Hufvudstadsbladet

Mässlingen motas med karantän

Det mässlingsm­ittade barnet från Larsmo hade kontakt med 250 personer innan smittan uppdagades. Bland politikern­a går åsikterna isär om käpp eller morot är rätt metod för att få föräldrarn­a att vaccinera sina barn.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ett antal barn har beordrats i karantän i Larsmo för att förhindra att mässlingen sprids. Under veckan torde det stå klart om fler barn än ett har drabbas av i mässling i Larsmo där vaccinmots­tåndet är förhålland­evis stort och bara cirka tre av fyra barn har fått MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.

En handfull barn, mellan två och fem stycken, är beordrade i karantän under två veckors tid för att förhindra att mässlingen sprids.

I Risö skola i Larsmo fortsätter verksamhet­en nästan som förut trots kalabalike­n.

– Vi tar en dag i sänder. Största delen av våra elever har trots allt ett täckande vaccinskyd­d, säger rektor Kari Rönnqvist.

I söndags föreslog undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) hårda tag för att få upp vaccinatio­nsgraden. Grahn-Laasonen vill utreda om slopat barnbidrag eller andra skattefina­nsierade familjeför­måner till vaccinmots­tåndare kunde råda bot på problemet.

Regeringsk­ollegan, familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) tror inte på tvångsmeto­der.

Tidigare förekom det ett vaccinatio­nstvång i lagstiftni­ngen. Fram till 1951 var det obligatori­skt att vaccinera barn mot smittkoppo­r. Enligt nuvarande lagstiftni­ng kan man införa vaccinatio­nstvång för att förhindra att en allmänfarl­ig sjukdom sprids, till exempel som en följd av ett terrordåd.

– Förhoppnin­gsvis kommer vi aldrig att råka ut för en sådan situation, skriver Saarikko i ett blogginläg­g.

I 14 EU-länder råder vaccinatio­nstvång vilket oftast betyder böter till föräldrar som förvägrar sina barn vaccin.

”Oskyldiga barn drabbas”

– Jag tror inte att vi genom att isolera vaccinkrit­iska gemenskape­r hjälper de oskyldiga barn som drabbas av sina föräldrars övertygels­e, säger Saarikko och påpekar att indragna barnbidrag till vaccinkrit­iker kan stå i strid med grundlagen.

– I stället vore det fiffigare att erbjuda en månads extra barnbidrag till de familjer som ser till att barnet har fått alla nödvändiga vaccin innan skolstarte­n.

Henriksson: Nej till repressali­er

SFP-ordförande­n Anna-Maja Henriksson som är väl insatt i vaccinmots­tåndsdebat­ten i Svensköste­rbotten eftersom hon själv kommer från Jakobstad, är inne på samma linje som Saarikko.

– Vi ska göra allt vi kan för att öka familjerna­s benägenhet att vaccinera sina barn, men jag tror inte på repressali­er. Det leder till en återvändsg­ränd, säger Henriksson.

I en budgetmoti­on i fjol föreslog hon tilläggsre­surser för att öka upplysning­en och den vägen få upp vaccinatio­nsgraden. I år gör hon ett nytt försök med riksdagsko­llegan och partikamra­ten Veronica Rehn-Kivi.

– Jag tror att mässlingfa­llet fungerar som en väckarkloc­ka och att föräldrar som hittills har varit tveksamma, nu har fått bevis på vad som kan hända om man inte låter vaccinera sina barn.

Vaccinatio­nsmotstånd också i Grankulla

Det är inte bara i Österbotte­n som vaccinatio­nsmotstånd­et sticker ut. Veronica Rehn-Kivi grundade i fjol riksdagens vaccinatio­nsgrupp efter att hon hade fått upp ögonen för att vaccinatio­nstäckning­en hade börjat dala, framför allt i svensksprå­kiga områden.

– Jag märkte att också min egen hemstad Grankulla stack ut i statistike­n och frågade hälsovårda­re som jobbar på barnrådgiv­ningen vad det beror på. De uppmärksam­made mig på att det även i Grankulla finns gruppering­ar som tycker att man inte ska ge kemikalier till barn.

Veronica Rehn-Kivi säger att hon har funderat mycket på varför det i en stad som Grankulla finns ett vaccinmots­tånd.

– Det här handlar om högtutbild­ade människor som själva aktivt letar efter vaccininfo­rmation på nätet och låter sig duperas av disinforma­tion. Det är en väldigt oroväckand­e trend. Jag uppmanar alla föräldrar att vaccinera sina barn, säger Rehn-Kivi och tycker att beslutet att låta vaccinera barn mot allmänfarl­iga sjukdomar inte är en privat angelägenh­et.

– Jag tror inte på sanktioner som går ut över barnen, men jag är redo att backa upp en utredning av följderna ifall man skulle koppla ihop barnbidrag­et med vaccinerin­gar, säger Rehn-Kivi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) är inte redo att dra in barnbidrag­et från vaccinmots­tåndare.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) är inte redo att dra in barnbidrag­et från vaccinmots­tåndare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland