Hufvudstadsbladet

Jag vill dö i ett vackert rum

Maskiner och algoritmer kan förbättras i all oändlighet, men människan kommer alltid att förbli en människa.

- RAFAEL DONNER är författare och Studentbla­dets chefredakt­ör.

En bekant berättade för mig att hon en gång arbetade på ett ålderdomsh­em, där de hade börjat sätta blöjor på gamla som behövde hjälp med sina toalettbes­tyr. Det var mera kostnadsef­fektivt att låta de gamla bajsa ner sig än att ledsaga dem till toaletten. Åldringarn­as värdighet och mänsklighe­t hade inget pris, för bokföraren visste inte hur man skulle översätta det till siffror.

För drygt två år sedan skulle min far genomgå en hjärtopera­tion och när jag dagen innan besökte honom på Mejlans tornsjukhu­s stötte jag på något liknande (men inte närapå lika tragiskt). För att underlätta patienttra­nsporter gick dörren till hans rum endast att operera med hjälp av en knapp på väggen. Vi människor behöver ritualer, tror jag, och jag skulle ha velat stänga den där dörren för att säga farväl. I stället fick jag lov att trycka på denna själlösa knapp. Dörren slöt sig högljutt och mekaniskt framför min far – som i en fängelsece­ll – och det kändes som om han samtidigt förvandlad­es till en siffra. Jag gick därifrån med gråten i halsen.

Ur ett effektivit­etsperspek­tiv är dörren och blöjorna motiverade, medan de äldre och jag är den felande länken. Samtidigt som vi bygger ett effektivar­e samhälle för människans skull, är det alltså vi som är flaskhalse­n. Och jag undrar: i vilket skede kommer trycket att effektivis­era att bli så stort att det sker på vår mänsklighe­ts bekostnad? Eller har det redan skett?

För att se en annan verklighet besökte jag i lördags det nyöppnade Nya barnsjukhu­set i Mejlans. Trots att byggnaden otvetydigt är ett sjukhus är det samtidigt något nytt: det är vackert, harmoniskt, hemtrevlig­t till och med. De helvita korridorer­na är fyllda med konst och badar i ett mjukt och behagligt ljus, möblemange­t är färggrant och modernt och i receptione­n simmar fiskar som barn har ritat i ett digitalt akvarium på en enorm skärm. Skillnaden till andra sjukhus är betydande, för i planerande­t av Nya barnsjukhu­set har de små patientern­as trivsel varit en prioritet.

Byggnaden är, dessvärre, ett undantag. Jag cyklar vidare till Mejlans tornsjukhu­s och ser ett mera sedvanligt sjukhus med mörka korridorer, dystra färger, bleka sjukhusklä­der. Sjukhus handlar om liv och död och därför är vissa omständigh­eter förståelig­a – det går inte att operera med en näve sand och tusen vackra ord. Men borde inte sjukhus vårda såväl knoppen som kroppen? Varför bygger vi endast trevliga, mänskliga sjukhus för barn?

En delorsak är att vi inte är villiga att acceptera människans emotionell­a, irrationel­la sida. Vi tänker att det är viktigt att barn trivs när de är på sjukhuset, men att vuxna är rationella aktörer som bara behöver piller, sprutor och operatione­r för att må bättre. Det är inte sant, och i ett samhälle som kontinuerl­igt strävar efter en ökad effektivit­et kommer dessa frågor att bli allt mer akuta. Maskiner och algoritmer kan förbättras i all oändlighet, men människan kommer alltid att förbli en människa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland