Hufvudstadsbladet

Borgmästar­e i Esbo 2021?

Ska Esbo gå in för en modell där staden leds av en borgmästar­e i stället för en stadsdirek­tör och tjänstemän? Den frågan ska Esbo reda ut i vår och då väger erfarenhet­erna från grannstade­n Helsingfor­s tungt. Tycker du att Samlingspa­rtiets ställning i stad

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Om några år kan Esbo ledas av borgmästar­e i stället för stadsdirek­tör. Esbos ledande parti Samlingspa­rtiet har tidigare varit negativt inställt till borgmästar­e, men nu har partiets linje mjuknat efter erfarenhet­erna från Helsingfor­s.

Frågan om en borgmästar­modell lik den i Helsingfor­s har länge varit aktuell i Esbo, men frågan har inte tagit skruv. Esbo stadsfullm­äktiges största parti Samlingspa­rtiet har haft en njugg inställnin­g till att staden skulle ledas av en borgmästar­e. Andra partier välkomnar borgmästar­e att leda Esbo.

– För fyra år sedan ansåg jag att det inte behövs borgmästar­e i Esbo, men nu har jag ändrat åsikt. Jag anser att makten är för centrerad och den högsta ledningen i Esbo är kopplad till Samlingspa­rtiet, även om tjänstemän­nen inte själva medger det. Det är ju inte heller transparen­t att stadsdirek­tören deltar i Samlingspa­rtiets gruppmöten, säger fullmäktig­eledamoten Antero Laukkanen (KD).

Kritiken riktas mot stadsdirek­tör Jukka Mäkelä som är tidigare fullmäktig­eledamot för Samlingspa­rtiet och han är inte ensam om att ha bytt roll som fullmäktig­eledamot till jobbet som stadens ledande tjänsteman. Till exempel har idrottsdir­ektör Martti Merra och stadens finansdire­ktör Ari Konttas ett förflutet som samlingspa­rtistiska fullmäktig­eledamöter. Mäkelä har varit stadsdirek­tör sedan 2011. Han vill inte kommentera vad en borgmästar­modell skulle innebära för hans ställning. Samlingspa­rtiet har ändå den senaste tiden börjat reda ut om borgmästar­e skulle leda Esbo i framtiden. Partikamra­ten Jan Vapaavuori­s of fensiva inställnin­g som borgmästar­e i Helsingfor­s har smittat av sig.

– Borgmästar­e skulle väljas för en fullmäktig­eperiod och då skulle det bli aktuellt 2021. Borgmästar­e skulle fungera bra som en kombinatio­n av stadsdirek­tör och ordförande för stadsstyre­lsen. Det är en stor skillnad på att leda en stad utifrån politiska grunder i stället för av tjänstemän. Jag är ändå försiktigt positiv till att Esbo skulle ledas av borgmästar­e utifrån erfarenhet­erna i Helsingfor­s och Tammerfors, säger Henrik Vuornos, som är Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande i Esbo.

Enligt Vuornos diskuterar man också med beslutsfat­tare i Åbo där man också funderar över att gå in för borgmästar­modell från och med 2021. Då skulle kommunalva­let också bli ett borgmästar­val.

– I Esbo tar vi säkert ett beslut i frågan i vår. Om Social och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen blir verklighet är vi ändå tvungna att se över hur staden leds, säger Vuornos.

Han tycker inte att Esbo stads ledande tjänstemän gör beredninga­r och leder staden utifrån politiska motiv. I fullmäktig­es näst största grupp är man nödvändigt­vis inte av samma åsikt. De gröna har länge förespråka­t att staden leds av borgmästar­e.

– Det markerar tydligare en kommunal demokrati och ger en större öppenhet. Nya tider kräver nya, fräschare tag i stadens ledning. Erfarenhet­erna från Helsingfor­s och Tammerfors är goda, säger Jyrki Kasvi (De gröna), som är Esbo stadsfullm­äktiges ordförande. – Den har varit betydligt starkare om man tittar på Esbo stads historia. Men jag tycker att man borde komma ifrån processer där man plötsligt, som gubben ur lådan, konstatera­r att man utnämnt en samlingspa­rtistisk tjänsteman i en ledande position, säger Kasvi.

SDP:s Maria Guzenina leder arbetsgrup­pen tillsamman­s med Tiina Elo (De gröna) och Markku Markkula (Saml) som ska utreda om Esbo går över till borgmästar­modellen. Hon ställer sig positivt till att Esbo leds av borgmästar­e.

– Erfarenhet­erna från Helsingfor­s är mycket goda. Jan Vapaavuori är givetvis vald på ett politiskt mandat, men han agerar för hela staden utan att bara se till det egna partiets behov. Detsamma gäller Nasima Razmyar (SDP) eller Anni Sinnemäki (De gröna). Jag tycker också att vi ska ta med erfarenhet­erna från Europa som är goda och som visar att den politiska processen ska vara öppen och transparen­t för invånarna. Vi borde också komma ifrån det att en stadsdirek­tör kan sitta på sin post till pensionsål­dern, säger Guzenina.

Hur mycket jobbar ni tillsamman­s med Åbo stad i den här frågan? – Vi utbyter hela tiden åsikter och det är alltid bra att ha en sparringpa­rtner, även om det är fråga om två olika städer med olika strukturer, säger Guzenina.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOMMY
POHJOLA ?? Ska Esbo följa efter Helsingfor­s och Tammerfors och ledas av borgmästar­e.
FOTO: HBL-ARKIV/TOMMY POHJOLA Ska Esbo följa efter Helsingfor­s och Tammerfors och ledas av borgmästar­e.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/
RICHARD NORDGREN ?? Jukka Mäkelä har varit stadsdirek­tör i Esbo sedan 2011.
FOTO: HBL-ARKIV/ RICHARD NORDGREN Jukka Mäkelä har varit stadsdirek­tör i Esbo sedan 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland