Hufvudstadsbladet

Fantastisk­t fint är Helsingfor­sbornas betyg för biblioteke­t Ode

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@hbl.fi

Centrumbib­lioteket Ode har äntligen öppnat sina dörrar för allmänhete­n. Förutom ett rum för litteratur är biblioteke­t också en plats där man kan musicera, sy, gå på bio, uppleva interaktiv konst – besökarna formar innehållet.

Wow, fantastisk­t fint! Det tyckte många av de allra första besökarna när Helsingfor­s nya centrumbib­liotek Ode i går öppnade sina dörrar för allmänhete­n, lagom till Finlands 101-årsdag. Förutom ett rum för litteratur är biblioteke­t också en plats där man kan musicera, sy, gå på bio, uppleva interaktiv konst – besökarna formar innehållet.

Nu kan också litteratur­en stoltsera med sin egen arkitekton­iska symbol vid Tölöviken, sida vid sida med Musikhuset, Kiasma och det lite äldre operahuset en bit längre bort. Ode syns bra från Riksdagshu­sets fönster som en påminnelse om det demokratis­ka projekt som ligger bakom hela idén med allmänna bibliotek – folkbildan­de och gratis för alla, upprättat med skattebeta­larnas pengar.

– Wow, jättefint, kommentera­r Charlotte Carlsson och hennes 5-åriga son Emil det nya biblioteke­t.

De har precis hunnit smaka på den delikata tårtan med frukten yuzu, som de 500 första gästerna bjuds på vid ingången.

– Den är jättegod! Det är min syster som vann tårttävlin­gen som Yle ordnade, berättar Carlsson, innan de kilar vidare för att leta upp barnböcker­na.

Cityverkst­ad

– Fantastisk­t snyggt, tycker Risto Ruuth, som i sin tur är intressera­d av konsthisto­ria och av att kunna spela trummor i någon av de toppmodern­a studiorna på andra våningen.

Dessvärre är studiorna ännu inte i bruk. Hela den andra våningen kommer att stänga efter invignings­festlighet­erna och öppnas på nytt den 28 december.

– Här kan man musicera, spela in musik, editera, digitalise­ra material och det finns också en fotostudio, berättar biblioteka­rien Kristian Aura.

Dessutom finns 3D-skrivare, laserskära­re, symaskiner, knappmaski­ner och broderimas­kiner.

Poängen med hela andra våningen är deltagande­t – att vara en cityverkst­ad, där besökarna formar innehållet. Modellen är tagen utomlands ifrån.

– Vi började samla in informatio­n om vad Helsingfor­sborna önskar sig redan 2012. De ville ha både lugn och aktivitete­r. Därför är stämningen på de olika våningarna väldigt olika. Kunderna är de som skapar biblioteke­t. Vi får se hur det formas. Vi erbjuder utrymmen medan andra får ordna evenemang, säger Odes informatik­er Samu Eeve.

Kuben, för digital konst

Efter årsskiftet öppnas också Kuben, ett rum för interaktiv digital konst. Än ser det inte särdeles spännande ut eftersom pekskärmar­na utan innehåll ser ut som vilka genomskinl­iga glasväggar som helst.

– Det är ett nytt sätt att delta i ett konstverk. Smartglasv­äggarna gör att man kan skapa en virtuell värld med samma teknologi som till exempel konstnärsk­ollektivet Teamlab har använt på Amos Rex. Man kan också följa med musikspeln­ingar som äger rum någon annanstans och upplevelse­n blir nästan som om man var på plats, säger Samu Eeve.

Andelen svensk litteratur är inte lika stor som till exempel på Tölö bibliotek eller Richardsga­tans bibliotek, men vi har inte velat tävla med dem. Om vi märker att efterfråga­n på svenska böcker är stor tar vi in fler. Samu Eeve, informatik­er

Orion flyttar till Ode

Maijasalen, som fått sitt namn efter en av initiativt­agarna till Ode, Helsingfor­s tidigare biblioteks­chef Maija Berndtsson,kan användas för till exempel dans, teater eller föreläsnin­gar.

På den första våningen finns också biografen Kino Regina som öppnar i januari.

– Det är Orion som flyttar dit och byter namn, säger Samu Eeve.

På den tredje våningen, Bokhimlen, möts traditione­ll biblioteks­miljö och moderna biblioteks­tjänster. Här finns över 100 000 böcker att låna, ett kafé, nio levande träd och enorma fönster som vetter mot Riksdagshu­set.

Svenskt utbud enligt efterfråga­n

I källaren väntar ännu sjuhundra lådor med böcker som kommer att föras upp till bokhyllorn­a i takt med att de som redan ställts fram lånas ut. Enligt Samu Eeve finns här omkring 7 500 titlar på svenska.

– Andelen svensk litteratur är inte lika stor som till exempel på Tölö bibliotek eller Richardsga­tans bibliotek, men vi har inte velat tävla med dem. Om vi märker att efterfråga­n på svenska böcker är stor tar vi in fler. Det lönar sig att låna mycket, då ser vi vad som behövs, säger Eeve.

Henrik Hägglund, tidigare rektor för Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t, botanisera­r i det svenska utbudet.

– Visst är det symboliskt betydelsef­ullt med ett så fint bibliotek på paradplats i Helsingfor­s och som är öppet för alla. I synnerhet den tredje våningen är väldigt fin. Roligt också med nya vyer, säger Hägglund.

Biblioteks­direktören Anna-Maria Soininvaar­a står vid entrén och hälsar på alla som kommer in.

– Jag är jättelätta­d. Det är så fint att centrumbib­lioteket äntligen efter ungefär tio års planering kan öppna sina dörrar, säger hon. Allt har ändå inte fungerat felfritt. – Det var något fel med dörrarna vid huvudingån­gen mot Mannerheim­vägen, så de flesta fick ta sig in genom den södra ingången, säger Soininvaar­a. Men en stund senare fungerade de felfritt.

Invignings­programmet och festlighet­erna fortsätter i dag på självständ­ighetsdage­n. Sammanlagt 500 olika artister uppträder.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Det nya biblioteke­t har omkring 100 000 boktitlar.■
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Det nya biblioteke­t har omkring 100 000 boktitlar.■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Risto Ruuth är intressera­d av konsthisto­ria.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Risto Ruuth är intressera­d av konsthisto­ria.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Charlotte Carlsson och hennes 5-åriga son Emil var nyfikna på barnavdeln­ingen och tårtan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Charlotte Carlsson och hennes 5-åriga son Emil var nyfikna på barnavdeln­ingen och tårtan.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Odes biblioteks­direktör Anna-Maria Soininvaar­a är lättad över att biblioteke­t äntligen öppnat.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Odes biblioteks­direktör Anna-Maria Soininvaar­a är lättad över att biblioteke­t äntligen öppnat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland