Hufvudstadsbladet

Taxiapp på svenska blev engelskspr­åkig – svårt för döva att beställa taxi

Då Lähitaksi förnyade sin applikatio­n försvann möjlighete­n att beställa taxi på svenska. Det betyder problem särskilt för svensksprå­kiga med hörselneds­ättning, som inte kan ringa upp i stället.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

För ett par veckor sedan förnyade Lähitaksi sin applikatio­n, och den som nu laddar ned eller uppdaterar appen på en telefon med svenska som språkinstä­llning får en engelskspr­åkig version av appen. Att ändra språket i appen går inte.

– Jag känner två äldre damer med hörselneds­ättning, de är i åttioårsål­dern, som inte kunde beställa taxi då svenskan fallit bort. De hade lärt sig använda appen, men då den uppdaterad­es var den plötsligt på engelska, säger Håkan Westerholm.

Damerna bor i Borgå, som anlitar Lähitaksi för taxitjänst­er. Det gör också största delen av de andra tvåspråkig­a kommunerna i östra och västra Nyland. Tidigare kunde man beställa taxi med ett textmeddel­ande, men nu är det appen som gäller för den som inte kan ringa upp.

– Appen måste finnas på svenska också. Det är diskrimine­rande att den bara finns på engelska utöver finska, säger Westerholm.

Caj Rautelin, försäljnin­gschef på Lähitaksi, säger att den nya appen kommer att kompletter­as med nya funktioner och bland annat språk så småningom. Men det tar tid. Därför väntar företaget nu på att få ut den gamla appen i appbutiker­na igen, tills den nya uppdaterat­s. I den fung erar fortfarand­e den svenska varianten.

Rautelin medger att situatione­n är lite besvärlig.

– Man kan ringa till våra svenska nummer och beställa taxi via nätet också. Men det finns förstås grupper som har svårt att ringa och som har lättast att använda appen. På det viset är det här ju pinsamt för oss, säger Rautelin.

Kan ni inte ta i bruk en sms-tjänst tills det finns en app som fungerar på svenska igen? – Det är problemati­skt på det viset att textmeddel­andena inte automatisk­t matas in i vårt datasystem, de kräver att någon kollar manuellt hela tiden. Då kan det av misstag bli fördröjnin­gar om det är bråttom. Men ja, det här är en besvärlig situation. Vi erbjuder service på tre språk och det är helt klart att svenska är ett av dem. Det ska vi kunna sköta.

Rautelin vågar inte lova när man kan ladda ned den gamla appen igen, men hoppas att den ska finnas i appbutiker­na igen före jul. Den som inte hunnit uppdatera appen kan bara behålla den gamla varianten.

Man kan ringa till våra svenska nummer och beställa taxi via nätet också. Men det finns förstås grupper som har svårt att ringa och som har lättast att använda appen. På det viset är det här ju pinsamt för oss. Caj Rautelin försäljnin­gschef på Lähitaksi

 ??  ?? – Jag känner två äldre damer med hörselneds­ättning, de är i åttioårsål­dern, som inte kunde beställa taxi då svenskan fallit bort. De hade lärt sig använda appen, men då den uppdaterad­es var den plötsligt på engelska, säger Håkan Westerholm.FOTO: NIKLAS TALLQVIST
– Jag känner två äldre damer med hörselneds­ättning, de är i åttioårsål­dern, som inte kunde beställa taxi då svenskan fallit bort. De hade lärt sig använda appen, men då den uppdaterad­es var den plötsligt på engelska, säger Håkan Westerholm.FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland