Hufvudstadsbladet

Företagand­e intressera­r men skrämmer också Lärkor

På Nordens största businessev­enemang för unga, Takeoff, får deltagarna lära sig vad företagand­e egentligen innebär och kräver. En karriär i företagsvä­rlden eller inom marknadsfö­ring lockar många.

- LAURA KLINGBERG

Hållbar utveckling, inspiratio­n och nya idéer. Det ville Lärkorna Anastasia Småros, Lumi Hultkrantz, Nellie Rajala och Moa Cavén åtminstone ha ut av dagens program.

– Jag har kommit hit med ett öppet sinne men har hört av kompisar som varit här i fjol att det är jätterolig­t, säger Småros.

Alla fyra kunde tänka sig att studera ekonomi eller marknadsfö­ring i någon form efter gymnasiet och att grunda ett eget företag är inte heller uteslutet.

– Det är kanske inte mitt första karriärval men jag tänker att företagand­e kanske är något som jag kan göra senare i livet om jag råkar få en riktigt god idé, säger Rajala medan de andra instämmer.

Gymnasiste­rna verkar väldigt medvetna om olika risker som förknippas med att driva ett eget företag men resonerar att de olika programpun­kterna på Takeoff och besöket till Slush kan minska på deras rädslor.

– I dag får vi lyssna på människor som jobbar med företagand­e på heltid så de kan berätta om sådant som lärarna inte har lyft fram i undervisni­ngen, säger Småros.

– Och att se så många människor som grundat egna företag kan också ge hopp och förtroende och visa att om de har klarat av det så kan vi också göra det, säger Hultkrantz.

På plats fanns även studerande och lärare från svenska Thoren Business School i Örebro. Skolans elever hade i uppgift att leda smågrupper­na och hålla olika workshoppa­r under dagen.

– Det här blir nog riktig spännande, säger läraren Pethra Magnuson.

Tanja Ingelins elever från Kyrkslätts gymnasium hade redan hunnit inleda arbetet i sina smågrupper men läraren berättar att ungdomarna sett fram emot dagen med stort intresse och höga förväntnin­gar.

– Vi har en företagarl­inje i vår skola och de flesta deltagarna går på den linjen. De har alltså annars också ett intresse för business och företagand­e. Besöket till Slush är definitivt dagens största höjdpunkt både för mig och eleverna, säger Ingelin.

Vi har en företagarl­inje i vår skola och de flesta deltagarna går på den linjen. Besöket till Slush är definitivt dagens största höjdpunkt både för mig och eleverna.

Tanja Ingelin

 ?? FOTO: SLUSH/SENJA LARSEN ?? Moa Cavén (till vänster), Anastasia Småros, Lumi Hultkrantz och Nellie Rajala väntade ivrigt på dagens olika programpun­kter.
FOTO: SLUSH/SENJA LARSEN Moa Cavén (till vänster), Anastasia Småros, Lumi Hultkrantz och Nellie Rajala väntade ivrigt på dagens olika programpun­kter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland