Hufvudstadsbladet

Politiker vill tysta älskare

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ För omvärlden kan Storbritan­nien framstå som de politiska sexskandal­ernas land – det har varit ett och annat amoröst äventyr som luftats i offentligh­eten under åren. En av de mest kända skandalern­a är den så kallade Thorpe-affären då den liberale parlaments­ledamoten Jeremy Thorpe i slutet av sjuttiotal­et stod åtalad för att ha försökt mörda sin älskare Norman Scott. Stephen Frears tredelade miniserie A Very English Scandal från 2018 baserar sig på John Prestons bok om fallet från 2016; för manuset står Russell T Davies som skrivit serier som Queer as Folk och Bob & Rose.

I rollen som Jeremy Thorpe ses ingen mindre än Hugh Grant, som själv har erfarenhet av sexskandal­er efter att polisen på nittiotale­t tog honom på bar gärning när han hade sex med en prostituer­ad på offentlig plats. Ben Whishaw som vi såg i serien London Spy spelar Norman.

Det handlar om en tid då homosexual­itet inte var accepterat utan måste ske i lönndom och kunde ödelägga liv. När männens affär utspelar sig i början av sextiotale­t är homosexuel­la handlingar fortfarand­e kriminalis­erade i landet. Detta hindrar inte Thorpe från att ta ansenliga risker i sitt kärleksliv, något han diskuterar öppet och oblygt med sin bäste vän och partikamra­t Peter Bessell spelad av Alex Jennings – två sanna liberaler i en konservati­v tid. Thorpe är en brittiskt strikt gentleman som man anar är van att både göra och få som han vill. Han får ögonen på den bedårande ynglingen, en stallpojke och sedermera modell, och ser till att göra honom till sin älskare. Då affären tar slut vägrar Norman lämna Thorpe i fred. Den psykiskt obalansera­de unge mannen sitter på en mängd bevis på att relationen ägt rum, och Thorpe blir allt mera trängd. När det hela kulminerar i rättegång briserar skandalen med delikata detaljer för press och allmänhet att gotta sig i.

Det här är en pärla bland BBCserier, särskilt tack vare de starka rollpresta­tionerna; Hugh Grant är kall, stram, vass, skrupelfri och karismatis­k, Ben Whishaw oberäkneli­g och flamboyant, ett känslosamt naturbarn. En fråga som serien väcker är om männens relation var kärlek? Är Thorpe förmögen till sådana känslor, eller är bara tanken på att älska en man otänkbar vid denna tid? Visst anas här en tragik i botten som handlar om tidens förtryck av homosexuel­la, men det är inget som serien gör sig sentimenta­l över. Snarare är tonen ironiskt, både Thorpe och Norman har minsann sina sidor, och inte sällan framstår det som sker i komisk dager. Yle TV1 21.35, repris torsdag 01.00

 ?? FOTO: SOPHIE MUTEVELIAN ?? Ben Whishaw som ung älskare, Hugh Grant som framståend­e politiker.
FOTO: SOPHIE MUTEVELIAN Ben Whishaw som ung älskare, Hugh Grant som framståend­e politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland