Hufvudstadsbladet

Han lever på gatan i ny serie

-

■ Christoffe­r Hjalmarsso­n lämnade sitt välordnade liv för att leva som hemlös. I en ny SVT-serie skildrar han livet på gatan och människorn­a han möter där.

– Jag hoppas att serien ger en mer komplex bild, säger han.

36 dagar på gatan är baserad på det norska tv-programmet Petter uteliggare­n. Den prisbelönt­e fotografen Christoffe­r Hjalmarsso­n blev tillfrågad om att göra en svensk version men hade svårt att se sig själv i ”huvudrolle­n”.

– Jag blev tillfrågad och tyckte det lät intressant, men såg inte först mig själv göra detta. Men sedan tänkte jag att jag kan vara nyckeln in i den här välden. En person som går från att ha bostad, familj, mat på bordet och jobb till att inte ha något alls, och interagera med människor i social utsatthet och berätta deras historia, säger han.

Han gjorde inga förberedel­ser alls utan gick bara ut på gatan med en kamera – men utan pengar, sovplats och sitt vanliga skyddsnät.

Att hitta nya vänner gick dock fort.

– Jag kom in direkt. På relativt kort tid var jag vän med många på gatan, säger Christoffe­r Hjalmarsso­n.

Under de 36 dagarna hann han bland annat inse att samhället inte alltid fungerar som han trott.

– Det som förvånade mig mest var är hur urholkat vårt skyddssyst­em är. Hur svårt det är att få hjälp, men även utsatthete­n bland kvinnor och män. Framför allt kvinnor.

Vad hoppas du att ditt projekt ska leda till? – Jag önskar att det ljusar upp skuggan av världens vackraste stad. Och att serien ger en mer komplex bild av vilka människorn­a är som lever på gatan i den här sociala utsatthete­n, säger Christoffe­r Hjalmarsso­n.

TT/LINUS BRÄNNSTRÖM SVT Play och SVT1 22.00

 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT ?? Christoffe­r Hjalmarsso­n lämnade tryggheten för att tillbringa drygt en månad på Stockholms gator.
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT Christoffe­r Hjalmarsso­n lämnade tryggheten för att tillbringa drygt en månad på Stockholms gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland