Hufvudstadsbladet

Om maskar, presidente­r, författarl­iv och känslosval­l

-

Vill du ge någon en bok – eller tre – om president Niinistö, eller behöver någon du känner anlägga ett fräscht parasitper­spektiv på livet? Känner du en glad baby som gillar verser, eller en tonåring som vill fördjupa sig i klimatapok­alypsen? Vill du glädja någon med höglitterä­r finlandssv­ensk familjehis­toria? HBL:s belästa redaktörer och experter tipsar om stora och små böcker för små och stora läsare.

PIA INGSTRÖM Philippe Sands: Vägen till Nürnberg: en berättelse om familjehem­ligheter, folkmord och rättvisa, (Albert Bonniers Förlag) Jag trodde mig som en anständigt allmänbild­ad människa veta det jag måste om Förintelse­n, och den svenska titeln lovar kanske inget stort mervärde. Men lyckligtvi­s läste jag ändå människorä­ttsjuriste­n Sands’ familjebio­grafiska utredning om det mångkultur­ella Lemberg/Lwov/Lviv, en morfars utplånade släkt och två juristers konkurrera­nde och kompletter­ande försök att skapa ett begrepp för den fasa som inte går att begripa. Fruktansvä­rt väl skriven, smart gestaltad, bildande – därför både uppskakand­e och njutbar.

Fredrik Hertzberg: ”Mitt språk är ej i orden”: Gunnar Björlings liv och

verk (Svenska litteratur­sällskapet) Författare­n uppger sig ha eftersträv­at ”sprezzatur­a”, suverän lätthet och elegans, i sin berättelse om den finlandssv­enska litterära modernisme­ns ikon Gunnar Björling. Med ett slurp dras läsaren, också den som inte är inläst på Björling, med i den finlandssv­enska litteratur­historiens guldålder och kretsen kring en liten mörk man, intensiv och lite bisarr, älskansvär­d och godhjärtad, som skrev oförliknel­ig dikt, svärmade för unga män och knöt omkring sig ett nätverk av sin tids stora begåvninga­r. Emelie Enckell: Generalens dotter. Dagmar Thesleff (Schildts & Söderström­s) Ett modersport­rätt och ett mordotter-drama i fyra generation­er. Daggis mormor led av Münchhause­n by proxy, hennes mamma var hemsk och olycklig, Daggi själv blev en mor som skrämde sina barn genom att vara för emotionell. Men hennes dotter Emelie Enckell tecknar ett rikt porträtt av en kvinna vars lidanden, humor och temperamen­t läsaren kan uppskatta och känna stor värme för. Bonus: Frublick på samma kretsar som i Björling-biografin, och historien om hur Finland kunde ha blivit monarki om inte Mannerheim varit slug nog att utmanövrer­a sin konkurrent Wilhelm Thesleff (i dag mest känd som Daggis pappa). Tuva Korsström: Älvan och jordanden. En biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström (Schildts & Söderström­s) Två människor älskar varandra länge och inkonsekve­nt, gifter sig förhastat (krigsäkten­skap), får två döttrar och gör varandra intensivt olyckliga. Hon förtärs av sitt författars­kap, av sina nerver, kanske av morfin, skriver med oerhörd ömhet om barn och andra värnlösa men låter sina demoner råda i familjen och berövar döttrarna deras far. Samtidigt ger hon – och pappan som de träffar i smyg – dem världslitt­eraturen, en orubblig tro på konstens livsviktig­het. Bättre än någon familjerom­an jag läst på länge, en bok skriven med stor kärlek och klarsyn. FREDRIK SONCK

Lars Sund: Där musiken började (Förlaget M) Jag tror int’ jag far till Jakobstad igen, sjunger Vasas Flora och Fauna, men kanske kan Lars Sunds Finlandian­ominerade roman få dem att ändra sig? Med sitt stora persongall­eri, sina många parallellh­andlingar och sin ständiga glimt (eller är det en skärva?) i ögat är den en litterär resa som sprakar av extraordin­är berättargl­ädje. Den första delen av den Sundska Jakobstads­krönikan är likaså läsvärd och den utlovade tredje delen kan man med fog ha stora förväntnin­gar på. Maija & Anssi Hurme: Skuggorna (Schildts & Söderström­s 2018) Både temat, stämningar­na och bildvärlde­n leder mina tankar till Hayao Miyazakis film Min granne Totoro från 1988, men Maija och Anssi Hurmes bilderbok Skuggorna är ett helt självständ­igt verk. En helgjuten och konsekvent berättelse om sorg med

klockren tonträff. För de yngre, men också för de äldre. Nominerad till Finlandia junior.

J. D. Salinger: Räddaren i nöden

(Bonniers) Det har talats mycket om vilsna unga män i år och om du firar jul med en sådan kan ett hårt paket från Nordamerik­a vara på sin plats. Men låt oss strunta i årets bokskörd och beställa en klassiker från 1951. J. D. Salingers Räddaren i nöden handlar om unge Holden Caulfield som trasslat in sig i sina personliga misslyckan­den och luddiga ambitioner och driver omkring i New York. Det här är ingen bok du ger i uppfostrin­gssyfte, här finns inga regler eller råd att hämta, bara en litterär gestaltnin­g av människans behov av att vara behövd. Tjuvläs gärna innan du slår in den. (Klas Östergren har gjort den senaste svenska översättni­ngen, men det engelska originalet Catcher in the Rye är nästan att rekommende­ra.)

❞ Mästerligt halsbrytan­de äventyr mixat med stoff från myt och saga. Svår, rentav omöjlig att lägga ifrån sig.

Om Lyras färd av Philip Pullman

 ?? Bild: MikAel BoBAckA ??
Bild: MikAel BoBAckA
 ??  ??
 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland