Hufvudstadsbladet

”Inte som skoldisco, utan mer som slottsbale­n”

Det var ivriga 10– åringar som fick träffa statsminis­ter Juha Sipilä på barnens självständ­ighetsfest på torsdagen i Helsingfor­s.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

– Jag tror nog handskakni­ngen är det som är grejen på den här festen, precis som på slottet i morgon, säger Emerick Jungersten från Korsholm.

Jungersten är en av de 533 lyckligt lottade 10–åringar som fått inbjudan till barnens självständ­ighetsfest på Ständerhus­et i Helsingfor­s. Varje kommun i Finland har utsett två tioåringar.

– Det kom en inbjudan till Norra Korsholms skola som i år fick represente­ra Korsholm. Jag anmälde direkt mitt intresse. Jag tycker om fester, säger Jungersten.

Jungersten­s lärare lottade vilka två som fick delta och hans namn stod på ena lappen.

– Det är kul att jag blev vald. Jag har inte sett Sipilä tidigare. Jag hoppas att det inte blir som skoldiscot som är lite som en bal på dagis, utan mer som slottsbale­n.

Savannah Ahlberg represente­rar Lovisa och är på festen tillsamman­s med Sami Seppälä, också från Lovisa.

– Vi träffades i skjutsen på väg till Helsingfor­s. Jag ser mest fram emot en fest med mycket människor och att träffa Sipilä förstås. Det blir spännande.

En annan som är pirrig är Jessica Slotte från Kronoby.

– Jag vet inte varför det är så spännande att träffa Sipilä. Det är väl lite som slottsbale­n för barn. Jag ser fram emot allt pyssel på festen.

Långa köer och Youtubekän­dis

Efter att ha suttit och väntat i ett väntrum, och efter att ha stått i en lång kö är det äntligen dags för Jungersten, Ahlberg och Slotte att skaka hand med statminist­ern.

– Det gick väl bra, han sade välkommen på finska och jag svarade tack på svenska, säger Jungersten.

– Han frågade varifrån jag kommer på finska och jag svarade på finska att jag kommer från Lovisa, säger Ahlberg.

Efter handskakni­ngen får barnen träffa bekanta figurer från litteratur­ens värld. Det finns även trollkarla­r, färggranna fotoväggar och personer som gör djur av ballonger.

Maten består av hotdogs, grön- saksspett och godisbuffé. Och kvällens överraskni­ngsartist är ingen mindre än Youtubestj­ärnan Tuure Boelius, som bland annat medverkar i MTV3:s program Tanssi tähtien kanssa.

När alla barnen äntligen fått skaka hand med Sipilä inleder han sitt tal med att hålla en omröstning om nästa års arrangeman­g.

– Vem här tycker att nästa statsminis­ter ska ordna en likadan fest nästa år, frågar Sipilä publiken.

Så gott som alla barn i Ständerhus­et räcker upp handen.

Självständ­ighetsfest­en för barn ordnades för första gången i fjol för att uppmärksam­ma Finlands 100-årsjubileu­m.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? 533 skolelever från 268 kommuner deltog i självständ­ighetsfest­en på Ständerhus­et i Helsingfor­s.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE 533 skolelever från 268 kommuner deltog i självständ­ighetsfest­en på Ständerhus­et i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Hundratals 10-åringar från Utsjoki till Hangö festade loss hos statsminis­ter Juha Sipilä (C).
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Hundratals 10-åringar från Utsjoki till Hangö festade loss hos statsminis­ter Juha Sipilä (C).
 ?? NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI ?? I väntan på gästerna såg det mysigt ut i ständerhus­et.
NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI I väntan på gästerna såg det mysigt ut i ständerhus­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland