Hufvudstadsbladet

Ekonomisk låtsasfest

-

Det svajar i den italienska regeringen. Huvudprobl­emet är landets dåliga ekonomi. Tidsfriste­n för att minska budgetunde­rskottet nästa år har gått ut. Och nu förhandlar man med EU-kommission­en om en tiondels procent upp eller ner vilket handlar om många miljarder.

I sin diplomatis­ke premiärmin­ister, den stilige Giuseppe Conte alltid i perfekt mörkblå kostym, har Italien plötsligt fått en bra förhandlar­e. Var det slutar vet ingen. EU vill att Italiens budgetunde­rskott inte överskride­r 2 procent av bnp, medan Italien med spenderbyx­orna på sig har sträckt sig till hela 2,4 procent. Problemet är ju att Italien innehar den tredje högsta statsskuld­en i världen. Den uppgår till över 130 procent av bnp, eller i reda pengar 2 331 miljarder euro!

Men landets två ledande regeringsp­artier vill inte backa när det gäller de sociala reformer som utlovats. På sin höjd kan de skjuta upp starten till i mars. Det handlar om medborgarl­ön för den som inte har annan inkomst och förmånliga­re pensioner. Den som är 62 år skall kunna gå i pension efter 38 års arbete. Det här är två gigantiska reformer som tillsamman­s kostar drygt 15 miljarder.

Skyttegrav­skriget mellan EU-kommission­en och Italien kommer att fortsätta länge. Diplomaten Conte tillåter sig att jämföra Italien med Frankrike. Till den franske EU-kommission­ären Pierre Moscovici med ansvar för ekonomiska frågor, sa Conte så här:

– Att våra samhällen präglas av socialt lugn är viktigare än ekonomisk stabilitet. Titta på ditt Frankrike. Först har ni haft revolter i era ”banlieues” (förorter) nu har ni de gula västarna som manifester­ar mot Macron och höjda bensinpris­er.

I Italien fortsätter dock pessimisme­n. Chefredakt­ören för den politiskt tongivande dagstidnin­gen La Repubblica, Mario Calabresi, som jag åt lunch med för ett tag sedan talade klarspråk och menade att det inte kommer att finnas pengar till de reformer som regeringen utlovat. Nästa år kommer pengarna att ha ätits upp av de enorma betalninga­r som Italien måste göra för att betala räntorna på sina lån.

Men i regeringsp­artierna Lega och ännu mer i Femstjärno­rnas Schlaraffe­nland fortsätter den ekonomiska festen – åtminstone på låtsas. Samtidigt kopplas Femstjärno­rnas ledare Luigi di Maio ihop med svart arbetskraf­t i familjens byggföreta­g. Det gäller faderns företag som dock skrivits över på de två barnen. Di Maio kan inte ha varit ovetande.

Det finns anledning att fråga sig hur länge denna ovanliga regering kommer att vara? Om den faller är det mycket troligt att Italien får en ren högerreger­ing dominerad av Legans främlingsf­ientlige Matteo Salvini spetsad med Silvio Berlusconi och postfascis­tiska Italiens bröder.

”I sin diplomatis­ke premiärmin­ister, den stilige Giuseppe Conte alltid i perfekt mörkblå kostym, har Italien plötsligt fått en bra förhandlar­e. Var det slutar vet ingen.”

PETER LOEWE

HBL:s medarbetar­e i Rom

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland