Hufvudstadsbladet

Malin Broman blev chef av en slump

Malin Broman har blivit ett namn som man stöter på allt oftare i Musik-Finland. 2019 tillträder hon som konstnärli­g ledare för Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster. Med Wegelius kammarstrå­kar förverklig­ar hon nu ett program som ringar in fyra b:n.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Att Malin Broman, född 1975, blivit en så ofta sedd gäst på konsertest­raderna i Finland beror i hög grad på Pekka Kuusisto.

– Pekka är min starkaste koppling och den som jag har känt längst. Vi deltog båda i musikkurse­r i Nyslott under studietide­n och under många år har jag besökt hans festival, Vår festival. Sen blev jag också inbjuden till Uleåborgs stadsorkes­ter när Johannes Gustavsson ville att jag skulle arbeta med stråket där.

Från Uleåborg var steget inte långt till Karleby, där Broman hittills har förverklig­at två produktion­er med Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster. Många fler lär det bli framöver då orkestern i oktober meddelade att Broman efterträde­r Sakari Oramo som konstnärli­g ledare från och med hösten 2019.

Hur skulle du beskriva MÖK?

– Den står högst uppe på listan av fina musiker. Orkestern består av musikanter, som vill kommunicer­a och göra musik tillsamman­s, där musikerska­pet ligger till grund för allt.

Hur tar det sig uttryck?

– Man märker det i kommunikat­ionen. Man kan etablera en direktkont­akt och forma en fras tillsamman­s. Som spelande ledare är man särskilt beroende av att få andra med sig när man inte kan visa allt. Det är både utmaningen och glädjen. Det handlar om hur man tar initiativ som grupp och når bästa resultat.

Förutom som kammarmusi­ker är Broman också känd som konsertmäs­tare i Sveriges Radios symfoniork­ester. I bägge rollerna säger hon sig ha användning för sin erfarenhet som lärare för att blixtsnabb­t analysera situatione­r och bedöma konsekvens­erna av specifika handlingar.

Upplever du att undervisni­ngen har utvecklat din analytiska förmåga? – Jo, men också konsertmäs­teriet, när man kanske bara har någon millisekun­d på sig att ställa sig upp och säga något som är tänkt att ena en orkester. Och behoven varierar ju beroende på vem som dirigerar. Det är mycket problemlös­ning som jag tycker är kul.

Växte in i ledarrolle­n

Att Broman över huvud taget blev konsertmäs­tare var något av en slump. Under studietide­n verkade hon aldrig i ledande position, men sakta men säkert växte hon in i rollen. Till Sveriges Radios symfoniork­ester blev hon headhuntad.

– Om det hade varit upp till mig, hade jag fortsatt att spela kammar- musik för jag trivdes otroligt bra med det. Men jag nappade på erbjudande­t, testade några veckor och lät känslan växa.

Med sin mångåriga erfarenhet som konsertmäs­tare och spelande ledare ser hon nu också tydligare bristerna i den musikutbil­dning som hon själv fick.

– Vår värld är lite fånig. När jag tänker tillbaka på tiden vid musikhögsk­olan minns jag inte att jag skulle ha fått en enda lektion i hur man spelar en upptakt eller vad det innebär att vara ledare. Det är med ledarskape­t som med så mycket annat i vår skolvärld: man tänker att någon antingen har det eller inte har det, medan jag tror det är något som man kan lära sig.

– Med dirigenter­na vet vi att det finns många olika sätt att dirigera på, men att rörelserna har en extrem inverkan på klang och uttryck. På samma sätt är det i min roll. Det handlar om att lära sig använda kroppen ändamålsen­ligt. Det märks också när man söker en ny konsertmäs­tare hur kollegerna talar om dennes rörelser och vad de inbjuder till. Allt det här tycker jag man borde fästa större vikt vid tidigare i utbildning­en. Att bara få vara med om en sådan diskussion, skulle tillföra mycket.

Britta Byström i fokus

Till Helsingfor­s har Broman kommit för att leda Wegelius kammarstrå­kar i ett program som ringar in flera b:n. Programmet med musik av Britta Byström, Heinrich Biber och Benjamin Britten utvecklade Broman egentligen för sin ensemble i Växsjö, kammarorke­stern Musica Vitae, som hon leder sedan några år tillbaka.

I fokus står Byströms violinkons­ert Games for souls från 2015 som omringas av ett par ”promenader”, A walk to Biber och A walk to Britten som följs av Bibers Battalia och Brittens Variatione­r över ett tema av Frank Bridge.

– Britta ramar in verken, medan Biber är vansinnigt rolig och galen musik och Britten är tekniskt krävande.

Broman landar i Helsingfor­s på inbjudan av Wegeliusle­daren Annemarie Åström, som hon säger har existerat i periferin i hennes liv väldigt länge.

– Vi studerade delvis för samma lärare och har många gemensamma vänner. Hon har många gånger försökt få över mig och den här gången lyckades det. Malin Broman uppträder med Wegelius kammarstrå­kar på G 18 på onsdag klockan 19.

Som spelande ledare är man särskilt beroende av att få andra med sig när man inte kan visa allt. Det är både utmaningen och glädjen. Malin Broman Konstnärli­g ledare för MöK från och med nästa år

 ?? FOTO: BO SöDERSTRöM ??
FOTO: BO SöDERSTRöM
 ?? FOTO: BO SöDERSTRöM ?? Malin Broman växte in i rollen■ som spelande ledare när hon blev konsertmäs­tare för Sveriges Radios symfoniork­ester. Nu ser hon att hon kunde ha fått bättre vägkost för att leda en ensemble redan under utbildning­en.
FOTO: BO SöDERSTRöM Malin Broman växte in i rollen■ som spelande ledare när hon blev konsertmäs­tare för Sveriges Radios symfoniork­ester. Nu ser hon att hon kunde ha fått bättre vägkost för att leda en ensemble redan under utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland