Hufvudstadsbladet

Sanningsko­mmission för försvunna studenter

Bortförand­et av studenter i delstaten Guerrero är ett öppet sår i Mexiko. Som en av sina absolut första åtgärder i ämbetet har den nye presidente­n Andrés Manuel López Obrador underteckn­at ett dekret som tillsätter en sanningsko­mmission om mysteriet.

-

– Det här är en nationell angelägenh­et, slog López Obrador fast i samband med att han träffade anhöriga till de försvunna studentern­a.

Den mexikanske presidente­n utlovade samtidigt vittnessky­dd för alla som vågar träda fram och berätta vad de vet om bortförand­ena.

– Vi kommer inte att skaka av oss det här, fortsatte presidente­n, och lovade att ingenting kommer att få stå i vägen för att sanningen.

De 43 männen försvann i september 2014. Åklagare har tidigare hävdat att korrumpera­de lokala poliser lämnade över de 43 lärarstude­nterna till ett kriminellt gäng. Studentern­a ska sedan ha dödats – eventuellt för att de blandades ihop med knarksmugg­lare – och kropparna brändes innan kvarlevorn­a dumpades i en flod.

Senare granskade Interameri­kanska människorä­ttskommiss­ionen (CIDH) fallet. I en drygt 600-sidig rapport publicerad 2016 beskrivs bland annat hur utredarna hindrats från att intervjua misstänkta gärningsmä­n som då satt fängslade. Myndighete­r anklagades dessutom för att ha försökt lägga hinder för utredninge­n och ”en smutskampa­nj i medier” sades ha försvårat kommission­ens arbete.

– Utredninge­n måste omfatta hela administra­tionen, alla inblandade, sade López Obrador, och påpekade att även ”personal i militären kan ha varit inblandade”.

Den 65-årige Andrés Manuel López Obrador svor presidente­den i lördags.

Han vann stort i sommarens val efter löften om att bekämpa fattigdom och ta itu med landets problem med kriminalit­et och korruption.

 ?? FOTO: AP/TT/CHRISTIAN PALMA ?? Mexikos nytillträd­de president Andrés Manuel López Obrador (i kostym) tillsamman­s med anhöriga till de 43 lärarstude­nterna.
FOTO: AP/TT/CHRISTIAN PALMA Mexikos nytillträd­de president Andrés Manuel López Obrador (i kostym) tillsamman­s med anhöriga till de 43 lärarstude­nterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland