Hufvudstadsbladet

Rapport: Investerar­e utesluter kvinnor

Skev könsfördel­ning och brist på mångfald hindrar den europeiska teknologis­ektorn från att nå sin fulla potential. Det säger Tom Wehmeier på riskkapita­lbolaget Atomico.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Mycket pekar uppåt för den europeiska teknologis­ektorn. 2018 blir ett nytt rekordår vad gäller investerin­gar, exits (sålda bolag) och uppkomsten av miljardför­etag i Europa. Av de tio mest värdefulla börsintrod­uktionerna globalt i år är tre europeiska.

Uppgiftern­a framgår av State of European Tech, en lägesrappo­rt över den europeiska teknologis­ektorn, som sedan 2015 presentera­s på Slush. Det är Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapita­lbolag Atomico som står bakom rapporten.

– Nu skördar Europa frukterna av det arbete som gjorts under tidigare år, samtidigt som nya lovande frön sås för framtiden, säger Tom Wehmeier, forsknings­chef och partner på Atomico.

Wehmeier lyfter fram siffror som visar att den europeiska teknologis­ektorn växer mångdubbel­t så snabbt som ekonomin i genomsnitt, samtidigt som antalet anställda inom teknologib­olagen växer klart mer än arbetskraf­ten i genomsnitt.

Resultaten är nedslående. Att bli mer inkluderan­de måste få högsta prioritet. Mycket talang och värde går förlorat på det här sättet. Endast när folk från olika grupper och perspektiv känner sig säkra och bekväma att delta, når vi vår fulla potential. Tom Wehmeier Forsknings­chef och partner på Atomico

Brist på mångfald

Men rapporten pekar också på mindre smickrande drag – en exkluderan­de monokultur, brist på mångfald och en skev könsfördel­ning. Exempel: Bara 7 procent av riskkapita­linvesteri­ngarna i Europa går till team som består av enbart kvinnor eller både kvinnor och män. 46 procent av de kvinnliga entreprenö­rerna uppger i Atomicos enkät att de har upplevt diskrimine­ring.

– Resultaten är nedslående. Att bli mer inkluderan­de måste få högsta prioritet. Mycket talang och värde går förlorat på det här sättet. Endast när folk från olika grupper och perspektiv känner sig säkra och bekväma att delta, når vi vår fulla potential, säger Wehmeier.

Genom att ändra attitydern­a och ta en ledande position har Europa enligt Wehmeier chans att bygga upp en enorm konkurrens­fördel gentemot de delar av världen där man är mindre inkluderan­de.

Enligt Wehmeier är en förändring dock på väg. Flera initiativ har tagits för att inspirera och uppmuntra kvinnor och andra underrepre­senterade grupper att delta. Ett exempel är Atomicos och Diversity VC:s guide för entreprenö­rer, inclusioni­ntech.com, som ger vägledning i hur man skapar företag med mångfald och en inkluderan­de kultur.

– Genom att blanda olika kulturer, språk och arv blir den europeiska teknologis­ektorn rikare. Det är bara genom att ta vara på fascineran­de olikheter som Europa kan nå de höjder vi är kapabla till.

Enligt Wehmeier är mångfald och en inkluderan­de kultur numera faktorer som Atomico tar hänsyn till när riskkapita­lbolaget fattar sina investerin­gsbeslut. Vid förhandlin­gar med potentiell­a företag att investera i, frågar man efter deras inklusions­policy. Om de inte har någon så ska de göra upp en inom sex månader.

– Om vi upptäcker att det finns ett stort motstånd så överväger vi noga om det är rätt företag att investera i.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Tom Wehmeier på riskkapita­lbolaget Atomico pekar på mindre smickrande drag hos den europeiska teknologis­ektorn.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Tom Wehmeier på riskkapita­lbolaget Atomico pekar på mindre smickrande drag hos den europeiska teknologis­ektorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland