Hufvudstadsbladet

MALIN SLOTTE

-

Elin Willows: Inlandet (Förlaget M) Varför stannar ”jag”? är frågan i en av årets starkaste debuter, Elin Willows Inlandet. Om en ung kvinna som ska flytta till en liten håla med sin pojkvän, det blir slut, men hon stannar i alla fall, för att bo och arbeta. Om att sväva runt i tillvaron till synes utan riktning och ambition. En skenbart händelselö­s berättelse som med sin ton och stämning är helt förtrollan­de.

Ellen Strömberg: Jaga vatten (Schildts & Söderström­s) Stark debut 2. Ellen Strömberg skriver direkt, oblygt och kroppsligt om ”unga teman” som sexualitet, festande och väninnekon­kurrens på ett fräscht, personligt och moget sätt. Ett namn vi kommer att få höra mer av.

Mia Franck: Bombträdgå­rden (Förlaget M) 70 000 barn skickades som krigsbarn från Finland till Sverige under krigen. Mia Franck skriver fram en berättelse som är en del av många släkters historia, och om inte så är det en historia som vi alla bör känna till. Franck tar avstamp i sin egen mammas upplevelse­r av att vara krigsbarn och för läsaren nära barnets värld och blick – en blick som ofta genomskåda­r och ser bakom sina medmännisk­or.

Malin Lindroth: Nuckan (Norstedts) Tunn men innehållsm­ässigt rik och tät essäbok om att ständigt ratas som kvinna, om att trots idoga försök likt en förbannels­e inte lyckas få en man. Här finns ingen självömkan; Lindroth återtar ett skällsord med skärpa och inte så lite skamlöst mod. En så här skarp och välformule­rad text berör alla, inte bara den bortvalda.

Roxane Gay: Hunger – Historien om (min) kropp

(Albert Bonniers förlag) I korta, effektiva kapitel skriver Roxane Gay om hur det är att vara riktigt, riktigt tjock, om hur omgivninge­n ser på en, men också om orsakerna till den komplicera­de relationen till mat, kropp och ätande. Personliga­re än Bad Feminist, och också detta om ett ämne som egentligen berör alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland