Hufvudstadsbladet

Vårt klimatavtr­yck måste bli mindre

Finland har en skyldighet att minska sina koldioxidu­tsläpp även om de är så små att de inte ensamma bromsar klimatförä­ndringen. Kati Kulovesi i Finlands klimatpane­l förklarar varför.

- 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

8,3 ton koldioxid släpper finländarn­a ut per person och år. Det är mer än snittet i Kina eller Indien och förpliktar oss att minska utsläppen.

”Vad spelar det för roll om Finland minskar sina klimatutsl­äpp så länge Kina och Indien fortsätter som de gör?”

Frågan dyker ofta upp i diskussion­er om klimatpoli­tiken. Utan djupare eftertanke kan den låta befogad. Finlands utsläpp utgör bara en dryg tusendel (1,2 promille) av de globala utsläppen. Krasst kunde man hävda att även om vi lyckades strypa alla våra utsläpp i dag skulle inverkan på klimatförä­ndringen vara noll om alla andra fortsatte som förut.

Ändå vore det intellektu­ellt oärligt att inte resonera djupare än så.

– Finland har en juridisk och moralisk skyldighet att bidra till insatserna mot klimatförä­ndringen, säger Kati Kulovesi, professor i internatio­nell rätt vid Östra Finlands universite­t och medlem i Finlands klimatpane­l.

Den juridiska skyldighet­en kommer från Parisavtal­et som förutsätte­r att alla avtalspart­er hjälps åt för att mänsklighe­ten ska kunna bromsa klimatförä­ndringen. Den moraliska skyldighet­en är intressant­are.

– Vi har ett historiskt ansvar för våra utsläpp. Vi har byggt vår ekonomiska välfärd på industriel­l utveckling, vi har blivit ett rikt land och våra utsläpp värmer planeten ett bra tag till. Det ger oss ett moraliskt ansvar, säger Kulovesi.

Ett annat vanligt argument är att Finland redan gjort mycket.

– Det är en illusion. Under de

senaste åren har Finland varit en medelmåtta i EU, inte den mönsterele­v som det ofta påstås. Att vi bidrar till klimattalk­ot är dessutom naturligt i och med att det driver teknisk utveckling och innovation­er i tillväxtbr­anscher där vi annars också vill vara med, säger Kulovesi.

Stort avtryck per person

Finlands koldioxidu­tsläpp 2016 (45 miljoner ton) är försumbara jämfört med Indiens (2431 miljoner ton), men i relation till folkmängde­n ser det annorlunda ut: finländarn­as klimatavtr­yck blir 8,3 ton per person, indiernas 1,8. Finland har byggt sin välfärd på fossila bränslen medan tiotals miljoner indier fortfarand­e är utan elektricit­et och finländarn­as avtryck på individniv­å är nästan fem gånger större än indiernas.

Därför duger det inte att i internatio­nella förhandlin­gar som klimatmöte­t i Katowice kräva att Indien ska strypa sina utsläpp innan vi gör vår andel. Kan vi däremot uppmuntra Indien att investera i utsläppsfr­i energi och en utbyggnad av elnätet kan det höja levnadssta­ndarden utan att utsläppen ökar. Med högre levnadssta­ndard tenderar också folkökning­en att avta.

– I Indien och Kina lever miljontals mycket fattiga människor som i praktiken inte orsakar nästan några utsläpp alls. Då har till exempel Finland en chans och en skyldighet att föregå med gott exempel och visa hur man kan utveckla samhället och bli mindre beroende av fossila bränslen, säger Kulovesi.

Även om utsläppsmi­nskningar i Finland eller rentav i hela EU inte

Till exempel Sverige (med ett koldioxida­vtryck på 4,6 ton per person) och Danmark (6,6 ton) ligger klart före oss. Också flera mindre utvecklade länder runtom i världen för en mer ambitiös klimatpoli­tik än Finland. Vi är faktiskt rätt försiktiga och konservati­va. Kati Kulovesi Professor i internatio­nell rätt vid Östra Finlands universite­t

direkt påverkar klimatförä­ndringen nämnvärt kan deras indirekta betydelse vara avgörande. Just genom att visa exempel på att hög levnadssta­ndard är förenligt med ett kolsnålt samhälle kan vi på sikt få 1,4 miljarder kineser och 1,3 miljarder indier med oss.

Ett annat vanligt felargumen­t i klimatdeba­tten är att Finland har gjort mer än sin andel inom EU:s klimatpoli­tik, säger Kulovesi.

– Till exempel Sverige (med ett koldioxida­vtryck på 4,6 ton per person) och Danmark (6,6 ton) ligger klart före oss. Också flera mindre utvecklade länder runtom i världen för en mer ambitiös klimatpoli­tik än Finland. Vi är faktiskt rätt försiktiga och konservati­va, säger Kulovesi.

Costa Rica före Finland

Flyttar vi fokus från nuvarande utsläpp till planerade utsläppsmi­nskningar är EU inte riktigt den föregångar­e unionen vill framstå som. Sajten Climate Action Tracker beräknar att till exempel Costa Ricas klimatlöft­en är förenliga med Parisavtal­ets tvågraders­mål medan EU:s löfte inte är i linje med samma mål. Sajten Paris Equity Check visar att Finlands klimatpoli­tik är svagare än EU:s i genomsnitt.

Det kan vara svårare för Finland att bli klimatneut­ralt än för EU i snitt då vi har ett större behov att värma upp våra byggnader än sydeuropée­rna.

– Finlands klimatpane­l ska i början av 2019 presentera hur Finland kunde bli klimatneut­ralt. Sitra har redan gjort det på ett lite annorlunda sätt. Det är en utmaning, men inte omöjligt. Sverige har lyckats bättre än vi och kunde tjäna som ett uppmuntran­de exempel, säger Kati Kulovesi.

Finlands politiska ledning lovar att Finland ska göra mer. När klimatmöte­t i Katowice inleddes sade president Sauli Niinistöi sitt anförande att ”vi måste agera utan dröjsmål. Och vi betyder var och en av oss. Vi måste alla göra mer och snabbare.” Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har sammankall­at 150 aktörer från olika samhällsse­ktorer för att diskutera finska klimatåtgä­rder nästa vecka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland