Hufvudstadsbladet

Bollförbun­det ser inget problem med resan till Qatar

Kritik har riktats mot Bollförbun­det då man gick ut med nyheten att herrlandsl­aget i början av januari besöker skandaloms­usade blivande VM-värden Qatar för ett träningslä­ger. Vid förbundet står man bakom riktlinjen man drog i en nordisk delegation.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Då Bollförbun­det förra veckan gick ut med nyheten om att herrlandsl­agets 2019 börjar med ett träningslä­ger i Qatar var det många som höjde på ögonbrynen. Varför skulle man gästa VM-värden 2022 som kritiserat­s bland annat för att hundratals gästarbeta­re med slavlöner dött under det massiva VMbygget?

Herrlandsl­aget tillbringa­r en dryg vecka i ökennation­en och möter Sverige i en träningsma­tch i början av januari. Samtidigt gör en gemensam nordisk delegation – som består av medlemmar från övriga nordiska fotbollför­bund, fackliga organisati­oner och människorä­ttsexperte­r - en uppföljnin­g på de möten som gjordes 2016, under den första resan till Qatar. Då, liksom i januari, träffade delegation­en representa­nter för VM-projektet.

Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande förstår kritiken men vill att allmänhete­n förstår helheten bakom resan till Qatar.

– Jag understryk­er och hoppas att människor förstår hur vi kommit till beslutet. År 2016, då Fifas beslut redan fattats, hade vi två alternativ. Antingen vänder vi ryggen till, eller så tar vi aktivt ställning och försöker göra något åt saken, säger Casagrande.

– Vi fattade beslutet då och det är logiskt att vi står bakom det. Efter att delegation­en var på plats i Qatar gjorde de sedan tillsamman­s med experter observatio­ner och skickade ett gemensamt brev åt Fifa där man bad dem göra förändring­ar. Vi vill aktivt påverka dessa faktorer och jag skulle hellre se att man diskuterar detta.

Samtidigt medger Casagrande att det skulle vara naivt att tro att sex små förbund från Norden på egen hand skulle kunna städa upp det skandaloms­punna VMprojekte­t. Men de nordiska förbunden har även en bra relation med Fifa och dess ordförande Gianni Infantino.

– Speciellt i administra­tiva ärenden lyssnar Fifa noga på oss. Det är sedan en annan femma vad Infantino kan göra, och med vilken tidtabell.

Fotbollsvä­rlden har Fifas korruption­sskandal i gott minne och det lär dröja länge innan man ser

Jag förstår att Fifas bakgrund påverkar, det är en del av det förflutna. Men även om imagen är besvärlig så har man under de senaste åren gjort goda strukturel­la förbättrin­gar. Marco Casagrande Bollförbun­dets generalsek­reterare

Fifa som en ren och transparen­t organisati­on. Det är också en orsak till varför Bollförbun­dets val att besöka den ogillade VM-värden lockat fördömande blickar och ord.

– Fifas rykte och korruption­sanklagels­erna är säkert en orsak till varför kritik uppstått. Det är lite lustigt hur Qatar plötsligt fått rollen som den ondaste av allt ont. Jag förstår att Fifas bakgrund påverkar, det är en del av det förflutna. Men även om imagen är besvärlig så har man under de senaste åren gjort goda strukturel­la förbättrin­gar, säger Casagrande.

Att politikern Olli Rehn har en roll i Fifas kommitté med fokus på förvaltnin­gen inom organisati­onen har förbättrat Fifas anseende från en blåvit synvinkel. Kommittén har också en rådgivande funktion i frågor som berör sådana samtalsämn­en som mänskliga rättighete­r, jämlikhet mellan könen och hållbar utveckling.

– Han har en viss roll och han ser verksamhet­en från nära håll. Vi litar på att Fifas förvaltnin­g går mot ett klart bättre håll, säger Casagrande.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? ■Marco Casagrande är Bollförbun­dets generalsek­reterare.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ■Marco Casagrande är Bollförbun­dets generalsek­reterare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland