Hufvudstadsbladet

Sensatione­llt trea i Ironman – ”trodde aldrig det här”

Inom bara några år har Minna Koistinen nått världselit­en i triathlon. – Jag hade aldrig trott det här, säger hon efter att ha slutat trea i Ironman Mar del Plata.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kallt. Ruggigt. Blåsigt. I de här förhålland­ena löpte Minna Koistinen i mål som trea i Ironman Mar del Plata i Argentina – före bland annat fyrdubbla världsmäst­aren Mirinda Carfrae.

– Ganska otroligt. Jag har inte riktigt hunnit fatta vad som hänt ännu, säger Koistinen till HBL.

– I synnerhet var det en överraskni­ng att löpningen gick så bra till slut.

Förkortad simning

På grund av de kyliga förhålland­ena var den 3,8 km långa simningen förkortad med ungefär hälften. Med tiden 25.06 var Koistinen nära täten före den 180 km långa cyklingen.

– Den förkortade simningen passade mig. Jag är en osäker simmare och det har varit svårt att överföra min fart i simbassäng­en till öppet vatten. Jag har haft några svåra situatione­r, bland annat en panikattac­k i Jorois, säger Koistinen som steg iland samtidigt som Sveriges Åsa Lundström.

”Magiska ben”

Koistinen steg till tredje plats med en stark cykling – i kyliga förhålland­en. Temperatur­en varierade mellan 10 och 15 grader, men hon klarade 180 km på mer än hyfsade 4.53,25.

– Jag hade helt magiska ben i cyklingen. Jag cyklade med högre effekt än planerat i motvinden, men jag hade kunnat cykla ännu hårdare. Jag vågade inte, för det var så länge sedan mitt senaste fulldistan­slopp, säger Koistinen.

– Det avgjordes under de sista 40-50 kilometern­a. De andra började tröttna, men jag kunde cykla ännu hårdare. Jag hade högst effekt under den sista timmen.

Höll sin ledning

Under det avslutande, 42 km långa maratonlop­pet lyckades Koistinen behålla sin tredje plats. Bakom henne låg meriterade proffs som australier­n Carfrae, svenskan Lundström och USA:s Sarah Piampiano.

– Jag trodde aldrig att det skulle hålla till slut. Då jag såg Tatu (Koistinens man) vid 10 km ropade jag att det är bara att njuta så länge det varar, säger hon.

Hennes maratontid, 3.06.04, är närmast strålande. Hon är själv förbluffad över sin löpfart.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle gå i mål som trea.

Outnyttjad potential

Koistinens sluttid var 8.28.57. Kaisa Sali satte i somras den finska rekordtide­n 8.46.49, men Koistinens tid är inte riktigt jämförbar då simningen var förkortad. Oavsett, tredje plats i ett tufft startfält är ett styrkebesk­ed som heter duga. Carfrae har bland annat vunnit legendaris­ka Ironman Hawaii tre gånger och har ytterligar­e ett VM-guld på halvdistan­s. Vinnaren, Australien­s Sarah Crowley var inte långt före med segertiden 8.20.17.

– Jag har funderat om det här är helt onödigt, då jag ser att proffsen tränat i 10 och 15 år. Jag har inte hemskt mycket till idrottslig bakgrund och är redan 32, säger Koistinen.

– Det här ger tro och självtilli­t. Jag har ännu oerhört mycket outnyttjad potential.

FM-vinnare

Koistinen, som är hemma från Korsholm, började träna triathlon hösten 2012. Hennes första triathlonl­opp var den klassiska halvdistan­sen i Jorois 2013.

– Det var tufft, men jag blev biten direkt. Jag såg upp till Kaisa Sali och Tiina Boman och visste att jag också vill tävla och nå framgångar, säger Koistinen.

– Då vågade jag inte ens drömma om FM-guld.

I somras vann Koistinen FM-guld – i Jorois. Kaisa Sali var inte med, men med segertiden 4.16.02 var Koistinen i en klass för sig. Hon var också tvåa i halvdistan­sloppet Ironman Lahti, Ironmanser­iens första deltävling i Finland.

Mental styrka

Kaisa Sali har tränat triathlon i så gott som hela sitt liv. Koistinen har fortfarand­e en bit till hennes nivå, men hennes utveckling har varit häpnadsväc­kande snabb efter att ha börjat med triathlon som 26-åring.

– Jag vet inte vad det beror på. Jag spelade lite fotboll som yngre och rörde på mig en hel del, men aldrig särskilt målmedvete­t. Jag har säkert bra gener och tränar så att säga rätt: jag känner min kropp och vet vad min kropp behöver för att utvecklas, säger Koistinen.

– Den sista komponente­n är säkert min mentala styrka. Jag tål outhärdlig smärta länge.

Knäskada

Koistinen debuterade redan för två år sedan i amatörklas­s i Ironman Hawaii, den legendaris­ka VM-tävlingen. Hon tvingades dock avbryta. Samma höst beslöt hon att satsa för fullt och bli profession­ell – men det blev en mardröm.

– Hela säsongen gick åt pipan. Precis då jag slutat jobba, trodde på min dröm och var grymt motiverad att få träna fick jag ont i knät. Först hittades inget fel och det var ovisst om knät någonsin blir bra. Det var tungt, säger Koistinen.

Den här säsongen har dock allt gått väl, frånsett lite förkylning­ar i höstas. Koistinen skulle delta i Ironman Emilia-Romagna i Italien i september, men tvingades lämna återbud.

Hawaii en dröm

Ironman i Argentina blev dock en fullträff. En fulträff som ger självtilli­t och inspiratio­n.

– Det krävs motivation för att orka vakna varje morgon och träna. Det är ganska ensamt. Största delen av dagen går till att träna, äta eller vila. Man måste verkligen vilja, säger Koistinen.

Kvalsystem­et till VM på Hawaii har dock förnyats – bara de två bästa i Argentina fick en plats till Kona. Tredje plats räckte inte.

– Kona är en stor dröm för mig. Det skulle nästan ha varit för bra att kvala in direkt. Det håller en hungrig.

Mera träning

Efter hemresan tar Koistinen det några dagar lugnare för att ge benen tid att återhämta sig, men särskilt många dagar tänker hon inte vila på lagrarna. Det räckte med att vara skadad hela fjolåret.

– Jag börjar säkert träna lite nästa vecka och mer systematis­kt följande vecka. Det finns ännu mycket att göra. Det krävs bara långsiktig träning. Än så länge har vi inte funnit några gränser för min utveckling, säger hon.

– Ju tokigare och svårare det är att uppnå någonting, desto mer fascineran­de är det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ?? Minna Koistinen var oroad över sin löpning i Argentina, men det fungerade utmärkt.■
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO Minna Koistinen var oroad över sin löpning i Argentina, men det fungerade utmärkt.■
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ?? ■Minna Koistinen har gjort en strålande comeback efter det svåra fjolåret.
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ■Minna Koistinen har gjort en strålande comeback efter det svåra fjolåret.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland