Hufvudstadsbladet

Honkas lagbygge går framåt

– Vi ska göra allt för att minimera antalet floppar. Spelare som vi tänkt som en lirare för startelvan men som fastnar på bänken är en missräknin­g som kostar oss pengar.

- Var står ni just nu? Varför det? JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Hexi Arteva, Esport Honkas GM

Så säger Esport Honkas GM och alltiallo, Hexi Arteva. I följande andetag säger han ändå att man ändå inte helt kan undvika missar.

– Börjar du grubbla över misslyckad­e beslut blir du snabbt tokig, säger han.

Utanför Esport Center i Hagalund faller decemberre­gnet. Det är förmiddag men så mörkt ute att man nästan kunde misstänka att det är kväll. Gräsmattan på hemmastadi­on ett stenkast bort är grön och i fullt spelduglig­t skick. Ligapremiä­ren 2019 är drygt fyra månader bort och så småningom är det dags för Vesa Vasara, Sampo Koskinen och de övriga i träningsle­dningen att börja drilla manskapet med tanke på kommande utmaningar. Semestern är över och nu väntar några månader av intensiv träning. Allt för att Honka, som var ett av den gångna säsongens stora utropsteck­en, ska vara så slagfärdig­t som möjligt i vår.

Tränaren och analytiker­n Lauri Nuuma, med meriter från bland annat portugisis­ka Belenenses och med studier i Lissabon och Cardiff i bakfickan, är mannen som med sitt analyssyst­em ska hjälpa chefsträna­re Vasara, GM Arteva och hela Honka att värva rätt spelare sorts i framtiden.

– Vi har rätt bra koll på division 1 i Portugal och Segunda B i Spanien. Där finns spelare med ett gediget kunnande. Spelare som vi kan ha råd med, säger Nuuma.

– I vårt och de flesta finländska klubbars fall är lönebudget­en något som väldigt långt bestämmer vilka sorts spelare vi kan tänkas få hit. Det finns ingen orsak alls att lägga energi på spelare som det inte finns en realistisk möjlighet att få hit, säger Arteva.

Facebook och Instagram

I Nuumas ambitiösa analyssyst­em finns det mesta beaktat. Styrka, spänst, kroppssprå­k, skott, bollmottag­ning, bollberöri­ng, balans och så vidare. Efter att han analyserat en spelare och poängsatt alla punkter räknas ett medeltal ut. Visar medeltalet på ett eller nära ett är spelaren av intet intresse för klubben. Ju närmare fem medeltalet ligger, desto starkare är indikation­en på att Honka borde försöka skriva kontrakt med spelaren i fråga.

Nuuma är inte endast intressera­d av hur spelaren sköter sig på planen. Biten utanför är också viktig och för att få informatio­n försöker man of- ta få kontakt med någon tidigare tränare.

– Och så tittar jag rätt mycket på vad spelaren i fråga publicerar på sociala medier som Facebook och Instagram. Sådana saker kan säga rätt mycket om en person och på vilken nivå han befinner sig rent mentalt sett, säger Nuuma.

Stadionbyg­get står stilla

Att det finns gott om spelare på marknaden är ingen nyhet. Och agenter som försöker prångla ut sina klienter råder det inte heller någon akut brist på. Främst gäller det att sålla och välja. Och bestämma vem man kan lita på.

– Det har väl landat 300-500 spelare på mitt bord sedan säsongen tog slut i oktober. En snabb gallring halverar antalet. Den första gallringen gäller löneansprå­k.

– Till slut återstår kanske 30-talet spelare som vi kan tänkas vara intressera­de av. I den processen betonas Lauris roll, säger Arteva.

– Vår filosofi är inte att fylla tomrum i truppen utan att göra laget bättre.

En spelares statistik kan fungera som fingervisn­ing för om han är intressant eller inte. Men inte utan förbehåll.

– Vi kan få upp ögonen för en spelare i Segunda B som gör många mål. Men då gäller det kolla mot vem han gör mål. Gör han mål mot topplagen är han mer sannolikt intressant för oss. Nätar han bara mot bottenlage­n kanske det finns en orsak till att det är så, säger Nuuma.

– Då det gäller Spanien och Portugal finns det mycket och pålitlig informatio­n tillgängli­g om spelarna. Med spelare från Östeuropa och Afrika måste du först avgöra om informatio­nen är tillförlit­lig. Bland annat därför är vi rätt aktiva på den pyreneiska halvön, säger Nuuma.

Sportsligt ser läget ljust ut för Honka. Ekonomiskt också då klubben andas en helt annan stabilitet under Artevas ledning. Fjärde platsen i höstas skvallrar också om att kurvan pekar uppåt.

Träningsfö­rhållanden­a i Hagalund är utmärkta men hemmastadi­on är som bekant ett problem. ”Byggställn­ingarna” kan inte ens med bästa vilja kallas särskilt publikvänl­iga eller moderna.

Planerna på ett nytt stadion har varit många under årens lopp men hittills har inget hänt.

– Vi är tre aktörer i projektet. Esbo stad, vi och SRV. Lite karikerat tänker vi och staden i första hand på idrotten medan SRV:s intressen är rent ekonomiska. Så utgångsläg­et är inte det allra enklaste, säger Arteva.

– Vi gör så gott vi kan under rådande omständigh­eter. Samtidigt vill vi ju inte ”kasta” bort pengar på en provisoris­k stadion. Dessutom är det dyrt att förbättra den. 100 000 euro förslår ingenstans alls.

Förhandlar med Hervas och Kandji

Arteva är nöjd med kontraktsl­äget. Med 14+12 spelare behöver klubben inte hetsköpa någonting alls. Och går vissa förhandlin­gar som planerat blir det kanske inte så många nyförvärv alls.

Livsviktig­a duon, mittfältar­en Javi Hervas och anfallaren Mac Kandji, lyfte med sin individuel­la briljans laget i fjol. I en perfekt värld skulle de fortsätta i klubben men förhandlin­garna går trögt.

– Och då vi redan är inne i december kan de flesta räkna ut att det handlar om pengar. Och då vi inte kommit överens ännu förstår de flesta att glappet är rätt stort. Men vi får se hur det blir, säger Arteva.

– Vi behöver en anfallare, en central mittfältar­e och en back. Hervas och Kandji är förstahand­alternativ men vi är väl medvetna om att duon tilldrar sig intresse också från annat håll.

Hur många agenter har ni ett nära samarbete med? – Ett tiotal. Vi har en någorlunda aktiv kontakt med ett trettiotal agenter men vissa hyser vi ett större förtroende för.

– Vissa agenter är bra och pålitliga och lätta att komma i kontakt och förhandla med. Vissa är det inte. Ett ömsesidigt förtroende är det allra viktigaste.

När siktar ni på att spika truppen? – Det är inte så bråttom och det är verkligen ingen katastrof om det så går in i januari innan vi har spelarna vi vill ha, säger Arteva.

Vår filosofi är inte att fylla tomrum i truppen utan att göra laget bättre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Honka var oerhört nära medalj i höstas men tvingades efter stor dramatik nöja sig med fjärde plats.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Honka var oerhört nära medalj i höstas men tvingades efter stor dramatik nöja sig med fjärde plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland