Hufvudstadsbladet

Ungrarnas friheter försvinner

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán fortsätter på sin utstakade väg och beskär ytterligar­e ungrarnas friheter. Inom en vecka har både pressfrihe­ten och den akademiska friheten inskränkts.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Lőrinc Mészáros var tidigare en relativt duktig rörmokare, men en sämre företagare. Han var nära konkurs 2007, men då räckte hans gamla kompis hemifrån Felcsút, Viktor Orbán, ut en hjälpande hand.

Mészáros blev 2011 borgmästar­e i deras gamla hemby och i rask takt lyckades han också bygga upp ett mäktigt företagsim­perium. Ifjol hade det redan vuxit till 100 bolag och på ett år har det ytterligar­e fördubblat­s så att han i dag äger över 200.

Hans rörmokeri blev det inget av, men på några år har Lőrinc Mészáros nya business gjort honom till en av Ungerns rikaste män. På bara de två senaste åren har hans förmögenhe­t mer än tiofaldiga­ts så att han i dag är god för 1 000 miljoner euro.

Det är också förbluffan­de hur många offentliga upphandlin­gar hans företag har vunnit.

Allt detta väcker en hel del misstankar. Mészáros har antagligen landets suveräna ledare Viktor Orbán att tacka för det mesta. Förra veckan visade han också sin tacksamhet genom att skänka bort hela sitt stora innehav av mediebolag. Han såg också till att fyra andra mediemogul­er och oligarker gjorde samma sak.

Inte mindre än 476 ungerska mediatitla­r – radiostati­oner, tv-kanaler, tidningar, webbportal­er och annat inom såväl riks- som lokalmedia – ingår sedan förra veckan i en icke vinstdriva­nde stiftelse. Den styrs suveränt av personer som är mycket tätt knutna till Viktor Orbáns styrande parti Fidesz.

Det säger sig självt att med en sådan mediekonce­ntration under den politiska ledningens kontroll är pressfrihe­ten starkt beskuren. Tre decennier efter att kommunists­yret föll är Ungern tillbaka i en liknande pressituat­ion. Opposition­en smulas sönder.

2010 placerade sig Ungern på 23:e plats på pressfrihe­tsrankinge­n i världen. I år finns landet 50 placeringa­r lägre på grund av att den ungerska regeringen och Orbán under de senaste åren effektivt har lyckats ta över medier eller stjälpa opposition­ens språkrör ekonomiskt genom att den offentliga sektorn är en dominerand­e annonsör i Ungern. Nu fortsätter de ekonomiska problemen för den krympande fria pressen – liksom raset på rankingen för pressfrihe­t.

I måndags kom följande nedslående besked från Budapest. Orbáns jakt på det ansedda Centraleur­opeiska universite­tet (CEU) har burit frukt. Universite­tet meddelade att man tvingas lämna Budapest. Nästa år flyttas huvuddelen av verksamhet­en till Wien.

CEU är den ungersk-amerikansk­e miljardäre­n och filantrope­n George Soros verk. Han är Viktor Orbáns kanske största fiende. CEU har för Orbán stått mitt i centrum av Budapest som en påminnelse om Soros existens och den fria, liberala akademiska bildningen och forskninge­n.

Orbán har ställt nya krav på universite­t med utländsk finansieri­ng, men trots att CEU även har uppfyllt de här nya villkoren måste man nu sätta lapp på luckan då Orbán inte ger grönt ljus för en fortsatt verksamhet. På sina håll jämförs redan Orbáns jakt på CEU med nazisterna­s stängning av universite­tet i Oslo 1943 eftersom inget liknande har skett i Europa sedan dess.

Redan tidigare har också rättsväsen­det och det politiska systemet systematis­kt reformerat­s i riktning mot ett auktoritär­t, illiberalt politisk system i strid mot EU:s grundvärde­n. EU står inte direkt handfallet då Viktor Orbán monterar ner den ungerska rättsstate­n, men det är högst osäkert vilka åtgärder och sanktioner unionen kan vidta och vad som biter på Orbán.

EU-parlamente­ts största politiska grupp, konservati­va EPP – vars kongress Samlingspa­rtiet nyligen stod värd för i Helsingfor­s – fortsätter att ligga lågt. Man låter Orbáns parti Fidesz fortsätta inom EPP, antagligen med rädsla för att gruppens positioner efter EU-valet i vår annars kunde försämras. Det är en märklig inställnin­g eftersom ett EPP med Fidesz som medlem rimligen borde vara mindre lockande att rösta på än ett rakryggat EPP utan Fidesz.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland