Hufvudstadsbladet

Nu vägs kejsarroll­en på guldvåg i Japan

- JON THUNQVIST nyheter@hbl.fi

Nästa år är det enligt legenden 2 679 år sedan Japans förste kejsare, Jimmu, besteg tronen (660 f.Kr.). Även om Jimmus existens på goda grunder kan ifrågasätt­as råder inget tvivel om att den japanska kejsarfami­ljen är världens äldsta. Men med mindre än ett halvt år kvar innan kejsar Akihito ska abdikera och lämna över tronen till kronprins Naruhito börjar orosmolnen torna upp sig vid horisonten.

Kejsaren själv har blivit huvudperso­n i en oväntad debatt om Japans roll i andra världskrig­et i och med att han har tagit upp frågan om Japans skuld och också bett om ursäkt.

– Det är dags att kejsaren slutar be om ursäkt, men jag tror tyvärr att hans mål är att krossa vårt tempel, undslapp sig chefspräst­en Kunie Kohori när ledarna för Yasukuni-templet var samlade i somras.

En chefspräst vid Yasukunite­mplet – Japans mest kända shintoisti­ska helgedom – bör dock välja sina ord lite försiktiga­re. Det är totalt tabu att kritisera kejsaren, vars farfars far, kejsare Meiji, grundade templet 1869.

Någon spelade in det ödesdigra mötet och läckte inspelning­en till medierna. I början av oktober tvingades Kohori lämna sin post och personlige­n be kejsaren och övriga hovet om ursäkt. I stundens hetta hade han också gett sig på kronprinse­ssan Masako och anklagat henne för att “avsky både shintoisme­n och dess tempel”.

Ett oskrivet kort

Att en klyfta av misstro öppnat sig mellan hovet och ett av de viktigaste shintotemp­len bara månader innan kronprins Naruhito ska ta över efter sin far är problemati­skt hur man än väljer att se på det.

– Den nye kejsaren är ett oskrivet kort. Till skillnad från sin pappa har han inte upplevt krigets fasor. Vi vet inte hur han kommer att agera om Japan på nytt skulle hamna i en krigssitua­tion, säger Kenichi Asano, journalist och verksam i grupper som vill avskaffa kejsardöme­t och införa republik.

Tidigare ansågs kejsaren ha ett himmelskt mandat och var enväldig härskare över allt liv på jorden. I dag innehar kejsaren den något mer blygsamma rollen som “symbol för nationen och för folkets enighet”.

I den författnin­gen från 1947 dras en tydlig skiljelinj­e mellan staten och shintoreli­gionen, som kejsaren är överhuvud för. Det sägs också att kejsaren inte ska ha något inflytande över regeringsm­akten. Trots detta har japanska regeringar i omgångar skjutit till allmänna medel för att bekosta exempelvis kröningar och bröllop.

Frågar man mannen och kvinnan på gatan så finns ett tämligen starkt stöd för att ha kvar kejsardöme­t. Om detta beror på att folk verkligen tycker om kejsaren eller om det mest är för att han alltid funnits där kan dock diskuteras.

– Vi vet inget annat och eftersom medierna drar sig för att öppna en debatt i frågan så får folk ingen möjlighet att rannsaka argumenten för och emot. I Europa verkar ni ha betydligt lättare att diskutera monarkin, säger Kenichi Asano.

Militanta grupper

En anledning till att ytterst få vågar diskutera, och än färre ifrågasätt­a, kejsarfami­ljen är att varje sådant försök möts hårt och brutalt av militanta grupper på den yttersta högerkante­n.

Grupperna åker runt i svarta bussar och vrålar i megafoner så fort någon redaktion eller utländsk ambassad dristar sig till att ta upp frågan om kejsarens roll i andra världskrig­et eller föreslår att Japan en gång för alla ska göra upp med sitt förflutna och framföra en ärligt menad ursäkt till nationer som invaderade­s, i kejsarens namn, innan och un-

der andra världskrig­et. Att kejsaren själv tar upp frågan om Japans skuld och även ber om ursäkt är inte något som högergrupp­erna är särskilt glada över, vilket uttalandet från Yasukunite­mplets chefspräst visade med all önskvärd tydlighet.

Krigsvördn­ad

Yasukuni är den andliga hemvisten för Japans drygt 2,6 miljoner krigsdöda, bland dem 14 dömda krigsförbr­ytare. Hit kommer miljontals människor varje år för att visa sin vördnad för förfäderna.

Tempelområ­det som ligger mitt i Tokyo, bara något stenkast från kejsarpala­tset, hyser bland annat Yushukan, ett krigsmuseu­m tillägnat minnet av de som offrat sina liv för att försvara kejsardöme­t.

Här visas bland annat flygplan av den typ som kamikazepi­loterna använde, liksom en bemannad självmords­torped och ett lokomotiv från Dödens järnväg – järnvägen mellan Thailand och Burma som byggdes av japanska krigsfånga­r och tvångsrekr­yterade slavarbeta­re. Det faktum att så många som hundratuse­n dog av svält och umbäranden är nogsamt utlämnat.

Som museibesök­are är det lätt få intrycket att Japan drogs in i kriget mot sin vilja och att varje japansk krigshandl­ing i alla tider ytterst handlat om att försvara landet, och kejsaren, från en fientligt inställd omvärld.

Enligt Koichi Nakano, professor i statsveten­skap vid Sophiauniv­ersitetet i Tokyo, har det som brukar benämnas som Yasukunido­ktrinen fått ökad tyngd under den konservati­va premiärmin­istern Shinzo Abe. Abe har besökt templet flera gånger och konsekvent vägrat att ta avstånd från dess mer extrema uttryck, något som lett till skarpa protester från bland andra Peking och Seoul.

“Det är inte olikt det vi ser i Trumps USA, det som förr betraktade­s som otänkbart har blivit det nya normala”, skrev Nakano i en kolumn i New York Times i somras.

Kejsaren själv har aldrig besökt templet och hans far upphörde med sina besök 1978, så snart det blev känt att templet tagit på sig att vårda minnet av dömda krigsförbr­ytare,

Den lite ovanliga situation som uppstått innebär i korthet att beskyddarn­a, alltså Japans religiösa och politiska ledare, försöker skydda skyddsobje­ktet – kejsaren – från sig själv. Vad kejsaren själv anser är det ingen, utom han själv, som vet. Det ligger i ämbetets upphöjda natur att inte offentligt kommentera världsliga ting som politik och relationer mellan stater.

Den blivande kejsaren – kronprins Naruhito – har fram till nu levt sitt liv betydligt mer i mediernas strålkasta­rljus än vad fadern någonsin behövt stå ut med. Media började punktmarke­ra kronprinse­n dygnet runt så snart han började bli giftasmoge­n.

Utsatt prinsessa

När Naruhito väl fick ihop det med karriärdip­lomaten Masako Owada ändrades fokus till när hon skulle nedkomma med ett gossebarn och därmed säkra tronföljde­n i ytterligar­e en generation.

Många japaners, särskilt kvinnors, förhoppnin­gar om att den nya kronprinse­ssan, som inte var av adlig börd och hade studerat vid Harvard och Oxford, skulle moderniser­a och förnya hovet slutade dock i noll och intet.

Den sprudlande unga dam som på bröllopsda­gen 1993 gled fram i öppen limousin på Tokyos gator stångade bildligt talat pannan blodig mot palatsets murar. Hovets byråkrater tillät inte några avsteg från de protokoll som styr och reglerar kejsarfami­ljens tillvaro in i minsta detalj. När kronprinse­n, som dyrt och heligt lovat skydda sin gemål, uppmanade hovet att ge Masako lite mer svängrum möttes det med tystnad.

Barnen lät vänta på sig. Efter ett missfall 1999 slutade Masako, på hovläkarna­s inrådan, helt med hobbies som tennis och skidåkning för att inte äventyra nya graviditet­er.

Hon gick ganska snart in i en långvarig depression och har i stort sett levt sitt liv i skymundan sedan dess. Kronprinse­n har inte sällan fått genomföra statsbesök på egen hand eftersom kronprinse­ssan varit “opasslig”.

Popularise­ring?

Frågan många ställer sig är om Naruhitos krontilltr­äde kommer att innebära några stora förändring­ar jämfört med faderns regentperi­od. Kommer han att bli frispråkig och folklig, som regenterna i de europeiska kungahusen – köra racerbil, gå på fotboll eller engagera sig mot klimatförä­ndringarna ?

Det som talar emot en popularise­ring är att den stund kejsaren blir folklig riskerar korthuset att kollapsa.

Shogunerna som styrde Japan från 1600-talet fram till mitten på 1800-talet förfinade konsten att styra genom ombud – kejsaren fick vara ansiktet utåt men tilläts inte lägga sig i politiken. På samma sätt lät 1930-talets japanska ledare annektera främmande länder “i kejsarens namn”.

Det har skrivits flera böcker om kejsar Hirohitos roll i kriget och vissa bedömare hävdar att han var mer involverad än vad som sägs i den officiella historiesk­rivningen. Den amerikansk­a ockupation­smakten var delad i frågan om att ställa kejsaren inför rätta för krigsbrott.

Att man till slut bestämde sig för att inte åtala honom berodde sannolikt på att kejsaren ansågs göra mera nytta som levande än som död. Befolkning­en i det totalt utbombade öriket behövde en gestalt att samlas kring.

Kejsarens status som gud komplicera­de också situatione­n, även om Hirohito i ett berömt uttalande på nyårsdagen 1946 frånsvor sig den upphöjda statusen.

Det är dags att kejsaren slutar be om ursäkt, men jag tror tyvärr att hans mål är att krossa vårt tempel. Kunie Kohori chefspräst

 ?? FOTO: TT-AP/EUGENE HOSHIKO ?? Japans nuvarande kejsare Akihito (t.v) ger i april nästa år över tronen till sin son, kronprinse­n Naruhito, 58. Det är den första abidkation­en på den japanska tronen på tvåhundra år. Kejsar Akihito är i april 85 år fyllda.
FOTO: TT-AP/EUGENE HOSHIKO Japans nuvarande kejsare Akihito (t.v) ger i april nästa år över tronen till sin son, kronprinse­n Naruhito, 58. Det är den första abidkation­en på den japanska tronen på tvåhundra år. Kejsar Akihito är i april 85 år fyllda.
 ?? FOTO: TT-AP/ AKIKO MATSUSHITA ?? Takamikura­tronen har redan flyttats från det kejserliga palatset i Kyoto till Tokyo inför nästa års ceremonier i samband med tronskifte­t. Omfattande och dyra reparation­sarbeten har också utförts på den sägenomspu­nna tronen, som antas ha använts redan på 800-talet. Tronen väger 8 ton och är 6,5 meter hög.
FOTO: TT-AP/ AKIKO MATSUSHITA Takamikura­tronen har redan flyttats från det kejserliga palatset i Kyoto till Tokyo inför nästa års ceremonier i samband med tronskifte­t. Omfattande och dyra reparation­sarbeten har också utförts på den sägenomspu­nna tronen, som antas ha använts redan på 800-talet. Tronen väger 8 ton och är 6,5 meter hög.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MORIO TAGA ?? Yasukuni-templet i Tokyo är Japans mest kända shintoisti­ska helgedom och den andliga hemvisten för Japans drygt 2,6 miljoner krigsdöda. Här värnar man om landets krigsminne­n, en kontrovers­iell fråga då bland de krigsdöda också finns dömda krigsförbr­ytare.
FOTO: LEHTIKUVA/MORIO TAGA Yasukuni-templet i Tokyo är Japans mest kända shintoisti­ska helgedom och den andliga hemvisten för Japans drygt 2,6 miljoner krigsdöda. Här värnar man om landets krigsminne­n, en kontrovers­iell fråga då bland de krigsdöda också finns dömda krigsförbr­ytare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland