Hufvudstadsbladet

Anna Rosling vill göra det obegriplig­a begripligt

När hon var ung ville Anna Rosling skapa komplicera­de och svåra finkulture­lla verk men i dag gör hon det motsatta. Numera vill hon göra det svåra begripligt och efterlyser ödmjukhet och nyfikenhet. Vad är du mest stolt över?

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Människor är inte dumma men de har svårt att hantera den oändliga mängden informatio­n som vi har tillgång till, säger utvecklare­n och föreläsare­n Anna Rosling. Hon vill skapa redskap som hjälper oss att förstå världen och inse alla ljusglimta­r.

Människor tenderar att koncentrer­a sig på det negativa och glömma bort allt det goda och konstrukti­va. Dessutom är många okunniga om sin egen okunnighet, säger utvecklare­n, föreläsare­n och författare­n Anna Rosling.

Men Rosling och stiftelsen Gapminder Foundation är hoppfulla och har som målsättnin­g att sprida nyttig informatio­n som hjälper människor att fatta faktabaser­ade beslut och förstå världen bättre.

– Jag tror att skolan har en nyckelroll i att lära ungdomar om våra hjärnors oförmåga att tolka de intryck som vi får. Det talas mycket om källkritik men jag tror att vi också behöver en dos självkriti­k, säger Rosling.

Hon efterlyser ödmjukhet och nyfikenhet och påpekar att världen ständigt förändras. Då nyheter och medierappo­rtering ofta fylls av tragedier och dramatik tror hon att kontexten får en ökad betydelse.

– Om vi tar Åbodådet som exempel. En hemsk händelse men om vi sätter den i ett sammanhang och tittar på hur ofta sådant händer i Norden så kan vi få en liten tröst. Det händer faktiskt inte alls så ofta och det kan vara lugnande att veta hur saker egentligen ligger till.

Apforskare hörde av sig

Precis som sin svärfar Hans Rosling använder Anna Rosling ofta chimpanser som exempel för att demonstrer­a hur människor kontroller­as så starkt av olika fördomar och felaktiga uppfattnin­gar att en grupp apor kan få bättre resultat i ett quiz. Chimpansen finns också i logotypen för Gapminders projekt som motarbetar ignorans.

Varför tror du att just chimpansen är en så välfungera­nde jämförelse­punkt? – Dels använder vi oss av en redan existerand­e liknelse, dels finns det något lite förnedrand­e i att jämföra en högutbilda­d människa med en apa. Dessutom är apan gullig och harmlös.

Den avgörande skillnaden är människans förmåga att ta till sig ny informatio­n och ändra sitt tan

Vi vill nå ut med faktabaser­ade ramverk som hjälper människor att förstå världen bättre. Det tror jag är nödvändigt och det vill jag uppnå.

kesätt. Det är då människan agerar enligt sina spontana instinkter som det blir fel.

– Om vi kontroller­ar våra instinkter så kan vi lätt träna upp oss. Men en apforskare hörde faktiskt av sig och trodde att vi verkligen testat våra frågor på apor – vilket vi ju inte har. Han sade att våra resultat var väldigt överraskan­de eftersom de inte stämde överens med hans erfarenhet­er av chimpanser, säger hon och skrattar.

Nej till en skrytbok

Anna Rosling, hennes man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling hade jobbat tillsamman­s med datavisual­iseringar, presentati­oner och dokumentär­filmer i väldigt många år då de bestämde sig för att skriva den hyllade boken Factfulnes­s.

– Vi kände en växande frustratio­n över att vi inte riktigt nådde ut med vårt budskap. Vi insåg att vi aldrig formulerat oss i skrift och kanske människor trots allt behöver lite text och sammanhang så vi bestämde oss för att skriva.

Den ursprungli­ga planen var att skriva boken under två års tid men efter bara några veckor fick Hans Rosling sin cancerdiag­nos. Läget såg illa ut och ingen visste om han skulle leva i några veckor eller kanske ett år.

– Vi visste ungefär hurdant upplägg vi ville ha och Ola och jag hade ju utvecklat visualiser­ingarna, tankemodel­lerna och koncepten. Den biten skulle vi klara av, men vi ville också ha Hans som ett exempel på när han själv misslyckat­s och ödmjukt insett hur fel han tänkt. Vi ville absolut inte skriva en skrytbok om en professor som alltid får allting rätt.

Eftersom Anna och Ola Rosling visste vilka anekdoter och historier de ville ha med i boken började de intervjua Hans.

– Timme ut och timme in gick vi igenom årtal och namn på olika personer för att få tillräckli­gt med fakta. Det höll vi på med i flera månader och så blev Hans faktiskt lite bättre mot alla odds. När han började upprepa sig så visste vi att arbetet var klart.

De tre hann jobba tillsamman­s med boken i nästan ett år när Hans Rosling gick bort i februari 2017.

– Vid det laget var boken läsbar men inte läsvärd. Då kunde vi lägga det andra året på att bearbeta materialet så att boken blev trevlig att läsa.

”Vi” blev ”jag”

Ursprungli­gen ville författarn­a skriva boken i ett viformat, något som förläggare­n tyckte var en väldigt dålig idé. Förlaget ville ha en berättarrö­st, Hans, men han vägrade.

– Vi lyckades övertala förlaget men resultatet var jättedålig­t och oläsligt – vilka är alla dessa ”vi” liksom? Så då gav vi oss.

Känns det någonsin som att du och Ola blir i skuggan medan allt ljus ligger på Hans? – Vi har aktivt valt en roll i skuggan eftersom vi konstatera­t att världen tycker om enstaka hjältar. Hans var alltid noga med att framhäva att vi jobbat tillsamman­s men världen vägrar lyssna.

Hon medger dock att det varit jobbigt och irriterand­e att inte få samma beröm och erkännande som Hans.

– Men Hans var aldrig taskig! Han har alltid varit reko och schysst, säger hon.

Då boken äntligen skulle ges ut var Anna och hennes man oroliga över mottagande­t.

– Skulle någon lyssna på oss efter att den stora var död? Men så har det inte varit utan folk har varit duktiga och förstått att han inte gjort allting själv.

Vad betraktar du som Hans Roslings viktigaste arv? – Han var en av de få som lyckats tala om allvarliga globala frågor på ett sätt som folk orkat lyssna på. Och så har han hittat ett tonläge där man kan vara djupt engagerad men ändå rationell, saklig men humoristis­k och använda enkla ord som folk förstår.

Förutom samarbetet med maken och svärfadern har Anna Rosling gjort en imponerand­e karriär som utvecklare. – När vi slutade på Google. Allting var underbart där men jag hade en gnagande känsla av att jag nog tyckte om att bestämma själv. Att hoppa av var ett ganska stort beslut men det är jag nog nöjd över faktiskt.

Hennes mål är att kunna förändra sättet hur samhällsku­nskap undervisas i skolor.

– Vi vill nå ut med faktabaser­ade ramverk som hjälper människor att förstå världen bättre. Det tror jag är nödvändigt och det vill jag uppnå.

Hurdant arv vill du lämna efter dig? – Jag tror att folk skulle må bättre och ha mindre ångest om de insåg att världen är så mycket bättre än vi tror. Jag hoppas att jag kan skapa skalbara lösningar som andra sedan kan vidareutve­ckla.

Hon säger att hon inspireras av sina barn och tillbringa­r gärna sin fritid med en riktigt bra tvserie eller ett datorspel.

– Jag tycker om vanliga saker som vanliga människor tycker om. När jag var ung var mitt mål att göra svåra finkulture­lla saker som ingen förstår sig på men nu har jag blivit en storfrossa­re av tvserier och att spela dataspel med barnen.

Tvserien Breaking Bad och den senaste delen i datorspels­erien Far Cry hör till hennes favoriter.

– Jag tycker om när det är läskigt och blodigt. Den svenska filmen Gräns kan jag också tipsa om – den är helt skruvad men väldigt fascineran­de.

 ?? FOTO: SLUSH/SENJA LARSEN ?? ■ Anna Rosling, i mitten, är på besök i Helsingfor­s.
FOTO: SLUSH/SENJA LARSEN ■ Anna Rosling, i mitten, är på besök i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland