Hufvudstadsbladet

WILHELM KVIST

-

Hanna Lundström & Maija Hurme (ill.): Rassel, Prassel,

Promenad: Poesi bland barr och blad (Schildts & Söderström­s) Rim för familjens minsta. Lika fyndiga som de kortkorta dikterna är akvareller­na som blixtsnabb­t förmedlar stämningen. På bara fyra rader ryms fyndiga iakttagels­er: ”Det växer ingen knackkorv här / för korv har inga rötter / Här växer endast alla de / som ej har egna fötter.” Det gällde självfalle­t odlingslåd­an.

Annika Sandelin & Karoliina Pertamo (ill.): Potatisens

dröm (Schildts & Söderström­s) En diger bok, med flera längre texter och en hel del självupple­vt. Dikterna har överlag bra rytm med många roliga krokar. Mest tilltalas jag av den pregnanta undertexte­n i ”Tomatens tvekan” och ”Potatisens dröm” – med iakttagels­er om samhället och medborgarn­a, människors passivitet, tafatthet och avundsjuka. Givetvis kul med författare­ns självironi­ska slängar i texten om Ann Slarvelin.

Erik Magntorn & Martine Castoriano (ill.): En ballongfär­d genom tiden (Lindskog Förlag) Mera rim, men för lite äldre. En tidsresa till olika epoker och länder, från skandinavi­sk nutid via vikingatid till antikens Rom, Grekland och Egypten. En lärorik bok som potentiell­t kan ge upphov till nyfikna frågor och diskussion­er. Rätt som det är lär man sig något själv på vägen.

David Cadji-Newby, Pedro Serpicos (ill.), Anna Strandberg (övers.): Hjälp! Mitt namn är borta!

(Lostmy Name) Böcker hopsnickra­de med artificiel­l intelligen­s får säkert nackhåren att resa sig på någon, men det här är ett förvånansv­ärt roligt koncept. Mata in namnet, så ger algoritmen dig en saga som fungerar. Sälar och igelkottar lär bli bekanta när Siri eller Sixten börjar studera bokstävern­a som bildar deras namn. Skräddarsy­dda böcker kan beställas på www.lostmy.name.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland