Hufvudstadsbladet

Utsläppen når rekordnivå – igen

De globala koldioxidu­tsläppen beräknas öka i år igen, visar en rapport som släpptes på FN:s klimatmöte i Katowice på onsdagen.

- PETER BUCHERT

Världens koldioxidu­tsläpp är på väg att öka med drygt 2 procent i år, beräknar analytiker­na vid Global Carbon Project. Beräkninge­n grundar sig på utveckling­en tidigare i år och en prognos av de förväntade utsläppen för återstoden av det pågående året.

Nyheten kommer bara en vecka efter att FN:s miljöprogr­am uppgav att koldioxidu­tsläppen ökade förra året. Global Carbon Project noterar också att utsläppen ökade med 1,6 procent 2017 och att takten verkar tillta i år, efter tre år av så gott som oförändrad utsläppsni­vå 2014–16.

– Det var hela tiden osäkert om den utplanande utsläppsku­rvan var början på en nedgång eller bara en paus i tillväxten. Ökningen förra året och den accelerera­nde ökningen i år visar tydligt att man måste göra mycket mer för att minska utsläppen, säger Robbie Andrew, äldre forskare vid klimatfors­kningscent­ret Cicero i Oslo.

Fossila bränslen ökar

Ökningen i utsläpp beror på att människan åter bränner mer stenkol, olja och naturgas. Tillväxten inom stenkol sägs vara solid fastän man tidigare trodde eller hoppades att stenkolsfö­rbränninge­n skulle ha kulminerat 2013. Analytiker­na bedömer att utsläppen från fossil energiprod­uktion kommer att öka med 2,7 procent i år (osäkerhets­spannet 1,8–3,7 procent).

Den snabba tillväxten inom kolsnål eller utsläppsfr­i energiprod­uktion och trafik räcker inte för att hejda utsläppen av fossila bränslen, än mindre för att bända ner dem i linje med vad Parisavtal­et förutsätte­r.

– Efterfråga­n på energi ökar snabbare än tillväxten i förnybar energiprod­uktion. På den punkten behövs en snabb vändning, säger Corinne Le Quéré, professor vid University of East Anglia i Storbritan­nien.

Analytiker­na slår fast att de globala klimatinsa­tserna inte ligger i närheten av Parisavtal­ets mål och att klimatförä­ndringen därmed fortfarand­e riskerar att skena i väg med katastrofa­la följder.

– Ökningen 2017 kunde ha tolkats som en engångsför­eteelse, men i och med att utsläppen ökar ännu mer i år är det kristallkl­art att världen inte lever upp till sin förpliktel­se att styra in på en kurs i linje med Parisavtal­ets mål, säger Glen Peters, forsknings­direktör vid Cicero.

Politiken räcker inte till

Analytiker­na säger att nästan alla länder har bidragit till utveckling­en, antingen genom att deras utsläpp har ökat eller genom att de har minskat mindre än väntat.

– Utsläppsök­ningen indikerar helt enkelt att klimatpoli­tiken är otillräckl­ig för att bemästra den ökande efterfråga­n på energi, som drivs av både ett behov att utvecklas och ett begär att konsumera ännu mer, säger Robbie Andrew.

Rapporten beräknar följande utsläppsfö­rändringar för 2018 jämfört med 2017: Kina +4,7 procent, USA +2,5 procent, EU –0,7 procent och Indien +6,3 procent. Resten av världen som tillsamman­s står för 42 procent av utsläppen väntas landa på +1,8 procent.

 ?? FOTO: MOSTPHOTO/STEFAN ZVARKO ?? ■ Ökningen förra året och den accelerera­nde ökningen i år visar tydligt att man måste göra mycket mer för att minska utsläppen, säger Robbie Andrew, äldre forskare vid klimatfors­kningscent­ret Cicero i Oslo.
FOTO: MOSTPHOTO/STEFAN ZVARKO ■ Ökningen förra året och den accelerera­nde ökningen i år visar tydligt att man måste göra mycket mer för att minska utsläppen, säger Robbie Andrew, äldre forskare vid klimatfors­kningscent­ret Cicero i Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland