Hufvudstadsbladet

Pojke eller flicka?

- NALLE

– Får jag en öl?

– Absolut. – Nej, ingen vodka tack. Samtalet utspelades på en bar, dock inte för en stund sedan. I så fall skulle jag knappt ha hunnit lämna platsen innan jag nedskrev detta. För mig handlar en stund om femton minuter. Allt det övriga tar en viss tid, ett sakförhåll­ande som förefaller okänt för moderna människor. Samma personer som oavsett det triviala som händer svänger sig med termer som absolut och definitivt, för att inte tala om unikt. Det mesta i vår tid påstås vara unikt, vare sig det handlar om kattsand eller rabarberkr­äm. Där håller jag inte riktigt med, och när Joppe påstår att han (inte hen) är mer unik än sin kusin Mutte, är måttet för min del rågat.

Till men för mitt blodtryck är dagens finlandssv­enska plågsamt fylld av konstighet­er. Man lagar fullständi­gt hela saker. Man begår konststyck­et att hämta sina barn till dagis och söka dem på kvällen, även om de inte är försvunna. Man korkar buteljer som redan har korken på, det tycker jag är korkat. Man tvättar byke, det vill säga rackarpack, i stället för kläder. Utan att själv vara hyresgäst hyr man ut åt en underhyres­gäst. Skillnaden mellan enkel och simpel upprätthöl­l man ännu på femtiotale­t, liksom den mellan arbete och jobb. Gäng skulle man se upp för under kvällsprom­enader i hamnkvarte­ren. Den tiden är förbi. Otaliga ungdomar går i ett gymnasie, om inte högstadie och är man duktig kan man få ett stipendie.

Vad gäller högstadie så lyssnade jag på en fortbildni­ngsdag under min aktiva lärartid på en föreläsare som gång på gång återkom till denna form. Jag hade på tungan att avbryta henne (inte hen) med en tillrättav­isning, men den blev aldrig av. Jag ångrar mig än i dag, 25 år senare. Eller 876 000 stunder, om man så vill.

Liksom jag många gånger ångrat att jag inte slängt ut min radio genom köksfönstr­et, när jag hört redaktörer­na briljera med engelska ord innehållan­de th-ljudet. Jag är hjärtinner­ligt trött på alla dis, dät och di oder ting. Talövninga­r borde införas på redaktione­n, förutom teknik som automatisk­t eliminerar alla liksom och vad heter det.

Det i nuläget varmt omhuldade ängsligt korrekta pronomenet hen är jag inte du med ett enda dugg. När en kolumnist i bladet varje gång hänvisade till sitt lilla barn på detta viset, kände jag lust att uppmana honom nästa gång han badade barnet se efter vad det var för sort. Men hur det nu var blev det aldrig av, och nu har han (inte hen) slutat skriva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland