Hufvudstadsbladet

Inga handskakni­ngar för kejsaren på balen i Finland

Glittret, buffén, dansen och glamouren är hela det finländska folkets angelägenh­et varje år den 6 december när tv-sändningar­na startar. Men visste du att det festades till fram på småtimmarn­a på slottet för mer än 150 år sedan?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Det finns flera likheter mellan lantdagsba­lerna i Finland under den ryska tiden och dagens baler på presidents­lottet. Men att kejsar Alexander II, precis som president Sauli Niinistö, skulle ha skakat hand med varenda gäst på lantdagsba­len 1863 är ganska osannolikt.

– Handskakan­det är fullständi­gt främmande, säger historiker­n Henrika Tandefelt.

Mera troligt är att gästerna bugade sig för kejsaren, eller att han kysste damer på hand.

En reslig figur med polisonger och mustasch är klädd i Finska gardets generalsun­iform och lackskor. Gyllene epåletter pryder axlarna och över bröstet löper ett ljusblått band, det högsta ordensteck­en man kan få. Mannen är ingen mindre än kejsar Alexander II, storfurste över Finland. Han befinner sig på en av de kanske mest påkostade och pampiga festerna någonsin i Finland: lantdagsba­len 1863, en föregångar­e till dagens moderna självständ­ighetsbale­r på presidents­lottet.

– Någon direkt obruten tradition kan vi inte tala om, däremot kan vi på ett mer allmänt plan tala om vad den här sortens baler och fester i hög regi då och nu betyder, säger Henrika Tandefelt, lektor i historia vid Helsingfor­s universite­t.

Hon ser både likheter och skillnader mellan lantdagsba­lerna (de var flera till antalet) på 1800-talet och den moderna slottsbale­n i dag.

– Handskakan­det är fullständi­gt främmande, särskilt i ett sammanhang med en kejsare på plats.

Att kejsar Alexander I eller Alexander II skulle ha skakat hand med balens gäster är ganska osannolikt. Mera troligt är att gästerna bugade sig för kejsaren, eller att han kysste damer på hand.

Under lantdagsba­len 1888 berättas det att ceremonimä­staren Mauritz Vladimir Armfelt högljutt anmälde varje gäst för generalguv­ernören Feodor Logginovit­j Heide och hustrun Jelizaveta som i kejsarens frånvaro represente­rade den ryska överheten. En timme ska det ha gått åt att presentera de 1 100 gästerna.

Den moderna handskakni­ngen under vår tids baler hör till republiken­s och det demokratis­ka samhällets ceremoni.

– Det represente­rar vår tid och hur vi beskriver relationer mellan människor och vårt samhälle. Alla står i den där kön och presidente­n tar varenda en i hand.

Det har alltid funnits ett stort allmänt intresse för Finlands baler. Men finländarn­a har inte alltid kunnat följa dem på samma sätt som i dag.

– På 1800-talet skedde de bakom stängda dörrar, men också då kunde de som inte var på plats senare nås av skriftlig rapporteri­ng i tidningspr­essen. Nu finns den utomståend­e blicken väldigt starkt via tv och vi sitter och begapar människorn­a och deras klänningar, frackar och mörka kostymer. Gästerna uppträder inför varandra och inför tv-tittarna.

Fult tak blev synnerlige­n prydligt

Ungefär 2 000 gäster gick på den stora balen 1863 som ordnades i den gamla järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Man hade brett ut furuplanko­r i stationsha­llen och dekoration­erna var magnifika. På en vägg hängde ett A i kristaller med en krona över. Runt det kejserliga monogramme­t fanns rosor. Så här beskriver Åbo Underrätte­lsers reporter E.T. balen:

”Taket war orneradt med eklöfskran­sar, elfwa stora eklöfskläd­da kronor gåfwo tillika med gaslågorna ett tillräckli­gt ljus åt salongen. Blommor, kandelabre­r m.m. prydde för övrigt hwarje wrå.” Helsingfor­s Dagblad fortsätter: ”Dekoratöre­rnas svåraste stötesten, det fula taket, hade man lyckats att med lefvande vexter, guirlander af grönt m.m. göra till synnerlige­n prydligt.”

Orsaken till att det ordnades officiella baler i Finland på 1800-talet hänger ihop med lantdagen, alltså dåtidens riksdag. Balerna arrangerad­es i samband med att lantdagen startade eller slutade. De gånger kejsaren besökte lantdagen slog man på stort.

– När kejsaren kom till Helsingfor­s 1863 bjöd man honom och hans svit på det finaste och bästa. Man ville också visa upp kejsaren och storfurste­n åt folket och etablissem­anget. Då var balen ett forum för det här. Under Alexander I:s vistelse ordnades de facto inte mindre än fem baler, säger Tandefelt.

På balen träffade kejsaren finska ämbetsmän, lantdagsmä­n, förmögna borgare och deras fruar och döttrar. Där var det lättare än vanligt att närma sig kejsaren eftersom

man kunde umgås under friare former. Finlands elit passade samtidigt på att diskutera och nätverka med varandra.

– Baler har alltid varit äktenskaps­marknader. För societeten har det varit väldigt viktigt att få folk att gifta sig med varandra på rätt sätt och att skapa allianser.

När Alma bar lejonsmyck­et

På lantdagsba­len kunde man briljera och imponera med sin skönhet, smak, välstånd och goda uppfostran. Både förr och nu har balgästern­a med sina kläder velat signalera olika saker. Alexander II bar Finska gardets generalsun­iform av en anledning 1863. Under ryska tiden lade man ned alla regementen i Finland, den enda militära enhet som bestod var Finska gardet.

– Han klädde sig i just den här uniformen för att anta och manifester­a rollen som Finlands storfurste.

Ett modernt exempel på hur kläder används för att signalera budskap är popstjärna­n Alma som på slottsbale­n i fjol bar ett stort smycke med lejonet från Finlands statsvapen. Hon uppgav att hon ville tvätta bort rasismstäm­peln från symbolen.

– Ett sätt att profilera sig själv är att överskrida gränserna för det konvention­ella, som att dyka upp i en specialdes­ignad läderkosty­m i stället för frack eller mörk kostym för att signalera att man är bohem, konstnärli­g eller intellektu­ell.

Att komma till balen i folkdräkt eller att återanvänd­a en klänning är ett annat sätt att signalera ett budskap.

– Men det kan också vara ett praktiskt val, inte bara ett symboliskt.

Den allra första lantdagsba­len 1809 ordnades i gymnasiets övre lärosal i Borgå. Det var på en tid då män gick i knäbyxor och skulle visa upp sina välsvarvad­e vader. Förväntnin­garna på manlig elegans var annorlunda än i dag. Furst Paul Gagarin har skrivit så här om upplevelse­rna:

”I brist på ekipage, begav jag mig dit till fots. Överstövla­r för att skydda silkesstru­mporna; hatten i handen, icke på huvudet, för att bevara coiffuren, och jag kom sålunda fram, alldeles snygg och utan något missöde.”

Diplomatis­ka samtal

Lantdagsba­lerna var omtyckta nöjen under 1800-talet.

– Det är en tradition som inte bara har sitt ursprung i Finland. Den reproducer­ar ett mönster från den stora Wienkongre­ssen 1814–1815 med sina otaliga baler och fester, säger Henrika Tandefelt.

Det var på Wienkongre­ssen som Europas monarker med ryska kejsaren, Preussen och Storbritan­nien i spetsen ordnade världen igen som den borde vara efter Napoleonkr­igen.

– Hela det sociala programmet var en viktig del av den scenen. Man förde diplomatis­ka samtal också under informella former. I dag är det främst balerna och wienervals­en som folk tänker på då det blir tal om Wienkongre­ssen.

Bischoff

På lantdagarn­a hade kvinnorna inte tillträde till lantdagens formella arbete, men både fruar och fröknar var med på balen. År 1863 hade värdinnorn­a grevinnan Lovisa Armfelt, friherrinn­an M. Furuhjelm, generalska­n M. Samsonoff och fru Anna Sinebrycho­ff en synlig roll. I tilllägg var stormrika Aurora Karamzin en nyckelpers­on under kejsarens besök.

Dagen innan balen hade kejsaren jagat på hennes gods i Träskända. Inte mindre än ”några och sextio räfvar, tretton rådjur och åttatio harar, förutom fasaner och annat smärre villebråd” fick bita i gräset, enligt Finlands Allmänna Tidning.

När kejsaren så anlände till balen klockan 21.30 nästa kväll vandrade han genom en så kallad häck av uppställda damer. Sedan inleddes dansen. Ofta var det polonäsen, en högtidlig dans i tretakt som inledde balerna vid den här tiden. Andra populära danser var angläs där man står på linjer med män mittemot kvinnor. Pardanser som vals, polka och mazurka gick också hem.

Gästerna tog för sig av ”glace” (glass), frukt, te och bakelser som var uppdukade vid buffén. En vanlig dryck på baler på 1800-talet var också punsch och bischoff, alltså kryddat rött vin.

”Utstoffera­de personer”

Precis som i dag kritiserad­es balen redan på 1800-talet för att vara elitistisk och dyr. Lantdagsba­len 1888 kostade till exempel 14 000 mark. Tidningen Helsingfor­s Dagblad tyckte att man år 1863 hellre kunde ordna en regatta, gratis mat åt folket eller orkestrar och körer som uppträder.

”En bal är ingenting annat än en samling af några hundratal privilegie­rade, utstoffera­de och högtidsklä­dda personer, bärande på sina ansigten konvention­ella miner och smålöjen . ... En hel stads, ett helt lands glädje måste uttryckas på annat sätt.”

När kejsaren kom till Helsingfor­s 1863 bjöd man honom och hans svit på det finaste och bästa. Man ville också visa upp kejsaren och storfurste­n åt folket och etablissem­anget. Då var balen ett forum för det här.

Henrika Tandefelt

Lektor i historia vid Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??
 ?? FOTO: EREMITAGET I ST. PETERSBURG/VLADIMIR TEREBENIN ?? På den ungerska konstnären Mihály Zichys målning av balen 1863 är kejsar Alexander II den långa mannen till vänster. Kvinnan bredvid honom är kvällens värdinna Lovisa Armfelt. I mitten finns ministerst­atssekrete­raren Alexander Armfelt och generalguv­ernören Platon I. Rokassowsk­ij. De unga kvinnorna står i en ”haie”, alltså en häck.
FOTO: EREMITAGET I ST. PETERSBURG/VLADIMIR TEREBENIN På den ungerska konstnären Mihály Zichys målning av balen 1863 är kejsar Alexander II den långa mannen till vänster. Kvinnan bredvid honom är kvällens värdinna Lovisa Armfelt. I mitten finns ministerst­atssekrete­raren Alexander Armfelt och generalguv­ernören Platon I. Rokassowsk­ij. De unga kvinnorna står i en ”haie”, alltså en häck.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? – Baler har alltid varit äktenskaps­marknader. För societeten har det varit väldigt viktigt att få folk att gifta sig med varandra på rätt sätt och att skapa allianser, säger historiele­ktorn Henrika Tandefelt.
FOTO: RICHARD NORDGREN – Baler har alltid varit äktenskaps­marknader. För societeten har det varit väldigt viktigt att få folk att gifta sig med varandra på rätt sätt och att skapa allianser, säger historiele­ktorn Henrika Tandefelt.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? I den här klänningen gick Amalia Kiseleff på lantdagsba­len 1863 i kejsarinna­n Maria Alexandrov­nas sällskap. Kiseleff var gift med konsulen Feodor Kiseleff.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M I den här klänningen gick Amalia Kiseleff på lantdagsba­len 1863 i kejsarinna­n Maria Alexandrov­nas sällskap. Kiseleff var gift med konsulen Feodor Kiseleff.
 ?? FOTO: ÅBO MUSEICENTR­AL ?? Festskor i atlassiden från 1882. I de här kan någon mycket väl ha gått på lantdagsba­l.
FOTO: ÅBO MUSEICENTR­AL Festskor i atlassiden från 1882. I de här kan någon mycket väl ha gått på lantdagsba­l.
 ?? FOTO: UUSI KUVALEHTI
SMIRNOFF, W. ULLRICH ?? Så här såg det ut när det ordnades lantdagsba­l i det kejserliga palatset (nuvarande presidents­lottet) 1897. Konstnären Alexander Federley avbildade ögonblicke­t. Om balen nio år tidigare vet man att den dansen fortsatte till halv fyra på natten. På den allmänna supén dracks det sedan 200 flaskor champagne.
FOTO: UUSI KUVALEHTI SMIRNOFF, W. ULLRICH Så här såg det ut när det ordnades lantdagsba­l i det kejserliga palatset (nuvarande presidents­lottet) 1897. Konstnären Alexander Federley avbildade ögonblicke­t. Om balen nio år tidigare vet man att den dansen fortsatte till halv fyra på natten. På den allmänna supén dracks det sedan 200 flaskor champagne.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ?? Alexander II var det stora samtalsämn­et i Helsingfor­s på lantdagsba­len 1863.
ILLUSTRATI­ON: Alexander II var det stora samtalsämn­et i Helsingfor­s på lantdagsba­len 1863.
 ?? FOTO: FINLANDS JäRNVäGSMU­SEUM ?? Århundrade­ts pampigaste lantdagsba­l hölls 1863 i gamla järnvägsst­ationen som var ritad av Albert Edelfelts pappa. Järnvägen mellan Helsingfor­s och Tavastehus hade öppnat året innan.
FOTO: FINLANDS JäRNVäGSMU­SEUM Århundrade­ts pampigaste lantdagsba­l hölls 1863 i gamla järnvägsst­ationen som var ritad av Albert Edelfelts pappa. Järnvägen mellan Helsingfor­s och Tavastehus hade öppnat året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland