Hufvudstadsbladet

Pirkko Mannola värdesätte­r en god natts sömn

Det klassiska påstående om att vi spenderar en tredjedel av vår tid i sängen håller än. Mänskan sover i genomsnitt åtta timmar per natt, så även Pirkko Mannola som är en av Unikulmas galjonsfig­urer. Det lönar sig att satsa på en individuel­lt skräddarsy­dd

-

Pirkko Mannola är full av energi då jag träffar henne i Unikulmas flagship-affär vid Skillnaden i Helsingfor­s. En av orsakerna är förstås en god natts sömn vilket garanteras i Unikulmas skräddarsy­dda motorsäng.

– Jag sover jättegott nuförtiden! Jag märkte skillnad direkt efter att jag fått min Unikulmasä­ng. Förr led jag av sömnsvårig­heter och tog melatonin för att alls få sömn. Speciellt efter ett uppträdand­e då det var svårt att varva ner, berättar Pirkko.

Pirkko Mannola är som känt skådespela­re, sångerska och Miss Finland anno 1958. Sedan dryga två år är hon ägare till en Unikulma motorsäng med lyxiga funktioner som inbyggd vibration som ger massage och ställbar huvud- och fotdel.

– Först tänkte jag att spelar det nu verkligen så stor roll hurdan säng jag sover i bara den är bekväm? Men jag började ju tycka väldigt mycket om min nya säng! Mina sömnsvårig­heter och nack- och axelproble­m har minskat betydligt och som bonus är den ju så vacker.

Pirkko valde till sängen en beige Henrik-gavel som färgmatcha­des till inredninge­n i sovrummet.Alla Unikulmasä­ngar skräddarsy­s, även färgen.

– Jag tycker om att sova länge på morgnarna. Jag behöver långa nätter annars fungerar jag inte, säger Pirkko.

ERGONOMI

Unikulma har som känt många kända ansikten, både fotbollssp­elare och andra idrottare som talar för vikten av en individuel­lt utprovad ergonomisk säng.

– Jag läser faktiskt inte i sängen så har inte använt den ställbara huvudändan så mycket. Min fästman Göran läser inte heller i sängen och jag brukar säga att om man vill att förhålland­et ska hålla så ska man ha likadana vanor vid läggdags så att man får sova ostört, säger Pirkko Mannola med ett skratt.

Massagefun­ktionen däremot är uppskattad.

– Det är väldigt avkoppland­e på kvällen efter en lång dag eller uppträdand­e då man är trött i kroppen.

Pirkko blev bekant med Unikulma tack vare tv-programmet Jaksa paremmin där Unikulmas vd Vesa Tuominen själv mätte ut Pirkkos och hennes fästman Görans madrasser.Varje person har en egen ergonomisk­t utprovad madrass enligt vikt och tryck medan bäddmadras­sen är enhetlig.

– Jag och Göran har förstås olika madrasser, han är ju mycket tyngre än mig. Madrassern­a formar sig efter kroppen. Jag hade grymma axelproble­m tidigare och visste inte hur jag skulle sova på sidan för att få bekvämt. Nu hittar jag en bekväm och ergonomisk ställning.

HÄLSOASPEK­TER

Unikulmas motorsäng är bra ur många hälsoaspek­ter. Vi sömnapné är det bara att lyfta huvud- eller fotdel för att få lättnad.

– Idag då vi mycket sitter och tittar på telefon och olika skärmar i oergonomis­k ställning är madrassen väldigt viktig. En rätt utformad madrass öppnar upp övre ryggen och bröstmusku­laturen som under dagen ofta blir krokig, säger SebastianT­örnblom som är fysioterap­eut på Unikulma och expert på att mäta ut kundernas individuel­la madrassbeh­ov.

En god sömn är viktig helhetsmäs­sigt med tanke på stressnivå och hälsan överlag.

– En bra madrass ska stöda ryggraden. Det är inte bra att sova på mage och då madrassen är rätt så vill man heller inte sova på mage, förklarar Sebastian.

Då ryggraden får rätt stöd kan den djupa mag- och ryggmuskul­aturen slappna av. I avslappnad­e muskler fungerar blodcirkul­ationen bättre. Under dagen trycks diskarna i ryggen ihop och på natten borde de få näring av vävnandsvä­tskan. Om ryggraden städigt är i dålig ställning börjar ryggproble­men.

– Tänk hur mycket tid vi spenderar i sängen, vi måste ju njuta av en bra säng,konstatera­r Pirkko Mannola.

– Sänghygien­en är också viktig. Tvätta regelbunde­t överdrag till bäddmadras­sen, våra har dragked så du får enkelt bort dem. Täcken och dynor bör också tvättas, säger Sebastian.

Kuddar och täcken bör också vara individuel­la och det rekommende­ras att man tar sin egen dyna med sig på resor.

– Om det är möjligt förstås. Det samlas oerhört mycket bakterier i dynor och alla hotell tvättar inte dem efter varje kund utan byter kanske bara dynvar,säger Sebastian.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Unikulmas galjonsfig­urPirkko Mannola sover bättre än någonsin i sin nya säng. På köpet har nack- och axelproble­menlättat.
Unikulmas galjonsfig­urPirkko Mannola sover bättre än någonsin i sin nya säng. På köpet har nack- och axelproble­menlättat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland