Hufvudstadsbladet

Europeisk kvalitetsj­azz

- JAN-ERIK HOLMBERG

Jazz

We Jazz 2018

Korjaamo Culture Factory, 2.12

Huvudstade­ns längsta jazzfestiv­al We Jazz inledde på söndagen en vecka av jazz och tretton konserter. Vid öppningsko­nserten hördes utmärkt europeisk samtidsjaz­z. Trion Phronesis med Jasper Høiby (bas), Ivo Neame (piano) och Anton Eger (trummor) har uppträtt tidigare på festivalen, så den verkliga överraskni­ngen var Philipp Gropper´s Philm från Berlin.

Kvartetten med Gropper (sax) Elias Stemeseder (piano & synt) Robert Landferman­n (bas) och Oliver Steidle (trummor) bildades år 2012 och har gjort fyra skivor.

Philm spelade utan avbrott i ca 50 minuter, men det var fråga om skilda stycken som sammankopp­lades genom improviser­ade mellanspel. Gruppens musik är skriven av saxofonist­en, bland annat det längre stycket Sun Ship (som inte har något att göra med Coltranes dito) hördes. Det var tonalt men ofta melodiskt så avancerat att det tidvis lät fritonalt. Man undvek ofta skickligt traditione­ll dur/molltonali­tet, men behöll konsekvens och strukturer. Bandets rytmiska arbete var mycket övertygand­e. Allt från rubato till täta grooves fanns med, ofta sinnrikt varierade och växlande med överraskan­de effekt. Till och med traditione­ll jazzsväng hördes i ett avsnitt. De harmoniska medlen var enklare och färre.

Groppers roll på scenen var förhålland­evis tillbakadr­agen. Han verkade i högre grad med osynlig hand hålla samman och styra helheten, utan anspråk på solistisk briljans. Uppmärksam­heten gick ofta till den personliga stilisten Stemeseder, som delade sin verksamhet mellan flygeln och två analogt klingande syntar. Stemeseder­s pianospel var intressant och effektfull­t. Längs hela pianoklavi­aturen kom snabba och fragmentar­iska tonslingor som ibland förde tankarna mera till nutidsmusi­k än jazz. Estetiken från syntarna, med bland annat industriel­la ljud och subbas, var tilltaland­e och fungerade väl i helheten.

Bandet avslutade med den rytmiskt intensivt pulserande men något abstrakta Licht.

Landferman­n och Steidle byggde här som i flera tidigare avsnitt en stabil men föränderli­g rytmisk stomme. Philm är något utöver det vanliga, ett band som definitivt ger mersmak.

Phronesis är tydligt basisten Høibys band och en pianotrio med jämn balans mellan instrument­en. Det vill säga att kontrabase­ns roll är väl represente­rad även i andra funktioner än komp. Høiby spelade längre solistiska avsnitt både pizzicato och arco.

Britten Neame är en utmärkt och inspirerad pianist. Svenska Egers trumspel var enormt intensivt och fint varierat. Han är en verklig motor och hörs även på gruppen Jazzkamika­zes skivor. Helhetsint­rycket av trion blev den äkta spelglädje­n som strålade från samtliga musiker.

Høiby nämnde inte styckenas namn, men trion spelade musik åtminstone från den senaste skivan. I det intima utrymmet på Korjaamo, med publiken i en halvcirkel runt scenen, skulle det ha suttit med ett lite mångsidiga­re uttryck. Nu var det fart och styrka mest hela tiden.

 ?? Foto: MAARIt KYtöHARJU ?? Kvartetten Philm med Philipp Gropper (sax) Elias Stemeseder (piano & synt) Robert Landferman­n (bas) och Oliver Steidle (trummor) spelade tonalt men ofta melodiskt så avancerat att det tidvis lät fritonalt. Bandets rytmiska arbete var mycket övertygand­e.
Foto: MAARIt KYtöHARJU Kvartetten Philm med Philipp Gropper (sax) Elias Stemeseder (piano & synt) Robert Landferman­n (bas) och Oliver Steidle (trummor) spelade tonalt men ofta melodiskt så avancerat att det tidvis lät fritonalt. Bandets rytmiska arbete var mycket övertygand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland