Hufvudstadsbladet

Inte heller demokratin är entydigt rationell, utan moraliskt förankrad

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

DEMOKRATI Det är svårt att tyda exakt vad Mikael Pihlström försöker få fram i sin text (HBL 29.11), men det verkar som om han kritiserar mig för relativism vilket är underligt då jag ju inte framfört några sådana idéer. Tvärtom är det ju vårt postmodern­a samhälles relativist­iska zeitgeist som jag kritiserar. Det vill säga att allting skall tolereras och accepteras till samma grad eftersom inget är bättre än något annat. Gängse tankesätt fram till 2016 var att verklighet­en är tänjbar och att fakta är flytande. Denna logik behövs för att upprätthål­la det globala systemet – inom universite­tsvärlden, på kulturfält­et och i medier handlade allting om ”narrativ” och ”den andre”. Ända tills en ”andre” dök upp som inte passade in i den liberala världsbild­en.

När Donald Trump (i klumpigare ordalag) kritiserar medierna på samma sätt som vänstern gjort sedan Frankfurts­kolan fram till Noam Chomsky blir det panik. Medierna tycks trots allt inte vara den normaliser­ande makt som tidigare kritiserat­s utan blir en sanningsma­skin i en värld av dunkla lögner. Man återtar sin kritiska approach och börjar plötsligt tala om alternativ­a fakta och faktakoll samtidigt som relativism­en fortsätter gälla i de frågor som står liberalern­a nära hjärtat. ”Alternativ­a fakta” är ett begrepp typiskt för vår postmodern­a tid och har redan länge utgjort samhällets tolkningsr­am i form av din, min och deras berättelse.

Hela problemet är att libe- ralismen förespråka­r relativism ända tills ideologin ifrågasätt­s på sina egna premisser vilket genast avslöjar att den bygger på inre motsägelse­r från första början. Brexit och det amerikansk­a valet 2016 är exempel på liberalism­ens hycklande natur: då resultaten inte faller en i smaken talar man om att människor inte förstod vad de röstade för och att omröstning­en måste hållas på nytt. Detta gäller väl i så fall alla val? Skulle samma gälla också om omröstning­en fått motsatt resultat? Behöver vi kanske konsuments­kydd för demokratis­ka val?

Pihlström påstår att det inte existerar någon ”ekvivalens” mellan Trump och hans motståndar­e. Men är det så? Trump har tills vidare betydligt färre liv på sin nacke än Barack Obama som var känd för sina drönarkrig. Det var inte heller utan orsak expresiden­ten kallats deporter-inchief. Hur går detta ihop med de mänskliga rättighete­rna?

Enligt många i Storbritan­nien är den förra Labour-ledaren Tony Blair den största krigsförbr­ytaren i modern brittisk historia. Hur kunde Grekland styras av en grupp teknokrate­r i Bryssel i bokstavlig­en totalitär anda medan EU sedan kritiserar Polen för brister i demokratin? Uppställni­ngen ”liberal demokrati mot fascism” är historiemi­ssbruk av värsta slaget men exakt vad som behövs för att kunna skapa ett ”godhet vs ondska” drama.

När det gäller folkmord och fakta drar Pihlström förhastade slutsatser. Som vanligt utgör Nazityskla­nd här det bästa exemplet. Det nazistiska samhället var teknisktra­tionellt ut i fingerspet­sarna – till och med rasismen var ofta förankrad i statistik. Så vilket är problemet? Kanske det att fakta tolkades på ett totalt inhumant sätt. Samma gäller dagens förintelse­förnekare. Poängen är att stora lögner ofta upprätthål­ls genom fakta och statistik.

I vårt samhälle går det på samma sätt att hänvisa till modeller och algoritmer när sjukvården körs ner och utbildning­en lider – varför låta känslor komma i vägen här? Inte heller demokratin är entydigt rationell utan moraliskt förankrad. Samhällen som styrs enbart av teknologi och kalla fakta ser ut som Kina och Singapore, men det är knappast dit vi vill. Den ”kyliga analys” Pihlström tycks efterlängt­a står inte i motsats till ”perception” eftersom de är identiska – båda är tomt seende utan mening.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland