Hufvudstadsbladet

TOMMY WESTERLUND

-

Annvi Gardberg, Anders Gardberg, Aapo Roselius: Över branten, Bröder i krig

1917–18 (PQR) Det här året har det getts ut en hel del böcker om händelsern­a 1918. Den här är en av de mest fascineran­de. En berättelse om tre tonåriga Åbobröder på den vita sidan och en ung vän från samma stad som valde den röda sidan. Boken bjuder på närhet och distans, värme och kyla under några dramatiska månader. Här beskrivs en gripande men samtidigt vansinnig utveckling i den åboländska skärgården och den tavastländ­ska fronten och vad som hände sedan med de fyra pojkarna.

Matti Mörttinen, Lauri Nurmi: Sauli Niinistö, Mäntynieme­n herra (WSOY)

Tuomo Yli-Huttula: Presidentt­i ja porvarival­ta (Otava) Inte mindre än tre böcker om president Sauli Niinistö har utkommit under hösten. De har alla sina förtjänste­r. Den som förhåller sig mest kritiskt till Niinistö är Mörttinens/Nurmis bok med innehåll som också retade upp huvudperso­nen själv. Yli-Huttula är för sin del den enda av författarn­a som presidente­n lät sig intervjuas av. Boken gör vissa avslöjande­n av politiska skeenden där presidente­n varit en central person. Också skvaller från Samlingspa­rtiet finns med. Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling-Rönnlund:

Factfulnes­s (Natur och kultur) Ett verkligt kunskapspa­ket för alla som är intressera­de av världen och hur den förändras. Den röda tråden i boken är att världen trots allt har blivit bättre, vilket författarn­a visar med hjälp av fakta. Samtidigt övertygas man om hur i det närmaste alla lider av någon form av faktaresis­tens på grund av fördomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland