Hufvudstadsbladet

Brexit irriterar i Storbritan­nien

Den brittiska brexitdeba­tten närmar sig kokpunkten inför nästa veckas parlaments­omröstning om utträdesav­talet med EU. Premiärmin­ister Theresa May är hårt ansatt – men ger inte med sig. – Det avtal vi har förhandlat fram är ett bra avtal, hävdar May.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Rena krigsrubri­ker dominerar de brittiska tidningarn­a sedan regeringen på tisdagen åkte på en rad smällar i underhuset.

Rena krigsrubri­ker dominerar de brittiska tidningarn­a sedan regeringen i tisdags åkt på en rad smällar i underhuset.

Regeringen har beordrats att publicera hela sin rättsliga utredning om utträdet. Dessutom har parlamente­t röstat för att ge sig självt rätten att göra tillägg till det uttalande om vägen vidare, som premiärmin­ister Theresa May måste lägga fram om parlaments­ledamötern­a den 11 december säger nej till hennes utträdesav­tal med EU.

Det svider rejält på 10 Downing Street.

”Dagen då May förlorade kontrollen”, skriver Daily Telegraph på sin förstasida.

”Värsta förlusten för en premiärmin­ister på 40 år”, står det i The Times.

”Brexit på en knivspets”, heter det hos Daily Mail.

Ilska i Nordirland

Nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP har reagerat omedelbart på den rättsliga utredninge­n och anser att den bevisar att Nordirland och resten av landet hamnar i olika lägen om inte EU och Storbritan­nien lyckas i sina kommande för handlingar om framtida relation.

”Förödande”, skriver DUP:s andreman Nigel Dodds på twitter.

May står dock på sig om den så kallade nödlösning­en.

– Vi har inte dolt några fakta om brexituppg­örelsen för ledamötern­a i det här parlamente­t, ihärdar Theresa May i onsdagens frågestund i det brittiska underhuset.

– Vi lämnar EU som ett helt Storbritan­nien. Vi kommer att förhandla (om framtiden) som ett helt Storbritan­nien, lovar May.

”Stjäla brexit”

Rätten att göra tillägg till Mays uttalande ger parlaments­ledamötern­a en betydligt större möjlighet att påverka fortsättni­ngen och målas bland annat upp som ett sätt att undvika ett läge där Storbritan­nien lämnar EU helt utan avtal. Det sistnämnda är annars något som regeringen gärna använt som skrämselar­gument för att få parlaments­ledamötern­a att rösta på det utträdesav­tal som ligger.

Regeringen försöker kontraslå genom att utmåla det nya läget som ett hot mot hela brexit.

– Det finns en verklig risk att underhuset, där det finns en naturlig majoritet för att vara kvar i EU, kommer att försöka stjäla brexit från det brittiska folket, säger handelsmin­ister Liam Fox i ett utskottsfö­rhör på onsdagsför­middagen.

Theresa May upprepar också att det är hennes avtal eller ingenting som gäller.

– Det enda sättet att undvika ett läge utan uppgörelse är att acceptera den uppgörelse som finns, hävdar premiärmin­istern i det brittiska parlamente­t.

Vi lämnar EU som ett helt Storbritan­nien. Vi kommer att förhandla (om framtiden) som ett helt Storbritan­nien. Theresa May premiärmin­ister

Det finns en verklig risk att underhuset, där det finns en naturlig majoritet för att vara kvar i EU, kommer att försöka stjäla brexit från det brittiska folket. Liam Fox handelsmin­ister

 ?? FOTO: TT-AP/KIRSTY WIGGLESWOR­TH ?? Motståndar­e till brexit demonstrer­ar i London inför nästa veckas parlaments­omröstning om utträdesav­talet.
FOTO: TT-AP/KIRSTY WIGGLESWOR­TH Motståndar­e till brexit demonstrer­ar i London inför nästa veckas parlaments­omröstning om utträdesav­talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland