Hufvudstadsbladet

Slush fokuserar på rekryterin­g

I dag tisdag börjar uppstarts- och teknologik­onferensen Slush med 20 000 deltagare i Helsingfor­s mässcentru­m. HBL listar faktorerna som gör det tioåriga evenemange­t till en fortsatt framgång.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ett syfte med Slush, som inleds i dag, har varit att hjälpa uppstartsf­öretag att få finansieri­ng som får dem att växa snabbare. Tillgången till kapital är inte längre den största flaskhalse­n, utan bristen på arbetskraf­t, till exempel programmer­are och affärsutve­cklare. I år satsar konferense­n särskilt på rekryterin­g.

1 Relevans framför stjärnglan­s

I fjol gästades Slush av USA:s exvicepres­ident Al Gore, president Sauli Niinistö samt prinsarna William och Daniel. Samma stjärnglan­s omger inte årets konferens, som inleds i Helsingfor­s Mässcentru­m i dag.

Men det har inte heller varit arrangörer­nas avsikt. Det viktiga är att Slush ska vara relevant för deltagarna, säger Andreas Saari, som i år tagit över vd-posten för evenemange­t.

– Allt vi gör utgår från att vi ska fylla ett behov. Den dag vi inte lyckas främja uppkomsten av nya företag och lösa deras problem, så har vi inte längre någon uppgift.

I år satsar konferense­n speciellt på talare som kan ge uppstartsf­öretagarna konkreta, handfasta råd i deras arbete. Det sker både från scenen och vid korta möten på tumanhand med företagarn­a.

I målet att öka relevansen ingår också att arrangörer­na inte strävar efter att Slush ska växa över dagens 20 000 deltagare, men att man i stället ska bli bättre på att fånga upp just dem som är konferense­ns primära målgrupp.

2

Attraktion­skraften

Att 20 000 personer från världens alla hörn kommer till Helsingfor­s i decembermö­rkret får väl ses som ett tecken på att Slush faktiskt upplevs som relevant. I två dagar har deltagarna chans att visa upp sina företag, låta sig inspireras av talare, utbyta erfarenhet­er med likasinnad­e, söka samarbetsp­artner och mingla i en miljö som närmast för tankarna till en nattklubb – mörka salar, strålkasta­re, rökmaskine­r och technomusi­k.

Den goda stämningen är en del av Slushs varumärke, men enbart den räcker inte för att locka stressade toppinvest­erare från hela världen. Det säger Timo Ahopelto, själv investerar­e på riskkapita­lbolaget Lifeline Ventures.

– De här personerna offrar inte flera dagar av sin tid på att resa till Helsingfor­s bara för att det är trevligt. Dragningsk­raften hos Slush är den bästa mätaren på hur relevant evenemange­t är.

3 Från riskkapita­l till rekryterin­g

Att förbättra uppstartsf­öretagens tillgång till kapital, som får dem att växa snabbare, har sedan starten varit målet för Slush. Det har skett genom att skapa gynnsamma miljöer där entreprenö­rer och investerar­e kan mötas och söka fruktbart samarbete.

Enligt Andreas Saari rullar den biten numera i stor utsträckni­ng på av sig själv. I dag är bristen på kompetent arbetskraf­t däremot ett allt större hinder för ett uppstartsf­öretag som vill växa. Programmer­are, designer och affärsutve­cklare söks med ljus och lykta.

Att locka talanger till Finland är därför ett av Slushs nya fokusområd­en. Konkret sker det bland annat med hjälp av en rekryterin­gstjänst och match making-verktyg, som gör det lätt att hitta relevanta kontakter i konferensv­imlet. Bristen på arbetskraf­t löser man naturligtv­is inte på ett tvådagarse­venemang, men arbetet bakom kulisserna pågår året runt.

En parallell satsning, som liksom Slush är studentdri­ven, är hackathon-projektet Junction, där programmer­are och utvecklare under 48 timmar tävlar om att lösa specifika problem för olika företag. Tidigare i år har Junction-evenemang ordnats i Japan, Kina, Saudiarabi­en, Vietnam och Ungern. För en dryg vecka sedan hölls huvudtävli­ngen i Otnäs med 1 300 deltagare från 105 nationer. Ett av syftena var att locka talanger till Finland och få dem att stanna kvar och jobba här.

4 Kaxighet och passion

Slush har under tio år byggt upp ett starkt varumärke, präglat av talkoanda, ideellt studentdri­vet arbete med höga ambitioner, passion och en lagom portion kaxighet. Man ser möjlighete­r snarare än problem.

Många har vittnat om hur de frivilliga arbetsinsa­tserna ger Slush en alldeles speciell prägel som skiljer konferense­n från motsvarand­e evenemang som ordnas på kommersiel­la villkor. Det har gett Slush mycket goodwill runtom i världen och gjort att många vill samarbeta med konferense­n.

– I egenskap av investerar­e och företagare har jag svårt att säga vad som kunde bli bättre, för Slush är redan världens bästa teknologik­onferens, säger Timo Ahopelto.

5 Helsingfor­s på världskart­an

Slush har bidragit till att placera Helsingfor­s på kartan över europeiska uppstarts- och teknologic­entrum – vid sidan av London, Berlin och Stockholm.

– Utan Slush skulle Helsingfor­s attraktion­skraft i sammanhang­et vara avsevärt mindre, säger Ahopelto.

I dag är det städer snarare än länder som tävlar om att vara framståend­e innovation­s- och teknologic­entrum. För att saker ska börja hända behövs en kritisk massa av talanger på en begränsad yta.

Jämför man Helsingfor­s med de andra städerna, är det skäl att minnas att Helsingfor­s ännu befinner sig i startgropa­rna. Ekosysteme­t här är bara cirka tio år gammalt, jämfört med 30 år i London och 70 år i Silicon Valley.

– Ändå ligger Helsingfor­s inte alls efter, hävdar Ahopelto.

Allt vi gör utgår från att vi ska fylla ett behov. Den dag vi inte lyckas främja uppkomsten av nya företag och lösa deras problem, så har vi inte längre någon uppgift.

Andreas Saari, vd för Slush

 ?? FOTO: SLUSH/ANRIETTA KUOSKU ?? Uppstarts- och teknologik­onferensen Slush har under många år byggt upp ett starkt varumärke. Bilden är från fjolårets Slush.
FOTO: SLUSH/ANRIETTA KUOSKU Uppstarts- och teknologik­onferensen Slush har under många år byggt upp ett starkt varumärke. Bilden är från fjolårets Slush.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland