Hufvudstadsbladet

Spurt för att få lagar i mål före val

Onsdagen var sista dagen för inlämning av lagar som ska bli klara den här valperiode­n: läkemedel kan bli billigare, utlännings­lagen skärps. Ändringen i Ålands självstyre­lselag som borde blivit klar ligger inne på stopptid.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Armbrytnin­gen om vilka lagar regeringen tvingas lämna bort och vilka som ska prioritera­s pågick för fullt den här veckan, och på onsdagen kom en lång salva lagförslag från statsrådet.

Onsdag var enligt överenskom­melse sista dagen för att lämna in lagförslag till riksdagen om de ska hinna behandlas av alla belastade utskott före nästa riksdagsva­l. Allt som hör till vårdreform­en och underrätte­lselagarna fyller redan kalendrarn­a.

Strängare kring nya asylansökn­ingar

Det som regeringen gett vidare i elfte timmen är bland annat de två lagarna som gäller asylsökand­e och medborgars­kap. Ändringarn­a i utlännings­lagen är flera: regeringen föreslår att man ska kunna beslagta pass och resehandli­ngar fram tills man antingen får uppehållst­illstånd eller avvisnings­besked. Det föreslås också strängare lagar om att lämna in fler asylansökn­ingar med nya motivering­ar. Bland annat kan man få ny karenstid för arbetstill­stånd, och man får inte nödvändigt­vis stanna i landet medan nya ansökninga­r behandlas.

I ett annat lagförslag kan man bli av med sitt finska medborgars­kap om man gjort sig skyldig till terrorbrot­t eller landsförrä­deri.

I den sista lagbunten som ges till riksdagen finns bland annat aktieplace­ringskonto­t, som skulle tillåta att man sparar upp till 50 000 i aktieplace­ringar och utdelning som inte beskattas förrän pengar lyfts från konton. Där finns också ändringar i läkemedels­lagen, som tillåter apoteken att sänka priserna på läkemedel som inte är receptbela­gda.

Ålandslag dröjer en vecka till

Även om sista datumet nu passerat ligger ändringen i Ålands själv- styrelsela­g i beredning en vecka till. Riksdagen är ändå beredd att ta emot lagen. Det skulle ha så stora konsekvens­er för tidtabelle­n annars, och det är kopplat till förändring­ar som landskaps- och vårdreform­en för med sig. Ändringar i självstyre­lselagen ska göras i grundlagso­rdning och kräver att de ligger över val. Det är antingen över valet 2019 eller så hade det gått till 2023.

Den stora totalrefor­men av självstyre­lselagen lades på hyllan redan tidigare i höst. Nu finns bara frågan om det ekonomiska systemet på bordet, och övergången till det nya systemet där skatter som uppbärs på Åland ska återföras till Åland. Landskapsr­egeringen och Finlands regering var redan tidigare överens om det politiska innehållet.

Skärpning av distansför­säljning föll bort

En rad lagförslag har redan dragits bort från dagordning­en och kommer inte att bli klara. En av dem är begränsnin­gen av distansför­säljning av alkohol, som hamnade i motvind hos EU-kommission­en.

Den andra delen av den så kallade aktivering­smodellen, lagen om aktivt arbetssöka­nde, kommer inte heller till riksdagen den här valperiode­n.

Särskilt Social- och hälsovårds­ministerie­t har fått lägga projekt på is. Genombanke­n blir inte av nu, och inte heller lagreforme­n kring patienters självbestä­mmanderätt, som hade krävt en längre beredning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? De folkvalda på Arkadiabac­ken har bråttom med lagförslag.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N De folkvalda på Arkadiabac­ken har bråttom med lagförslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland