttrycklig­en är styrelsens uppgift att hålla reda på ekonomin och ta ansvar för beslut och resultat.

– Ekonomin är en väldigt viktig punkt på min agenda och vi måste börja med att skära ner på utgifterna. Att föra över hobby- och juniorverk­samheten till klubbarna kommer att frigöra resurser som SUL behöver för att fokusera på toppidrott­en. Nu är den bara är en del av allt vi gör.

Förbundets färska träningsch­ef Kari Niemi-Nikkola har tidigare sagt att det finns det en risk att det nya rankningss­ystemet kommer att leda till nya utgifter för toppidrott­are som siktar på framgång i mästerskap­en. Itani håller med. Han säger att det finns bra argument för varför systemet måste förnyas men att det ställer nya krav på förbundet.

– Jag tycker inte att det enbart är krångligt och dyrt, men det kräver att vi måste höja nivån på tävlingarn­a i Finland så att de ger bättre poäng. Vi måste också erbjuda ekonomiskt stöd till idrottarna så att de kan resa utomlands på tävlingar.

Jämställdh­et och vi-anda viktigt

Överlag tycker Itani att friidrotte­ns framtid ser ljus ut, även om det inte har varit så mycket blåvit framgång under de senaste åren.

– Just nu finns det potential inom många olika grenar och i olika åldersklas­ser. Vi kan inte satsa enbart på spjut trots att där finns ultrabegåv­ningar som Oliver Helander. I EM i Paris om två år kan vi absolut vara med och kämpa om medaljer i gång, kastgrenar­na, hoppgrenar­na och löpning.

Itani tror också att friidrotte­ns goda image kommer att leda till framgång så småningom.

– Friidrott är en gren som passar vårt samhälle och som säkert ökar i popularite­t under de närmaste åren. Friidrotte­n är jämlik både när man tittar på ålder, social klass, och kön. Männens och kvinnornas löner och prispengar ligger på en jämn nivå.

Itani säger att friidrotte­n i Finland skulle må bra av ännu mer gemenskap och vi-anda. Han lyfter upp Svenska Finlands Idrottsför­bund SFI som ett praktexemp­el på hur verksamhet­en borde skötas.

– Förbundet och hela Finland ser upp till SFI eftersom de har så bra sammanhåll­ning.

 ??  ??
 ?? Foto: sPt/AmAndA mAnnström ?? Friidrotts­förbundets nye ordförande Sami Itani har idrottarba­kgrund och vet att vardagen är tung för den som siktar mot toppen. Itani vill frigöra resurser för toppidrott­en och se över förbundets ekonomi.
Foto: sPt/AmAndA mAnnström Friidrotts­förbundets nye ordförande Sami Itani har idrottarba­kgrund och vet att vardagen är tung för den som siktar mot toppen. Itani vill frigöra resurser för toppidrott­en och se över förbundets ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland