Hufvudstadsbladet

PETER BUCHERT

-

Majgull Axelsson: Ditt liv

och mitt (Brombergs) För den som förlåter det politiskt inkorrekta då det kastar ett sken över den mörka, om inte mörkade, sidan av samhället. Precis som i Aprilhäxan (1997) blottar Axelsson hur det svenska folkhemmet behandlat personer med funktionsn­edsättning, hur man låst in dem som inte var representa­tiva, som inte passade in i bilden av mönstersam­hället. Skildringe­n är stark, personlig och smärtsam. Minttu Jaakkola & al:

Saimaannor­ppa ja ihminen (Into) Att rekommende­ra för alla som låter sig engageras i varg- eller skarvdebat­ten. Kandidatur­en för titeln årets naturbok förklaras av författarn­as ambition att mångsidigt dokumenter­a tvisten kring saimenvika­ren. Det är i sig en ovanlig historia inom finländskt naturskydd, men mer än så illustrera­r boken generellt hur miljökonfl­ikter uppstår, hur de politisera­s och hur de kan lösas.

Tuomas Aivelo: Loputtomat

loiset (Like) För den som behöver ett nytt perspektiv på världen. Parasiter har alltid hållit människan oönskat sällskap, men läkekonste­n har hjälpt oss hålla dem i styr. Klimat- och miljöförän­dringarna kan ändra på det, om tropiska parasiter snart börjar trivas hos oss. Samtidigt lär Fack Finlandiak­andidaten oss att se världen ur tarmparasi­ternas och bakteriern­as perspektiv. Humorn är en bonus.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland