Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen får skärpt straff i hovrätten

-

Svea hovrätt dömer kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault till fängelse.

Jean-Claude Arnault, även kallad Kulturprof­ilen, döms för ytterligar­e en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. Hovrätten anser att målsägande­ns berättelse gjort ett trovärdigt intryck och får stöd av vittnesupp­gifter. I Stockholms tingsrätt dömdes han enbart för en våldtäkt – till två års fängelse.

En enig hovrätt gör nu en annan bedömning och slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid det andra tillfället, enligt domen. Rätten har även tagit hänsyn till Arnaults relativt höga ålder – han är i 70-årsåldern.

”Indirekt betydelse”

Akademiled­amoten Katarina Frostenson är gift med Arnault och under den sista dagen i hovrätten vittnade hon till hans fördel. Frostenson kallades som ett så kallat karaktärsv­ittne för att ge rätten en bild av mannens personligh­et, något som är ovanligt i svenska domstolar.

– Det är bevisning som tar sikte på förhålland­e som ligger lite grann vid sidan av händelsern­a i det här ärendet. Den får bara indirekt betydelse, säger Lars Dirke, domaren i hovrätten, om Katarina Frostenson­s vittnesmål.

Den fällande våldtäktsd­omen i tingsrätte­n byggde i första hand på den utsatta kvinnans egen berättelse, som en enig rätt ansåg var trovärdig. Hennes uppgifter backades dessutom upp av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp som hon utsattes för.

Djup kris

Domen överklagad­es dock av såväl åklagare Christina Voigt och den drabbade kvinnan som den dömde mannen, och den 14 november avslutades förhandlin­garna i Svea hovrätt.

Övergreppe­n uppmärksam­mades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur den så kallade kulturprof­ilen utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Granskning­en kastade in Svenska Akademien i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Arnault nekar till brott och kommer att överklaga domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland