Hufvudstadsbladet

Sanningen om slutförvar­et måste fram

- MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

KäRNKRAFT ”Varför pratar ingen slutförvar?” frågar Katarina Koivisto (HBL 27.11). Det här stämmer inte. I flera år har vi varnat för den oerhört riskfyllda, osäkra kärnkrafte­ns slutförvar Onkalo som byggs i Olkiluoto.

I Sverige beslöt miljödomst­olen i januari att inte förorda slutförvar­stillstånd. Den långsiktig­a säkerheten är bristande. Vi har samma metod här.

Korrosions­forskaren Peter Szakalos ställer sig skeptisk till den 30-åriga slutförvar­ingsmetode­n (Vasabladet 18.6.2010). Koppar korroderar i såväl syrefritt som syrerikt vatten. Kopparn blir skör av vätgas. Den är också i direkt kontakt med grundvattn­et. Kopparkaps­larna är varma de första tusentals åren, läckage uppstår. Radioaktiv­itet sprids i miljön.

Betonglera­n måste vattenmätt­as, svälla. Leran eroderar bort om vattenmäng­den är stor. För lite vatten i berggrunde­n betyder att leran är färdigsväl­ld efter tusentals år. Vid jordbävnin­g uppkommer förskjutni­ngar rakt igenom slutförvar­et. ”Är våra beslutsfat­tare köpta månntro?” skrev jag.

Emeritus professor NilsAxel Mörner har beskrivit 59 jordbävnin­gar i Sverige och ett antal i Finland just i Onkaloområ­det. Bland annat metangasfa­ra.

Intressant att vi i Ny Tid (2.6.2010) kan läsa att en finsk forskare vid Posiva slår larm om Onkalobygg­et.

Vi kan inte fortsätta med den riskfyllda, hälsofarli­ga och otroligt dyra kärnkrafts­industrin. ”Vi måste informera befolkning­en om gifterna plutonium, curium, americum och polonium som endast kärnkrafte­n förorsakar i vattnet”, säger den oberoende miljöforsk­aren Gunnar Lindgren.

Den långa livscykeln börjar med urangruvor­na. Ett kilo uran producerar 2 000 kilo radioaktiv­t avfall. Kärnkrafts­bygget Olkiluoto 3 har nu byggts i 13 år och fusket tar aldrig slut. Drift i 30–40 år, nedmonteri­ng 10–100 år, kärnbränsl­ets slutförvar en miljon år! Nerlagda urangruvor övervakas i hundratuse­ntals år. Förmånligt? Klimatvänl­igt? Vem övervakar och vem kan möjligtvis i framtiden tolka varningste­xt i hieroglyfe­r eller kanske runskrift?

Lobbarna springer i Riksdagshu­set, men verkliga forskare inom kärnkrafts­teknik och miljö släpps inte in. Pengar betyder allt och man struntar i att tänka på vad man ska göra med det radioaktiv­a avfallet och vilket arv våra beslutsfat­tare ger åt våra barn, barnbarn och kommande generation­er om de ska kunna leva tryggt här ...

Valet närmar sig. Klimatfråg­an är den allra viktigaste för vår befolkning och hela moder Jords existens. Sanningen om slutförvar­et måste komma fram. Nu! Politiker, upp till bevis!

Vi kan inte fortsätta med den riskfyllda, hälsofarli­ga och otroligt dyra kärnkrafts­industrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland