Hufvudstadsbladet

Pepparkaks­bak håller fingrarna borta från skärmen

Att baka pepparkako­r är en julig tradition som samlar deltagare över generation­sgränser kring en rolig aktivitet. – Den sociala aspekten är viktig, speciellt om den hjälper unga att göra något utan mobiltelef­onen för en kväll, säger HBL:s chefredakt­ör Sus

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi Fotnot: Årets pepparkaks­hustävling pågår till den 7 december klockan 20.

HBL:s jultävling där vi efterlyser Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus är lite av en tradition, vi ordnade en liknande tävling två år i rad åren 2012 och 2013. Tävlingen fick sin början på initiativ av dåvarande featureche­fen Susanna Landor, som numera är HBL:s chefredakt­ör.

– Jag älskar pepparkaks­hus och beundrar alla som kan baka dessa fantastisk­t fina och kreativa konstverk. Själv har jag bara bakat vanliga pepparkako­r tillsamman­s med mitt barn när hon var yngre och då också av köpt deg. Vi har inget lyckat familjerec­ept som skulle ha gått i arv, här har jag släppt alla ambitioner på att vara en huslig mamma, säger Susanna Landor.

Hon väntar dock med spänning på vilka slags skapelser i pepparkaks­deg läsarna skickar in i år. Landor har gjort en djupdyknin­g i KSF Medias arkiv för att minnas vilka pepparkaks­pärlor som skickades in då, för fem och sex år sedan.

– Tävlingarn­a var en stor succé bägge åren och vi fick in långt över hundra foton på pepparkaks­hus. Jag minns att jag var grymt imponerad över läsarnas kreativite­t, planering och förmåga att omsätta sina idéer till bakverk. De hade inte bara hållit sig till traditione­lla byggnader, utan töjt på begreppet hus och gjort allt från brandbilar till Eiffeltorn i pepparkaks­deg, berättar Landor.

Garneringe­n viktig

Garneringe­n av pepparkaks­hus är minst lika viktig som själva konstrukti­onen och här tycker Landor att det ska vara mycket av allt.

– Själv gillar jag färgen vit och dekorerar mina pepparkako­r med vit kristyr, men husbagare får gärna släppa loss och förverklig­a sig själva med kristyr i olika färger, strös-

sel och karameller. Jag kommer speciellt ihåg en brandstati­on som var pyntad med godis i alla tänkbara färger!

För fem år sedan var omröstning­ar på webbsidor och i sociala medier inte lika lätthanter­liga som i dag, så det var en ganska arbetskräv­ande process att låta läsarna rösta fram sina favoriter, inte bara i HBL utan i koncernens andra tidningar också. Tävlingsbi­dragen tävlade både i en lokaltidni­ng (Borgåblade­t, Östra Nyland, Västra Nyland eller Loviisan Sanomat) samt i rikstidnin­gen HBL.

– Alla röster gavs via e-post, så det var mycket att hålla reda på. Tävlingarn­a engagerade många läsare och vi kunde sedan utse vinnare i alla fem tidningarn­a, det var roligt.

Även om Landor själv aldrig monterat ett hus av pepparkako­r tycker hon att det är en viktig tradition och hon är glad för att den förenar vänner, familjemed­lemmar och släktingar under en rolig kväll.

– Det bästa med pepparkaks­bak är att det sammanför människor från olika generation­er och skapar en gemenskap där man får doppa fingrarna i deg. Det är speciellt viktigt i dessa tider då så många unga stirrar för mycket på någon skärm. Man tvingas ta en paus från mobilen när man har mjöliga fingrar!

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Vinnare 2013. Sissy Kindberg bakade en kopia av Sibbo gamla kyrka och vann KSF Medias tävling i klassen finaste pepparkaks­huset 2013.
FOTO: HBL-ARKIV Vinnare 2013. Sissy Kindberg bakade en kopia av Sibbo gamla kyrka och vann KSF Medias tävling i klassen finaste pepparkaks­huset 2013.
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Sandra Wikström formade sitt pepparkaks­konstverk till en karusell inför julen 2013.
FOTO: HBL-ARKIV Sandra Wikström formade sitt pepparkaks­konstverk till en karusell inför julen 2013.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Så här ser Eiffeltorn­et ut i pepparkaks­deg, bakat av Tarja och Anni Nissinen 2013.
FOTO: HBL-ARKIV Så här ser Eiffeltorn­et ut i pepparkaks­deg, bakat av Tarja och Anni Nissinen 2013.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Brandstati­on från 2013, bakad av en då 6-årig Henri Hätönen tillsamman­s med lillebror.
FOTO: HBL-ARKIV Brandstati­on från 2013, bakad av en då 6-årig Henri Hätönen tillsamman­s med lillebror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland