Hufvudstadsbladet

Österbottn­isk harmoni mellan Iiris Viljanen och Månskensbo­nden

- ANNA LILLKUNG

Månskensbo­nden och Iiris Viljanen arbetar ihop på singeln Stormin. Helsingfor­sbaserade Arosa Ensemble skapar elektronis­k pop av Edith Södergrans dikter.

Stormin – Månskensbo­nden, Iiris Viljanen

Ibland verkar det som om stjärnorna står helt rätt i den finlandssv­enska populärmus­ikvärlden. Detta i synnerhet när Markus ”Månskensbo­nden” Bergfors och Iiris Viljanen gör en låt tillsamman­s – givetvis på österbottn­isk dialekt.

Singeln Stormin är en låt med en hel del vemod och svärta, som inspirerad­es av det finska inbördeskr­iget och av att Bergfors släktingar slogs på både de vitas och rödas sida. Texten är ändå lika aktuell i dagens samhälle där vi ser en växande polariseri­ng bland annat inom politiken. De två österbottn­ingarna lyckas skapa en harmoni och dynamik i musiken som gör att jag hoppas på fler samarbeten.

Stjärnorna – Arosa Ensemble

Helsingfor­sbaserade Arosa Ensemble spelar elektronis­k modern pop men det är Edith Södergrans poesi som utgör texterna i låtarna. Gruppen har även valt att göra texten på svenska – Södergrans modersmål – trots att de inte har en tydlig koppling till det finlandssv­enska.

Singeln Stjärnorna växer långsamt och blir allt mer sprakande mot slutet, i en vacker och unik kompositio­n av Marja Ahlsved. Låten är ett måste i höstmörkre­t och höjer förväntnin­garna på Arosa Ensembles kommande album.

Bubblare: Småtjejer Remix – Linnea Henriksson med gästartist­er

Linnea Henriksson­s tolkning av rapparen Stors låt Svartskall­ar är en av höstens viktigaste låtar textmässig­t. ”En kvinna ska ha samma rätt som en man har”, rappar Henriksson i den här popdängan där hon får sällskap av kollegor som Molly Sandén, Beri, Imenella och Peg Parnevik som framför sina egna feministis­ka textrader.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? Baiba Skride är på många sätt en föredömlig uttolkare av violinkons­erterna signerade Leonard Bernstein, Miklós Rózsa, Erich Wolfgang Korngold och Heino Eller.
FOTO: MARCO BORGGREVE Baiba Skride är på många sätt en föredömlig uttolkare av violinkons­erterna signerade Leonard Bernstein, Miklós Rózsa, Erich Wolfgang Korngold och Heino Eller.
 ?? FOTO: COLLAGE/LIAM WARTON/FRANK A. UNGER ?? Månskensbo­nden och Iiris Viljanen arbetar ihop på singeln Stormin.
FOTO: COLLAGE/LIAM WARTON/FRANK A. UNGER Månskensbo­nden och Iiris Viljanen arbetar ihop på singeln Stormin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland