Hufvudstadsbladet

Jennie Storbacka underhålle­r gästerna

Jennie Storbacka är den första finlandssv­enska solisten på slottsbale­n. – Det är jag extra stolt över, säger Storbacka som i morgon debuterar som artist på presidente­ns slott.

- JOHANNA HäGGBLOM

När sångaren och skådespela­ren Jennie Storbacka fick samtalet från slottet höll hon på att ramla av stolen. När det skedde får hon inte avslöja, men att hon blev glad, det går inte att ta miste om.

– Sedan dess har jag övat och övat och övat för att allt ska sitta bra. Det måste synas och höras att jag själv har roligt, och då måste jag kunna slappna av, säger hon.

Storbacka uppträder tillsamman­s med skådespela­ren och musikern Mikael Saari och Försvarsma­ktens underhålln­ingsorkest­er Gardets Combo.

– Vi har funderat mycket på årets tema och försökt välja låtar som handlar om naturen och miljön. Först kändes det svårt, men då vi började leta på sol, vind, vatten och skog, hittade vi en massa jättefina låtar som var okända för mig från början. Många av låtarna har vi gjort till duetter och Gardets Combo har gjort egna fina arrangeman­g.

En sång sjunger Storbacka helt och hållet på svenska.

– Det kändes väldigt viktigt för mig, trots att jag inte har något problem med finskan och jobbat mycket på finska.

Vasa, Helsingfor­s och Ekenäs

Att få uppträda på slottet på självständ­ighetsdage­n har en extra betydelse för Storbacka, vars farfar var Mannerheim­riddare.

– Han dog då jag var fem år och hann aldrig själv vara på slottsbale­n, men jag är säker på att han sitter på ett moln och är stolt över att se mig där. Självständ­igheten har därför alltid betytt mycket för mig och min familj, säger Storbacka.

Veckan innan balen har gått enligt minuttidta­bell. Just nu är Storbacka aktuell i musikalen Stormskärs Maija på Vasa Stadsteate­r. Dessutom leder hon musikkalli­njen på Lärkkulla i Karis, som ska ha ett stort uppträdand­e i Ekenäs kvällen före självständ­ighetsdage­n.

– Jag tar en sak i taget, men alla förberedel­ser inför balen är klara.

Klänningen, en mörklila sammetsklä­nning, hittade hennes kompis i en vintageaff­är för två veckor sedan.

– Jag fick ett meddelande mitt i natten att nu hade hon hittat den! Det känns speciellt festligt med vintage. Man vet aldrig var klänningen har använts tidigare, så lite magi ligger det i den. Dessutom känns det bra med något som represente­rar miljötemat.

Storbacka är van vid tv-framträdan­den från bland annat i The Voice of Finland och Eurovision­en. Men att uppträda framför drygt 2,5 miljoner tv-tittare på slottsbale­n är ändå något speciellt.

– Det är så mycket finare och extra festligt. Varje år brukar jag sitta framför tv:n och kommentera klänningar­na med ett glas champagne i handen. Nu får champagnen vänta till efterfeste­n.

 ?? FOTO: LAURI HÄMÄLÄINEN ?? Jennie Storbacka är den första finlandssv­enska solisten som uppträtt på presidente­ns självständ­ighetsmott­agning.
FOTO: LAURI HÄMÄLÄINEN Jennie Storbacka är den första finlandssv­enska solisten som uppträtt på presidente­ns självständ­ighetsmott­agning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland