Hufvudstadsbladet

Fördel finlandssv­enskar

-

●●I STT:s jämförelse jämförs elevernas genomsnitt­liga ingångsbet­yg i gymnasiet (medeltalet på slutbetyge­t för grundskola­n) med gymnasiets genomsnitt­liga resultat i studentskr­ivningarna. Studentbet­ygen görs om till sifferbety­g 1–7 och sedan adderas 3 för att göra resultaten liknande som betyget från grundskola­n (4–10).

●●Ett gymnasium där eleverna haft genomsnitt­ligt grundskole­betyg på 7,5 och där studentres­ultaten blir 7,7 får alltså resultatet 0,2.

●●Studentres­ultaten räknas från de fyra obligatori­ska ämnen som de studerande väljer. Modersmåle­t måste alla skriva. Engelska, andra inhemska språket (medellång kurs vanligast för finskspråk­iga) och lång och kort matematik är populära val.

●●Skillnader­na i betyg i de här ämnena är rätt stora mellan finsk- och svensksprå­kiga. Våren 2018 såg resultaten i genomsnitt ut enligt följande. ●●I STT:s jämförelse där 3 adderas till studentexa­menssnitte­t blir då snittbetyg­en i modelluträ­kningen 6,95 och 7,25. Om man utgår från en inträdesgr­äns på 7,5 blir resultatet för de finskspråk­iga skolorna -0,55 och för de svensksprå­kiga -0,25.

●●I och med att marginaler­na mellan skolorna oftast är mycket små spelar skillnaden en rätt stor roll. Forsknings­centralen Vatt har räknat ut att den bästa tiondelen av gymnasiern­a oftast ryms inom 0,2 punkter. 50 procent av gymnasiern­a kring jämförelse­ns medelresul­tat hamnar också inom cirka 0,2 punkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland